Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2024
ΠΑΣΟΚ: Τροπολογία για την απαγόρευση πρώην δικαστικών να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις ή ανεξάρτητες αρχές Τι αναφέρει η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία προβλέπει για τους δικαστικούς την απαγόρευση – για 4 χρόνια μετά τη λύση της υπηρεσιακής τους σχέσης – συμμετοχής τους σε κυβερνήσεις και ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές αρχές.
Η Χαριλάου Τρικούπη ζητά, επίσης, να μην μπορούν μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής τους θητείας να ορίζονται ως γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων ή να συμμετάσχουν σε γενικές γραμματείες, Περιφέρειες και «ως γενικών ή ειδικών γραμματέων υπουργείων ή αυτοτελών γενικών γραμματειών ή περιφερειών ή όσων ο νόμος εξομοιώνει με αυτούς, ως διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων διοικητικών συμβουλίων, διευθυνόντων ή εντεταλμένων συμβούλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων των οποίων τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα το δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος».
Αναλυτικά η τροπολογία:
«Τροπολογία - Προσθήκη
στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης
«Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας»
Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο, δικαστικοί λειτουργοί μετά την με οποιοδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από το δικαστικό σώμα να διορίζονται σε δημόσιες θέσεις ευθύνης ή ανεξάρτητες αρχές. Υποδηλώνεται με αυτό τον τρόπο σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργώντας ηθικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα, μια σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις εκάστοτε κυβερνήσεις και τη δικαστική εξουσία που οφείλει να παραμένει ανεξάρτητη υπηρετώντας τα συμφέροντα των πολιτών.
Με τον τρόπο αυτό και ανεξαρτήτως των προθέσεων ενός εκάστου των δικαστικών λειτουργών ως προς τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων που τους ανατίθενται, αμφισβητείται αντικειμενικά το σπουδαιότερο θεσμικό χαρακτηριστικό της δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία της.
Με την προτεινόμενη διάταξη εισάγεται το αναγκαίο εκείνο μέτρο (παρέλευση τεσσάρων (4) ετών και διατήρηση ορισμένων από τα ασυμβίβαστα) ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες συσχέτισης της άσκησης των δικαστικών καθηκόντων με μεταγενέστερο διορισμό του αποχωρούντος δικαστικού λειτουργού.
Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Άρθρο …
Μετά το άρθρο 48 «Ασυμβίβαστα δικαστικών λειτουργών» του ν. 4938/2022 (Α’ 109) προστίθεται άρθρο 48Α με τίτλο «Ασυμβίβαστα δικαστικών λειτουργών μετά τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης» ως εξής:
«Για τέσσερα (4) έτη μετά την λύση της υπηρεσιακής σχέσης απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς η συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση, εκτός από την περίπτωση του άρθρου 37 παρ. 3 του Συντάγματος. Απαγορεύεται επίσης ο ορισμός τους ως μελών ανεξάρτητων αρχών που συγκροτούνται και λειτουργούν κατά το άρθρο 101Α του Συντάγματος ή αρχών που χαρακτηρίζονται με νόμο ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές, ως γενικών ή ειδικών γραμματέων υπουργείων ή αυτοτελών γενικών γραμματειών ή περιφερειών ή όσων ο νόμος εξομοιώνει με αυτούς, ως διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων διοικητικών συμβουλίων, διευθυνόντων ή εντεταλμένων συμβούλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων των οποίων τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα το δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου