Όλες οι λεπτομέρειες για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Πότε θα έρθει, τι θα συζητήσουν με Μητσοτάκη
Με κάθε δυνατή λεπτομέρεια έχει προετοιμαστεί το πρόγραμμα της ολιγόωρης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας σήμερα το πρωί, όπως και η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει οριστεί για τις 12:15 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, όπου έχει συμφωνηθεί οι δύο ηγέτες να μη δεχτούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.
Λίγο νωρίτερα, στις 11:30, τον Ερντογάν θα υποδεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
“Επίθεση” φιλίας και η στάση της Αθήνας
Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με “ειλικρινή διάθεση συνεργασίας”, όπως δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης, ευελπιστώντας πως και από την άλλη πλευρά θα υπάρξει αντίστοιχη διάθεση.
“Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα… Μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή win – win (καζάν -καζάν). Η αντίληψη win – win βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία” δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος (εφημερίδα “Καθημερινή”), μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του στη χώρα μας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το πρώτο μετά από επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε κρεσέντο προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ακραία εμπρηστική ρητορική, όπως το… “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”.
Η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, δηλώνει η Αθήνα, η οποία πάντως είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε θέμα, εκτός ατζέντας, που πιθανόν να θέσει ο Τούρκος πρόεδρος κατά την παραμονή του στην Αθήνα.
Από το “Μητσοτάκης γιόκ” στο… “Κυριάκος φίλε μου”
Η… “επίθεση” φιλίας του Ρ. Τ. Ερντογάν, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του στην Αθήνα, δεν ξάφνιασε διπλωματικούς κύκλους, οι οποίοι πολλές φορές έχουν επισημάνει την τακτική “μαστίγιο και καρότο” της Άγκυρας.
“Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας” δηλώνει τώρα, κι ενώ είχε προηγηθεί στο παρελθόν το… “Μητσοτάκης γιοκ”.
Πρόκειται για μια… στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως εκτιμά ο Γερμανικός Τύπος, ο οποίος τονίζει ότι ο Ερντογάν αναζητά… νέους εταίρους στη Δύση;
Είναι το γεγονός ότι για την προσέγγιση με την Ευρώπη και τους επενδυτές που εδρεύουν στα κράτη – μέλη, είναι προαπαιτούμενο οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, κι ενώ η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται και για την ανάκαμψη της απαιτείται… εξωτερική βοήθεια, όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές;
Όλα αυτά και άλλα ερωτήματα μένει να απαντηθούν στην πορεία…!
Στο βάθος… Χάγη;
Η εκτίμηση, μεταξύ διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, είναι ότι προφανώς σήμερα, πέραν της προώθησης της “θετικής” ατζέντας, δεν θα επιτευχθεί κάποια μεγάλη πρόοδος, αλλά είναι σημαντικό ότι σημειώνονται, όπως δηλώνουν, νέα βήματα προσέγγισης στις σχέσεις των δυο χωρών, σε επίπεδο κορυφής.
Ελλάδα και Τουρκία πιάνουν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο – όταν συμφώνησαν να επανεκκινήσει ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) και η “θετική” ατζέντα – και η σημερινή συνάντηση, υπό όρους, εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει τις βάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την εντατικοποίηση των συζητήσεων επάνω στη λεγόμενη “βαριά’ ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Οι “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας
Η πάγια θέση της Αθήνας, είναι ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να είναι αντικείμενο του διαλόγου και ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
“Η Χάγη είναι μακριά” δηλώνει στο newsit.gr διπλωματικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι εφόσον οι σχέσεις μπουν σε μία νέα βάση και πάντα με γνώμονα το απαραβίαστο των “κόκκινων γραμμών” της χώρας μας, στο μέλλον θα μπορούσε να εκκινήσει ο διάλογος για το θέμα αυτό.
Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως στη συνέντευξη του, μία ημέρα πριν φτάσει στην Αθήνα, μίλησε για παραπομπή στη Διεθνή Δικαιοσύνη για… το σύνολο, είπε, των Ελληνοτουρκικών διαφορών, με την Άγκυρα, παγίως, σε αυτές να εντάσσει διάφορες αναθεωρητικές βλέψεις και βέβαια και τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η “θετική” ατζέντα Ελλάδας – Τουρκίας
Σήμερα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αυπογράφουν συνολικά περίπου 20 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας και της αγροτικής ανάπτυξης κ.α..
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμφωνία για το Μεταναστευτικό, θέμα που ενδιαφέρει εξόχως και τις δύο χώρες.
Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα λάβουν μέρος έντεκα υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης (Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Οικονόμου, Δ. Καιρίδης, Χρ. Στυλιανίδης, Λ. Μενδώνη, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Πιερακάκης, Αλ. Παπαδοπούλου και Κ. Φραγκογιάννης) και αντιστοίχως 7 υπουργοί από την πλευρά της Τουρκίας. Θα προηγηθούν δε, διμερείς συναντήσεις.
Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα, και από την πλευρά της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος Ομέρ Τσελίκ. Η σύνθεση θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή που υπήρξε στο Βίλνιουζ, τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Τ. Ερντογάν θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την Τουρκία στις 11 το πρωί με τρία αεροσκάφη. Θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Πέμπτη
Αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων με θετική διάθεση.
Πρόκειται για μια «επίσκεψη αστραπή» περίπου πέντε ωρών στην Αθήνα, όπως τονίζει ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Καντέλης. Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την Τουρκία στις 11 το πρωί με τρία αεροσκάφη. Θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΩΡΑ 11.00
ΑΦΙΞΗ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Τον κ. Ερντογάν θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης.
ΩΡΑ 11.30
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας θα διαρκέσει περίπου τρία τέταρτα, και κατόπιν θα κατευθυνθεί στο γειτονικό Μέγαρο Μαξίμου.
ΩΡΑ 11.30
ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Την ώρα που ο κ. Ερντογάν συναντά την κ. Σακελλαροπούλου 10 Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με επτά Τούρκους ομολόγους τους. Θα συζητήσουν όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν, αλλά οι δυο υπουργοί Άμυνας θα έχουν χωριστή συνάντηση.
ΩΡΑ 11.30
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΔEΝΔΙΑ - ΓΙΑΣΑΡ ΓΚΙΟΥΛΕΡ ΣΤΗ ΛΑΕΔ
Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.
ΩΡΑ 12.15
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ - Χ. ΦΙΝΤΑΝ ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΡΑ - ΤΣ. ΚΙΛΙΤΣ (Μαξίμου)
Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μαξίμου θα βρίσκονται εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών η κ. Μάρια Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών όπως έγινες στο Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη.
ΩΡΑ 13.00
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Δεν θα γίνουν ερωτήσεις μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών. Εκείνη την ώρα θα έχουν φτάσει στο Μαξίμου και όλοι οι υπουργοί από το ΥΠΕΞ και τη ΛΑΕΔ, οπότε θα ξεκινήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
13.30
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου, οπότε και θα γευματίσουν οι δυο ηγέτες και τα κυβερνητικά στελέχη, θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ 10 - 20 ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ - ΚΟΙΝΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ
Οι συμφωνίες θα υπογραφούν μεταξύ τω δύο κρατών, αλλά και οργανισμών των δύο κρατών. Αφορούν:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό έχουν «κλειδώσει» τα διμερή ζητήματα όπως η ανταλλαγή αξιωματικών στη Λέσβο και στη Σμύρνη μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού, είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση όπως πληροφορείται ο ΣΚΑΪ, η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες για να παραμένουν έως επτά ημέρες στα ελληνικά νησιά, και αυτή η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, καθώς χρειάζεται το κοινοτικό «πράσινο φως». Αρμόδια πηγή έλεγε δε, ότι γίνεται προσπάθεια για «κάτι ακόμα καλύτερο» στο μεταναστευτικό.
16.00
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό έχουν «κλειδώσει» τα διμερή ζητήματα όπως η ανταλλαγή αξιωματικών στη Λέσβο και στη Σμύρνη μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού, είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση όπως πληροφορείται ο ΣΚΑΪ, η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες για να παραμένουν έως επτά ημέρες στα ελληνικά νησιά, και αυτή η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, καθώς χρειάζεται το κοινοτικό «πράσινο φως». Αρμόδια πηγή έλεγε δε, ότι γίνεται προσπάθεια για «κάτι ακόμα καλύτερο» στο μεταναστευτικό.
16.00
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου