Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023

Ερώτηση δύο Γερουσιαστών στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ: «Γιατί το Πεντάγωνο αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο από την Ελλάδα» Διακομματικές πιέσεις στο αμερικανικό Πεντάγωνο μετά της αποκαλύψεις της Washington Post.




AP Photo

 
 


Το Πεντάγωνο αντιμετωπίζει πιέσεις από το Κογκρέσο για να σταματήσει τη ροή ρωσικού πετρελαίου στην αλυσίδα εφοδιασμού του, μετά από έρευνα της Washington Post που αποκάλυψε ότι αποστολές του απαγορευμένου καυσίμου έχουν φτάσει σε διυλιστήριο που εξυπηρετεί τον αμερικανικό στρατό.


Οι Μάγκι Χάσαν και Μάρκο Ρούμπιο, νομοθέτες που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια να ενισχυθεί η επιβολή των κυρώσεων για το πετρέλαιο, κάλεσαν το Υπουργείο Άμυνας να εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει για να εξαλείψει το ρωσικό πετρέλαιο από την αλυσίδα εφοδιασμού του. Απαίτησαν απαντήσεις σε διάφορες γραπτές ερωτήσεις και ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Οι ρωσικές οντότητες εκμεταλλεύονται παραθυράκια και παρακάμψεις, όχι μόνο για να φέρουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην αγορά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πωλούν κρυφά καύσιμα στο Υπουργείο Άμυνας», έγραψαν οι γερουσιαστές, επικαλούμενοι ρεπορτάζ της Washington Post και του Project on Government Oversight.
 








Η αναφορά παρακολουθούσε την αποστολή απαγορευμένων πετρελαιοειδών από ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη Motor Oil Hellas, τον προμηθευτή του Πενταγώνου στην Ελλάδα. Οι αποστολές δρομολογήθηκαν μέσω ενός τερματικού σταθμού στην Τουρκία, ο οποίος δήλωσε στην Post με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι απλώς αποθηκεύει τα προϊόντα και συμμορφώνεται με όλους τους νόμους.

Το ελληνικό διυλιστήριο ανέφερε σε δηλώσεις του προς την The Post ότι τα καύσιμα ήρθαν με τελωνειακά έγγραφα που τα χαρακτήριζαν ως συμβατά με τις κυρώσεις, αλλά τα ναυτιλιακά και άλλα δεδομένα εντοπίζουν μεγάλες ποσότητες που προέρχονται από τη Ρωσία.


Η Post δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ακριβή ποσότητα του ρωσικής προέλευσης μαζούτ στα προϊόντα που αγοράζει το Πεντάγωνο. Τα προϊόντα αυτά διυλίζονται με τη χρήση πολλαπλών συστατικών που δεν μπορούν να εντοπιστούν όλα κατά την παραγωγή.

«Η δαιδαλώδης διαδρομή του πετρελαίου από τους τερματικούς σταθμούς στη Ρωσία προς τον αμερικανικό στόλο είναι σχεδόν βέβαιο ότι γίνεται σκόπιμα από τη Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις», έγραψαν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους. «Οφείλει το Υπουργείο Άμυνας να λάβει σαφή μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν συμβάλλει στον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία».

Η Υπηρεσία Αμυντικής Διοικητικής Μέριμνας, η οποία διαχειρίζεται την αγορά των αμερικανικών στρατιωτικών καυσίμων, ανέφερε σε προηγούμενη δήλωσή της προς την Post ότι είναι ευθύνη των εργολάβων να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους συμμορφώνονται με τις κυρώσεις. Η υπηρεσία προειδοποίησε ότι η ανίχνευση της προέλευσης των συστατικών που μπαίνουν στο καύσιμο αεροσκαφών και στο ντίζελ του Πολεμικού Ναυτικού που αγοράζει από το ελληνικό διυλιστήριο μπορεί να είναι αδύνατη.

 


Οι δυτικές κυρώσεις σχεδιάστηκαν για να επιφέρουν ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα κατά της Ρωσίας, όπου τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας.

Όμως η ρωσική οικονομία έχει αποδειχθεί απροσδόκητα ανθεκτική, εν μέρει λόγω της εκτεταμένης αποφυγής των κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου