Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2024

Σε πολεμικό κλίμα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Τι θα κάνει ο Κασσελάκης και οι διαφωνούντες Μένει να φανεί αν ο ρυθμός και τα ντεσιμπέλ του συνεδρίου ανεβάσουν στην κλίμακα της έντασης στον ΣΥΡΙΖΑ.






 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Σε πολεμική ατμόσφαιρα ξεκινάει απόψε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κορυφαία κομματική διαδικασία εκκινεί με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο φόντο της σκληρής εσωκομματικής σύγκρουσης με αφορμή το περίφημο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη προς τα μέλη και που οδήγησε στις δυο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Εκεί όπου, εντέλει, ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε την διαβεβαίωση πως δεν αμφισβητείται αλλά ταυτόχρονα του ξεκαθαρίστηκε πως δεν λαμβάνει την «λευκή επιταγή» που ζήτησε ο ίδιος να κρατάει το τιμόνι της Κουμουνδούρου μέχρι τις εθνικές κάλπες το 2027. Επί της ουσίας η Πολιτική Γραμματεία έκανε σαφές στον Στέφανο Κασσελάκη πως θα κριθεί και εκείνος στις ευρωκάλπες του ερχόμενου Ιουνίου. Μένει να φανεί αν ο ρυθμός και τα ντεσιμπέλ του συνεδρίου ανέβουν στην κλίμακα της έντασης.
Χαρακώματα

Ενδεικτική, πάντως, της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι πως ακόμα και για την εκλογή του προεδρείου του συνεδρίου δόθηκε μάχη χαρακωμάτων και επικράτησαν οι ομαδοποιήσεις και οι τακτικισμοί. Φαινόμενα που, αναπόφευκτα, αναμένεται να κυριαρχήσουν και στο ίδιο το συνέδριο.

Ο Πάνος Ρήγας εξελέγη πρόεδρος του συνεδρίου, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, ένα πρόσωπο το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε την στήριξη τόσο της ηγεσίας του κόμματος όσο και της πλευράς του Νίκου Παππά. Το άλλο πρόσωπο που διεκδίκησε την προεδρία του συνεδρίου ήταν ο «πασοκογενής» Νίκος Μαδεμλής, πρόταση που στήριξαν τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης όσο τελικά και η πλευρά Τεμπονέρα, η οποία αρχικά ήθελε να προκύψει συναινετικά από τα μέλη του προεδρείου στο πρόσωπο του Χάρη Τσιόκα.
Τα βλέμματα στον Τσίπρα

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των εξελίξεων και στο θολό τοπίο που διαμορφώνουν οι εσωκομματικοί διαγκωνισμοί τα βλέμματα στρέφονται στο αν θα βρεθεί ή παρέμβει στο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας. Μια ενδεχόμενη παρουσία ή τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δίνοντας διαφορετικό… τέμπο στις συνεδριακές ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου