ΔΕΟΣ! Αυτό νιώθει, πιστεύω, ο κάθε Έλληνας βλέποντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Και στη συνέχεια, ΘΛΙΨΗ. Θλίψη που αυτοί οι κλεμμένοι θησαυροί, παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, βρίσκονται ακόμη μακριά από τον φυσικό τους χώρο.
Φτάσαμε στο Μουσείο, στην περιοχή Bloomsbury του Λονδίνου, αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Βρετανοί και επισκέπτες άλλων χωρών, έκαναν ουρές για να μπουν στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Εκτός από τα Γλυπτά του Παρθενώνα φιλοξενεί κι άλλα εκθέματα από την Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, ως την Αμερική, την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας.
Προς μεγάλη μας έκπληξη, η αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είχε κοσμοσυρροή…
“Την αίθουσα 18, την επισκέπτονται συνήθως όλοι όσοι έρχονται στο μουσείο μας. Πάντα έχει κόσμο αλλά τις τελευταίες ημέρες περισσότερο” μας λέει ένας κύριος από το προσωπικό του Μουσείου.
Τα “κατάφερε” ο Σούνακ…!
“‘Eβαλε ο Σούνακ το χεράκι του” σκέφτηκα ως Ελληνίδα, κρατώντας κατ΄ αρχάς κάποιες επιφυλάξεις…
Κι όμως, όντως, η άτσαλη κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει τελευταία στιγμή τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διαπιστώσαμε στην πράξη ότι έφερε δυναμικά στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα της Ελλάδας οι ελληνικοί, κλεμμένοι θησαυροί, να επιστρέψουν “σπίτι” τους.
Μάλιστα, ενημερωμένοι δεν ήταν μόνο οι Βρετανοί αλλά και άλλοι επισκέπτες του Μουσείου.
“Να γυρίσουν εκεί που ανήκουν”
‘Όλοι οι Βρετανοί γνωρίζουν ότι πρέπει να εκτεθούν εκεί που ανήκουν, στην πατρίδα τους την Αθήνα” μου λέει ένας φιλέλληνας, όπως δηλώνει, Βρετανός που συναντήσαμε στο χώρο.
Υπερβάλει; Όχι και τόσο.
Πρόσφατη δημοσκόπηση, στον απόηχο του διπλωματικού “φάουλ” του Ρίσι Σούνακ, κατέγραψε ότι ένας στους δύο Βρετανούς, το 49% συγκεκριμένα, θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, και μόλις το 15% θέλει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.
Τι επεδίωκε και τι πέτυχε ο Σούνακ…;
“Ο Σούνακ θέλησε να αποσπάσει την προσοχή από την πολιτική διαμάχη, γύρω από το μεταναστευτικό. Δύσκολα θα αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές (το 2024)…” εκτιμούσε Βρετανός πολίτης, που όπως μας αποκάλυψε, στηρίζει το συντηρητικό κόμμα.
“Ναι, του γύρισε μπούμερανγκ” παραδέχονται και κάποιοι Άγγλοι φίλοι τους οποίους συνάντησα στο Λονδίνο, εκτιμώντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός “τους προσέβαλε”, όπως είπαν, με τη στάση του στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Άλλωστε, πρόσφατη δημοσκόπηση αποτύπωσε πως το 66% των Βρετανών δηλώνει ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του Ρ. Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση… Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το ίδιο δήλωσε και η πλειοψηφία (ποσοστό 59%) των ψηφοφόρων του συντηρητικού κόμματος, του οποίου ο Σούνακ είναι επικεφαλής.
Οι ελληνικοί “θησαυροί” εκτίθενται σε δύο αίθουσες;
Στην αίθουσα 18, που ονομάζεται “The Parthenon Galleries” και φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα και στην αίθουσα 19 που είναι αφιερωμένη στην Αρχαία Αθήνα και την Ακρόπολη. Εκεί βρίσκεται και η Καρυάτιδα, από το Ερέχθειο.
Αναζητώντας την Καρυάτιδα στο Βρετανικό Μουσείο
Προς μεγάλη μας απογοήτευση, η συγκεκριμένη αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό, όμως ένας από τους φύλακες του χώρου, μας υπέδειξε σε ποια γωνία να πάμε για να μπορέσουμε να “κλέψουμε μία εικόνα της”.
Με ικανοποίηση είδαμε πως την Καρυάτιδα την αναζητούσαν αρκετοί επισκέπτες.
“Έχω πάει στο φανταστικό μουσείο σας, έχω δει τις… αδερφές της” μας λέει ένας Ισπανός τουρίστας.
Εκτός της “έκτης κόρης” – που έχει χωριστεί από τις άλλες πέντε αδερφές της που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης – μεταξύ των εκθεμάτων του Μουσείου είναι 15 μετόπες, 17 αετωματικές φιγούρες και 75 μέτρα της ζωοφόρου του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν την εποχή της Τουρκοκρατίας, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Σαράντα χρόνια σε… εκκρεμότητα
Επισήμως το αίτημα για την επιστροφή στην Ελλάδα όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο υποβλήθηκε για πρώτη φορά το 1983.
Σαράντα χρόνια μετά παραμένουν στο… λάθος μέρος.
Έφτασε αλήθεια η ώρα να δρομολογηθεί η επιστροφή τους και επανένωση τους στην Αθήνα;
Εκπρόσωπος της διοίκησης του Μουσείου δηλώνει πως οι συζητήσεις με την Ελλάδα όχι μόνο συνεχίζονται (μετά το διπλωματικό “φάουλ” Σούνακ) αλλά είναι και εποικοδομητικές…
Θα πετύχουν Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο μία σύμπραξη που να επιτρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να… “γυρίσουν στο σπίτι τους”;
Η Ελλάδα “ποντάρει” πολλά στον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός και έχει δείξει θετική διάθεση στο να λυθεί αυτή η χρόνια εκκρεμότητα.
Κοντός ψαλμός…!
Φωτογραφίες: newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου