Για πρώτη φορά, τίθεται θέμα αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την τεράστια αντίδραση ακόμα και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, να προσπάθησε να δώσει χείρα βοηθείας στον Ερντογάν – άγνωστο για ποιους λόγους – φαίνεται όμως ότι αυτό όχι μόνο δεν είχε αντίκρισμα, αλλά αντίθετα οι φωνές στην Δύση για αποβολή της Τουρκίας ακόμα και από την Βορειοατλαντική συμμαχία, εντείνονται.
Ο Ερντογάν νόμιζε πως θα έκανε σημαία το κουρελόχαρτο το οποίο υπέγραψε με τον Μητσοτάκη, προκειμένου να καταφέρει να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία φυσικά θα στρεφόταν κατά της Ελλάδας στην πρώτη ευκαιρία.
Ο Μητσοτάκης θα απολογηθεί στην ιστορία για την σκανδαλώδη στήριξη της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν.
Ειδικά, διαβάζοντας την κορυφαία έκδοση της αμερικανικής διπλωματίας το Foreign Policy, να απαιτεί πλέον την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, τα περιθώρια και για τον Μητσοτάκη στενεύουν επικίνδυνα.
Το άρθρο είναι ξεκάθαρο, χωρίς περιστροφές, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία.
Το υπογράφει ο Sinan Ciddi, αναπληρωτής καθηγητής σπουδών εθνικής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Σώματος Πεζοναυτών και ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών.
Ο τίτλος της μελέτης είναι: Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Έπειτα από μία ιστορική αναδρομή, η οποία γίνεται για να τεκμηριωθεί η προδοσία της Τουρκίας προς την συμμαχία, το άρθρο καταλήγει ως εξής:
Μεταξύ 2019 και 2022, ο Ερντογάν υπονόμευσε ανοιχτά την ασφάλεια και την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου απειλώντας να εισβάλει στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Ελλάδα και να προσαρτήσει τμήμα της Κύπρου-μέλους της ΕΕ για αμφισβητούμενες αξιώσεις χωρικών υδάτων, ειδικά σε σχέση με τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου. Ενώ η πολεμική στάση του Ερντογάν στην περιοχή φαίνεται να έχει ηρεμήσει το 2023, έχει αντικατασταθεί από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Τουρκίας στην τρομοκρατία. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που σκότωσαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, η επαίσχυντη υποστήριξη της Άγκυρας στην χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οντότητα έχει τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο.
Αν και το Ισραήλ μπορεί να μην είναι μέλος του ΝΑΤΟ, τα περισσότερα από τα μέλη του έσπευσαν να προσφέρουν την υποστήριξή τους στη χώρα στην πιο σκοτεινή της ώρα. Ο Ερντογάν, ωστόσο, περιέγραψε τη Χαμάς ως μια ομάδα «μουτζαχεντίν» αγωνιστών της ελευθερίας και παρέχει ενεργά στην οργάνωση διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη.
Εάν η Άγκυρα υπέβαλλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ σήμερα, δεν θα εξεταζόταν, πόσο μάλλον θα εγκρινόταν. Ο μόνος λόγος που πρέπει να γίνει ανεκτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μηχανισμός για την αφαίρεση ενός μέλους από τη στιγμή που θα ενταχθεί.
Θα μπορούσε να συγχωρεθεί κάποιος που πιστεύει ότι αυτό είναι ένα προφανές ελάττωμα σχεδιασμού που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Θα είχαν δίκιο, εκτός από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτρέψει την απειλή που θέτει η Σοβιετική Ένωση. Οι αρχιτέκτονες της συμμαχίας πιθανότατα δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι μια μέρα, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να σχεδιάσει στρατηγική ενάντια σε μια απειλή που θέτει ένα από τα μέλη του.
Η αλλαγή των κανόνων συμμετοχής μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή που πρέπει να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση, δεδομένων των πολυάριθμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Δυτικό Ημισφαίριο.
Τουλάχιστον, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένα και να συμφωνήσουν να μην πουλήσουν στην Άγκυρα στρατιωτικό υλικό, όπως μαχητικά αεροσκάφη, εφόσον διατηρεί τις ρωσικές συστοιχιες που θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν τη συλλογική άμυνα. Για την κυβέρνηση Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που λυγίζουν προς τα πίσω για να μην χάσουν την Τουρκία, θα πρέπει επιτέλους να διαμηνύσουν στην Τουρκία: Είτε είστε σύμμαχος του ΝΑΤΟ που αποδέχεται τις κοινές μας αξίες ή δεν είστε. Αποφασίστε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου