Σάββατο, Φεβρουαρίου 24, 2024

LIVE 4ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Όλα όσα έγιναν την τρίτη ημέρα




Στις 9:30 το πρωί της Κυριακής αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου - Στις 11:30 εκκινούν οι διαδικασίες των ψηφοφοριών


Ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Την Κυρικαή οι ομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 09:30 το πρωί.

Η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε οι εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να γίνουν στις 10 Μαρτίου.




Σωκράτης Φάμελλος: Η πρόταση για εκλογή προέδρου δεν δίνει λύση - Δεν έχουμε τη πολυτέλεια

Το συνέδριο αυτό όφειλε και οφείλει να λάβει σοβαρές αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της κοινωνίας, για το αν θα υπάρχει ένα κόμμα χωρίς δεσμεύσεις, με προοδευτική ταυτότητα που θα μπορεί να δώσει διέξοδο στη κοινωνία» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε παράλληλα ότι «οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας πυροδοτούν μια νέα κρίση και θέτουν υπό αμφισβήτηση το περιεχόμενου του συνεδρίου αυτού». «Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει μια ενιαία φωνή, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε και σήμερα. Το κριτήριο των επιλογών μας ήταν ένα τα συμφέροντα της κοινωνίας και η ενότητα του κόμματος και αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και σήμερα» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος. Όπως τόνισε «προτεραιότητα είναι τα πολιτικά επίδικα που έχουμε μπροστά μας και αφορούν την κοινωνία. Θέλουμε να γίνουμε ισχυρότεροι, να μεταφέρουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία, δεν είναι εμπιστοσύνη να κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές».

«Το ερώτημα που τίθεται είναι: Είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε στις αξίες της κοινωνίας και τις αξίες της αριστεράς και των αγώνων της και να υπερβούμε τις προσωπικές διαδρομές; Η πρόταση για εκλογή προέδρου δεν δίνει λύση. Η κοινωνία δεν μας δίνει λευκή επιταγή. Όλοι μας κρινόμαστε κάθε μέρα. Την αδυναμία να αποφασίσουμε εμείς δημοκρατικά δεν μπορούμε να την μεταθέσουμε στη κοινωνία. Απέναντι στην ανάγκη και απαίτηση της κοινωνίας για αριστερή διακυβέρνηση εμείς έχουμε στα χέρια μας την τύχη ενός ιστορικού κόμματος. Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά και να ενισχύσουμε τις θέσεις μας. Δεν υπάρχει περιθώριο για εσωστρέφεια» επισήμανε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι:

«Αυτό το οκτάμηνο υπηρετήσαμε την ανάγκη να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση και να στηρίξουμε την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή και να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει και να εκφράζεται με ενιαία φωνή. Το κριτήριο των επιλογών μας ήταν τα συμφέροντα της κοινωνίας και η ενότητα του κόμματος και αυτό πρέπει να είναι και σήμερα. Το ερώτημα είναι η επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και η αναγκαιότητα για τη κοινωνία. Τις ημέρες του συνεδρίου δεν έχει δοθεί απάντηση. Υπάρχει όμως και πρόταση προοδευτικής διεξόδου».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δημοκρατικός, ευρωπαϊκός, συμπεριληπτικός, ψηφιακός αλλά και με ενεργούς πολίτες. «Δεν είναι ευθύνη μας μόνο η αντιπολίτευση αλλά να διευρύνουμε το ακροατήριο της αριστεράς και της προόδου και να μεταδώσουμε τις αξίες της. Οι σύγχρονες εξελίξεις απαιτούν πολίτες που να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες. Χρειαζόμαστε οργανώσεις με μέλη που να είναι ενεργοί πολίτες. Υπάρχει έλλειμμα στο κόμμα και είναι έλλειμμα εμπιστοσύνης. Οι δεκάδες χιλιάδες που εγγράφηκαν στο κόμμα και η συμμετοχή στην εκλογή αρχηγού είναι μία απόδειξη ότι ο κόσμος κυττάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά υπάρχουν και απαιτήσεις από τον κόσμο στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε. Οι αγώνες των φοιτητών και των αγροτών είναι μήνυμα ότι ζητούν λύσεις. Θέλουν όμως από εμάς ενότητα και σοβαρότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης του κόμματος. Πρέπει να έχουμε μία φωνή» τόνισε.

«Δεν είναι απρόκλητη η συζήτηση που άρχισε την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Συνεδριάσανε τα όργανα την τελευταία εβδομάδα. Υπάρχουν προβλήματα συλλογικότητας και δημοκρατίας. Αν δεν τα πούμε δεν θα τα λύσουμε ποτέ. Χρειαζόμαστε συντροφικότητα και στο ανώτατο επίπεδο. Μας ενώνει η κοινή υπόθεση. Καμία προσωπική ανάγνωση και διαδρομή. Στην ΠΓ αποφασίσαμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη δίχως να τεθεί θέμα εκλογής προέδρου. Αυτή είναι και η αγωνία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα του Συνεδρίου.

«Έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών; Να μην έχουμε δυνατή ομάδα ευρωβουλευτών; Δεν έχουμε τη πολυτέλεια. Έχουμε την πολυτέλεια να περάσει η αντισυνταγματική ρύθμιση για τη ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν την έχουμε, πρέπει να γεμίσουμε τους δρόμους και όχι τα γραφεία. Δεν έχουμε όμως και την δυνατότητα να κουκουλώσουμε τα προβλήματα. Θα τα λύσουμε ή θα βρούμε μία διέξοδο εκλογών που μπορεί να μη λύσει όμως τα προβλήματα. Το καταστατικό μας έχει καθαρό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες των οργάνων και για την λήψη των αποφάσεων. Αντίπαλος μας είναι μόνο η δεξιά πολιτική γιατί είναι αντίπαλος της κοινωνίας» επισήμανε.
Ράνια Σβίγκου: Με πίστη στη συλλογικότητα να κάνουμε πράξη τη μεγάλη ανατροπή

Υπό άλλες συνθήκες στο συνέδριο θα έπρεπε να συζητάμε για τα κεφαλαιώδη προβλήματα της εποχής μας, για τη σημερινή Ευρώπη όπου η δεξιά αυξάνει την επιρροή της και θα έπρεπε να συζητάμε για το πώς θα απαλλαγούμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την καταστροφική πολιτική της, τόνισε κατά την παρέμβασή της στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ράνια Σβίγκου.

Η ίδια επισημαίνοντας ότι ο κόσμος μετά από χρόνια έχει ξαναρχίσει να βγαίνει στο δρόμο, υπογράμμισε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην κοινωνία και στις ανάγκες της» και «να δείξουμε έμπρακτα ότι υπάρχει άλλος δρόμος».

Ακόμα επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι όλα πάνε καλά» υπογράμμισε ότι η παρέμβαση Τσίπρα «φώτισε τα προβλήματά μας» και «λέει τα πράγματα με το όνομά τους».

«Κανείς και καμιά δεν μπορεί να κοντύνει τον Αλέξη Τσίπρα. Τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό της χώρας» υπογράμμισε η Ρ. Σβίγκου προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ για να συσπειρώνουμε δυνάμεις γύρω από το προοδευτικό πρόγραμμά μας».

Ακόμη επισημαίνοντας την ανάγκη «να φτιάξουμε ισχυρό κόμμα που θα παρεμβαίνει παντού», τόνισε ότι για να γίνει αυτό πρέπει:Να είμαστε συλλογικοί
Να έχουμε κοινούς στόχους και σαφή στρατηγική
Να έχουμε κοινούς κανόνες και να τους σεβόμαστε
Να συζητάμε, να επεξεργαζόμαστε και να συναποφασίζουμε
Να είμαστε πλουραλιστικοί και λειτουργικοί

Κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου, η Ρ. Σβίγκου δήλωσε ότι «είμαστε ένα κόμμα σε κρίση» και ότι «οφείλουμε να προτάξουμε το συλλογικό εμείς».

Η ίδια αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του κόμματος σε ανοιχτό δημοκρατικό μαζικό κόμμα των μελών και επανέλαβε ότι «μόνος μας αντίπαλος είναι ο Κ. Μητσοτάκης και οι αντιλαϊκές πολιτικές του».

«Η μεγάλη προοδευτική παράταξη μπορεί να κερδίσει το καθεστώς Μητσοτάκη μόνο με κορμό και καρδιά έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και με σαφές πρόγραμμα και πολιτικούς στόχους»

Η Ράνια Σβίγκου έκανε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας της ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ευχαρίστησε τον αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργο Βασιλειάδη τονίζοντας ότι είναι σύντροφος με όλη τη σημασία της λέξης

«Για όσα δεν καταφέραμε, για τα λάθη και τις παραλείψεις, φέρω ακέραια την ευθύνη και την αναλαμβάνω» τόνισε η ίδια και απηύθυνε κάλεσμα ώστε «να μην σπαταλήσουμε ούτε μια μέρα αντιπολίτευσης»

«Με πίστη στη συλλογικότητα να κάνουμε πράξη τη μεγάλη ανατροπή», τόνισε η ίδια.
Νίκος Παππάς: Η Όλγα Γεροβασίλη πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στον Στέφανο σε αυτή τη μάχη

Μήνυμα συσπείρωσης, ενότητας και μάχης ζήτησε να στείλει το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο Νίκος Παππάς. «Θα επιτείνουμε την αγωνία ή θα στείλουμε ένα μήνυμα συσπείρωσης, ενότητας και μάχης; Θα καταναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες που μένουν για τις ευρωεκλογές για ζητήματα δικά μας ή θα επενδύσουμε κάθε λεπτό από τώρα και για τις επόμενες 100 μέρες στη μάχη ενάντια στη ΝΔ; Πρέπει να επιλέξουμε το δεύτερο. Σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες» σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

«Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις και κανένας από αυτούς δεν την εκφράζει γιατί θέλει το κακό του κόμματος. Αν επικρατήσει αυτή η λογική το κόμμα θα συρρικνωθεί» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

«Στηρίξαμε τον Στέφανο στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας, για το περιεχόμενο της οποίας έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Δε ζήτησε λευκή επιταγή. Δε θα έπαιρνε ποτέ λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δεν ζητά και δε λαμβάνει κανένας. Όταν θέτουμε εαυτόν στην κρίση των μελών ζητάμε εντολή υλοποίησης αποφάσεων, ζητάμε την ευθύνη, απαιτούμε από τον εαυτό μας τη λογοδοσία.

Καλό είναι τα συλλογικά μας λάθη να τα αναγνωρίζουμε. Όπως το έλλειμμα πολιτικής συλλογικής λειτουργίας. Το έκανε και ο Στέφανος. Και έχει την πρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο για να υπερβούμε αυτά τα προβλήματα και να πάμε στις ευρωεκλογές και να κόψουμε το βήχα του 41%».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα ήθελε να βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο, ενώ αναφέρθηκε και στην Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή τη φημολογία ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωτεργάτης και εγγυητής αυτής της πορείας. Πιστεύω συντρόφισσες και σύντροφοι ότι παρουσία του σήμερα εδώ θα προσέθεται. Όλες και όλοι θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή του από αυτό το βήμα, μέσα σε αυτή την αίθουσα ανάμεσα στους χιλιάδες συντρόφους και συντρόφισσες, τους αγωνιστές της παράταξης»

«Με την Όλγα έχουμε πορευτεί για μαζί πάρα πολλά χρόνια, είναι μία παρουσία που κοσμεί την παράταξή μας. Με ψυχραιμία πάρα πολλές φορές έχει διαχειριστεί κρίσεις, είναι ένα στέλεχος που συμβάλλει στη δημόσια παρουσία του κόμματος. Και στις κρίσιμες στιγμές υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί το συλλογικό μας σχέδιο και στόχο απέναντι σε κάθε αλλότριο σχέδιο. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στον Στέφανο σε αυτή τη μάχη. Μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα από οποιαδήποτε θέση. Είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά».

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αλλά και κάποια γνωστά επικοινωνιακά κέντρα, δουλεύουν, προσδοκούν και στοιχηματίζουν για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πολύ χαμηλά ποσοστά και να μην είναι ο καταλύτης των διεργασιών της επόμενης μέρας.

Μπορούμε και οφείλουμε να βρούμε λύση. Λύση που θα εγγυάται συντεταγμένη πορεία. Που δε θα πληγώνει καμία πλευρά του κόμματος. Λύση στην οποία κάθε ένας και κάθε μία από εμάς θα μπορεί να βρει τον εαυτό του και τις απόψεις του» τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Παράλληλα κατέθεσε πρόταση 4 σημείων:

Να ανασυγκροτηθεί τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό γραφείο που θα πάει το κόμμα στην επόμενη μάχη ως πολιτικό κέντρο, επιτελικό και αποτελεσματικό. Συνθετικό και συμπεριληπτικό.

Με ευθύνη του εκτελεστικού γραφείου και του Στέφανου να έρθουν οι προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος που αφήσαμε στη μέση.

Να έρθει μια μελετημένη και συγκροτημένη πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές να μπουν στην κρίση του σώματος του διαρκούς συνεδρίου, που δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δια ζώσης.

Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

«Πάμε για μία λύση που μπορεί να στείλει σήμα ότι ασχολούμαστε με τα προβλήματα του κόσμου. Λύση αντεπίθεσης και ανατροπής. Ενότητα, Σύνθεση, Πολιτική Λειτουργία και νίκη στις ευρωεκλογές» κατέληξε ο Νίκος Παππάς.
Όθων Ηλιόπουλος: Ζητώ από το συνέδριο να σταματήσουν οι εργασίες για εκλογή προέδρου

Κάλεσμα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να σταματήσει η διαδικασία της εκλογής προέδρου απηύθυνε ο Όθων Ηλιόπουλος.

«Σαν βουλευτής Επικρατείας καταθέτω πρόταση προς το συνέδριο και ανοιχτή συνυπογραφή από όσους θέλουν να σταματήσουν οι διαδικασίες της εκλογής του προέδρου. Σε όποιον αρέσει, ακόμα και αν δεν αρέσει στον σύντροφο Κασσελάκη, ζητώ από το συνέδριο να σταματήσει η διαδικασία, να εκλέξει κεντρική επιτροπή, να εκλέξει όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να πάμε σε τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος» σημείωσε ο Όθων Ηλιόπουλος από το βήμα του συνεδρίου.

Στην αρχή της ομιλίας του, μιλώντας όχι ως «επικεφαλής του Επικρατείας» αλλά ως «ένας σύνεδρος όπως οι άλλοι», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιέγραψε ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023 «ζήσαμε σαν πολιτικός οργανισμός μια τεράστια απώλεια. Μια εκλογική απώλεια που μετατράπηκε σε ταυτοτική απώλεια».

«Μετά το σοκ της απώλειας συνήθως περνάμε στον θυμό», συνέχισε, και στον ΣΥΡΙΖΑ «βιώνουμε ένα θυμό που δεν μπορούμε να κατευθύνουμε στους ψηφοφόρους και τον κατευθύνουμε στον εαυτό μας».

Πρόσθεσε δε, ότι «έχουμε θυμό και έναν πρόεδρο που δεν προέρχεται από τις παραδοσιακές τάξεις της ιστορικής αριστεράς, δεν έχει άσπρα μαλλιά, δεν έχει μούσι, είναι γυμνασμένος, είναι ορμητικός».

«Έχουμε και ένα κέντρο πολιτικό, μια ραχοκοκκαλιά του κόμματος που έχει ευθύνη. Και μέσα σε αυτό το σκηνικό έχουμε ΜΜΕ, τηλεοράσεις και δημοσιογράφοι οι οποίοι ρωτάνε από τον Ιούνιο πόσες φορές θα παραιτηθεί ο κ. Ηλιόπουλος πόσες φορές θα αποχωρήσει ο επόμενος του ΣΥΡΙΖΑ, πόσες φορές θα διαγράψουν τον Κασσελακη ή ο Κασσελακης θα διαγράψει τους υπολοίπους», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Αυτά συμβαίνουν γιατί δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα πολιτική πραγματικότητα, γιατί έχει αλλάξει η κοινωνία και πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς», παρατήρησε.
Γιώργος Τσίπρας: «Λάθος να πάμε σε εσωκομματική εκλογική διαδικασία λίγο πριν τις ευρωεκλογές»

Είναι λάθος να πάμε σε εσωκομματική εκλογική διαδικασία λίγο πριν τις ευρωεκλογές, είπε ο Γιώργος Τσίπρας αν και άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη.

«Ο Αλέξης Τσίπρας που έπρεπε να είναι εδώ σήμερα είπε ότι ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκκης έθεσε καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Και τι απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης; Να πάμε σε νέες εσωκομματικές εκλογές μετά από πέντε μήνες. Είναι λάθος που έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ο κ. Κασσελάκης και είναι λάθος που του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι ορθά πάει σε εσωκομματική εκλογή. Εδώ και πέντε μήνες χάνουμε έδαφος, η έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας που προϋπήρχε μεγαλώνει. Είναι κρίσιμο αν θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές. Το τελευταίο δίμηνο όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε αντιμέτωπη με τα περισσότερα μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει και δεν ανακτά δυναμική. Η πρώτη ευθύνη για τα λάθη και τα στραβά την έχει ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως παλαιότερα την είχε ο Αλέξης Τσίπρας και ακόμη περισσότερο γιατί αποφασίζει μόνος του. Μην μπερδεύουμε την δυναμική του Στέφανου Κασσελάκη στο κόμμα με την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία».

Ο Γιώργος Τσίπρας περιέγραψε μία χαμηλή πτήση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και πρόσθεσε ότι «φταίει ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική λειτουργία στο κόμμα. Ο πρόεδρος τους τελευταίους μήνες αποφασίζει μόνος του. Υπήρξε υπονόμευση; Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν υπήρξε καμία υπονόμευση. Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και των μελών στήριξαν τον Στέφανος Κασσελάκη και δεν υπήρξε έλλειμμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Αντίθετα δεν υπήρξε καμία εμπιστοσύνη του προέδρου προς τα στελέχη. Ο ίδιος επέλεξε να απομακρυνθεί από τα στελέχη του κόμματος».

Κλείνοντας πρότεινε να αποφασίσει το Συνέδριο «να πάμε συντεταγμένα να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών με τον Στέφανο Κασσελάκη» και συντάχθηκε με την πρόταση του Νίκου Παππά και του Σωκράτη Φάμελλου.
Πάνος Ρήγας: «Να διασφαλίσουμε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υπερβεί την κρίση του με ενότητα υπογράμμισε ο Πάνος Ρήγας και πρόσθεσε ότι εκείνο που προέχει είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα αιτήματα της κοινωνίας που διαμαρτύρεται απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είπε ακόμη: «Το κόμμα είναι διάτρητο βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης πράγματα που προσβάλουν όλους. Για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να τελειώσει το Συνέδριο με αποφάσεις. Σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό του κόμματος, τα μέλη να έχουν συμμετοχή και ρόλο. Οι ανάγκες είναι υπαρκτές. Το πυραμιδικό κόμμα έχει τελειώσει. Είναι ανάγκη να ενεργοποιήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα. Προσωπικές διαδρομές και επιλογές δεν μπορούν να υπάρχουν στο κόμμα. Οι αποχωρήσαντες μετά την επικράτηση Κασσελάκη δεν απάντησαν πολιτικά αλλά με προσωπικές στρατηγικές. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για την ενότητα. Καμία ρευστοποίηση και καμία επιδίωξη διάλυσης του κόμματος όπως πολλοί επιχειρούν. Σε όποια εκλογή προέδρου πρέπει να υποσχεθούμε ότι την επόμενη ημέρα δεν θα πράξουμε αυτό που έκαναν κάποιοι που έχασαν και έφυγαν».
Χρήστος Σπίρτζης: Ο Στέφανος οφείλει να κατονομάσει ποιοι είναι υπονομευτές.

Τη στήριξη του στην Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης κατά την τοποθέτηση του και πρόσθεσε ότι «τη ρώτησα πριν αν χάσει, αν θα μείνει στο κόμμα και με κοίταξε με εκείνο το γλυκό βλέμμα που ξέρετε όλοι όσοι έχετε συνεργαστεί μαζί της. Δεν πρόκειται να φύγει κανείς μας αν χάσει, και δεν πρόκειται η Όλγα να φύγει γιατί θα κερδίσει» είπε. Σχολίασε ότι θα συμφωνούσε με τον Σωκράτη Φάμελλο (σ.σ. να αποφευχθεί η εκλογή προέδρου), «αλλά πώς να συμφωνήσω όταν έχουν διατυπωθεί οι φράσεις των υπονομευτών και των αντιπάλων». «Να πάμε λοιπόν, αλλά να πάμε σύμφωνα με το Καταστατικό, με διαφανείς κανονικές διαδικασίες όχι πάλι με συντετμημένες fast track», τόνισε.

Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι προτείνει «στον αντίποδα του ερωτηματολογίου, που συμπλήρωσαν λίγα μέλη μας, να το μετατρέψουμε σε δημοψήφισμα. Αυτό σημαίνει σεβασμός στο μέλος. Τα ερωτήματα προς τα μέλη χωρίς τα ίδια να αποφασίζουν είναι εσωστρέφεια, δεν είναι το μέλλον». «Ο σύντροφος Στέφανος μίλησε για υπονομευτές. Αυτό σημαίνει ότι όφειλε και οφείλει να κατονομάσει ποιοι ειναι υπονομευτές με ονοματεπώνυμα και τι έκαναν για να τον υπονομεύσουν. Διαφορετικά δημιουργεί πάλι εσωστρέφεια και δήθεν αντιπάλους για να βρει άλλοθι για δικές του ευθύνες για την πτωτική μας πορεία».

Ανέφερε ακόμη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντήσει «αν με τη δημόσια παρουσία του θέτει σε δεύτερη μοίρα τα πολιτικά ζητήματα, αν με τις πράξεις του ξεπέρασε ο Μητσοτάκης τα εσωκομματικά προβλήματα και την ατζέντα Σαμαρά».

«Να πει που οφείλονται οι παλινωδίες εκφρασμένων θέσεων του, αν πρόσβαλε με τη συμπεριφορά του εργαζόμενους και στελέχη με αυταρχισμό, αν προχώρησε σε αντικαταστατικές αποφάσεις, αν λειτούργησε πολιτικό κέντρο», αν στα καυτά ζητήματα της κοινωνίας έγιναν οι καμπάνιες που ο ίδιος είχε εξαγγείλει και στο «γιατί ενώ απάντησε θετικά στην πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων , δεν ανταποκρίθηκε και δεν συμμετείχε κανείς απ' το κόμμα μας σε αυτό».

Είπε ότι ακόμη ότι υπερασπίστηκε στο παρελθόν τον ιδιαίτερο ρόλο που πρέπει αν έχει ο πρόεδρος στο κόμμα και πως το ίδιο κάνει και σήμερα, όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να ανέχεται και δεν αντέχει να ακούει διαφορετικές απόψεις και κριτική». «Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, ότι δεν πρέπει να υποτάσσει το εγώ του στο εμείς».

Σχολίασε ότι «επειδή δεν κρύφτηκε» ο Αλέξης Τσίπρας κάποιοι τον υβρίζουν και «άλλοι δίνουν διαρροές ότι είναι Αλέκος Αλαβάνος». «Έπρεπε να προβληματιστούμε όλοι για το ότι σήμερα δεν ειναι εδώ ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.
Κώστας Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί ξανά να κυβερνήσει αν ανασυγκροτηθεί

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί ξανά να κυβερνήσει αν ανασυγκροτηθεί, αν δώσει απαντήσεις, αν μιλήσει για το μέλλον, αν παράξει πολιτική. Και μπορούμε και ξέρουμε και θέλουμε», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης επικαλούμενος τη «μεγάλη παρακαταθήκη» και την «ιστορική τομή» της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

«Θα κάνουμε όλοι μαζί ξανά μεγάλο τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, σχολιάζοντας πως «ο λόγος που είμαστε εδώ», κάποιοι από παλιότερα και κάποιοι από πιο πρόσφατα, «έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Αλέξης Τσίπρας». «'Αρα είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε οφείλουμε σεβασμό και στα λόγια και σε όλα και όχι υποδείξεις, όχι να σηκώνουμε το δάχτυλο. Και χαμηλούς τόνους, όχι αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα στις ομιλίες». «Αγάπη, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, εξωστρέφεια, αυτή είναι η αριστερά, αυτή είναι η δημοκρατική παράταξη, αυτός είναι ο προοδευτικός κόσμος της χώρας, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Ενόψει των αυριανών ψηφοφοριών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «το σώμα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή θα απορρίψει την πρόταση του προέδρου για εκλογή νέου προέδρου. Εγώ ακούω κι αυτό που είπε ο σύντροφος Φάμελλος, που λέει όχι κάλπες. Είναι μία απόφαση που θα την πάρουμε όλοι μας με μία ψήφο καθένας».

Τόνισε ότι «εάν όμως πάρουμε την απόφαση να ακολουθήσουμε αυτό το οποίο εισηγείται, τις εκλογές, πρέπει να κάνουμε έναν ομαλό και δημοκρατικό συνεδριακό διάλογο και αυτό σημαίνει χρόνος όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας, στον ένα μήνα». Αυτό, είπε, προκειμένου να μπορέσουν όλοι να ακούσουν τους υποψήφιους, τι σκέφτεται και τι θέλει να κάνει ο καθένας, ποιες αλλαγές στο καταστατικό, ποια φυσιογνωμία του κόμματος, ποιος ρόλος των οργάνων». «'Αρα, εκλογές ανοιχτές με διάλογο και δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, συντροφικά και φυσικά με κάλπη, για να πάει ο κόσμος να ψηφίσει όπως πήγε και ψήφισε και τον Τσίπρα και τον Κασσελάκη και με μια διαδικασία ανοιχτή και διάφανη, για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο στην κοινωνία», ανέφερε.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Ζαχαριάδης περιέγραψε την εικόνα των κοινωνικών προκλήσεων και κινητοποιήσεων, σχολιάζοντας τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι «οι αγρότες και οι φοιτητές είναι σε κινητοποιήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν κινητοποιήσεις, η ακρίβεια σαρώνει το διαθέσιμο εισόδημα και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ανεβαίνει πέφτει».

Εξέφρασε την ανησυχία του για λάθος πορεία σε σειρά από ζητήματα, τονίζοντας ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε την καμπάνια για την ακρίβεια και την στέγαση αντί να βυθιζόμαστε στην εσωστρέφεια και να ψάχνουμε για εχθρούς εσωτερικούς και αντιπάλους». «Όποιος τους αναζητά στην πραγματικότητα τους αναζητά γιατί θέλει να αποφύγει τις δικές του ευθύνες», σχολίασε, προσθέτοντας: «ηγεσία σημαίνει ευθύνη, είτε είσαι βουλευτής είτε είσαι στην Κεντρική Επιτροπή, είτε στην πολιτική Γραμματεία, είτε Πρόεδρος. Αυτό μας δίδαξε ο Αλέξης Τσίπρας τόσα χρόνια και σαν πρόεδρος και σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σαν πρωθυπουργός, να αγαπάμε την ευθύνη και να την αναλαμβάνουμε».

Είπε ακόμη ότι «ηγετικότητα σημαίνει να συνθέτει, να ενώνεις, να γεφυρώνει. 'Αρα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μόνο σύντροφοι συναγωνιστές και συνοδοιπόροι. Αντίπαλος είναι η συντήρηση και συντηρητικές πολιτικές». Σχολίασε ότι «όντως το διάστημα από το οποίο επιλέξαμε την ηγεσία μας είναι σύντομο, αλλά και η μετατόπιση στο δημόσιο λόγο μας είναι μεγάλη και πρέπει να τα εξετάσουμε όλα: Από το ‘ήρθα να κερδίσω τον Μητσοτάκη', από το ‘θα βγούμε πρώτοι στις ευρωεκλογές', υποχωρούμε στο θα κριθώ το ‘27 και ‘θέλω λευκή επιταγή για τις ευρωπαϊκές εκλογές'».

«Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας από το μέλος μέχρι και την ηγεσία ότι τα κόμματα δεν κρύβονται ούτε στην ΚΕ, ούτε στα συνέδρια, ούτε στις ψηφοφορίες, ούτε σε εκλογές από τη βάση. Οι εκλογές κρίνουν τα κόμματα, οι εκλογές είναι οι μάχες», τόνισε. Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «για να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει ειλικρίνεια εμπιστοσύνη στη θεσμική εκπροσώπηση και σαφές πολιτικό σχέδιο. Δεν γίνεται να αλλάζουμε στρατηγική κάθε βδομάδα ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου