Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2024

Παπανδρέου για τηλεφώνημα στον Σαμαρά: Γιατί δεν υπήρξε συμφωνία το 2011




«Δέκα λεπτά μετά τη λήξη του τηλεφωνήματος “είχε βουίξει ο τόπος” ότι παραιτούμαι, ότι “φεύγει ο Παπανδρέου και ερχόμαστε εμείς”. Με αυτό το πνεύμα είπα ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός


Στο περίφημο τηλεφώνημα, το οποίο είχε κάνει ως πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2011 στον Αντώνη Σαμαρά αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, έπειτα από σχετικό ερώτημα που έλαβε από τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, στο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Iδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.



Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, αυτό που μετέφερε τότε στον Αντ. Σαμαρά ήταν ότι «ήμουν διατεθειμένος, παρότι είχα πάρει 44% και είχα πλειοψηφία στη Βουλή να φύγω από την καρέκλα αυτή». Προκειμένου να το κάνει αυτό, ο ίδιος όπως ανέφερε έθεσε έναν όρο, που ήταν «να υπάρχει ενότητα και να δουλέψουμε μαζί για να φύγουμε από αυτή την κατάσταση».

Δέκα λεπτά μετά τη λήξη του τηλεφωνήματος, ο Γ. Παπανδρέου, είπε ότι οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν πως «έχει βουίξει ο τόπος ότι παραιτείσαι, ότι θα φύγεις. Δεν είχαμε κάνει συμφωνία και σε δέκα λεπτά βγαίνει και λέει “φεύγει ο Παπανδρέου, ερχόμαστε εμείς”. Με αυτό το πνεύμα είπα ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία».




Μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εξαγγελία για δημοψήφισμα που είχε κάνει τι 2011 και το οποίο αναγκάστηκε να πάρει πίσω, μετά τις αντιδράσεις.

«Κακώς δεν επέμενα για το δημοψήφισμα. Εμείς σηκώνουμε το μεγάλο πολιτικό βάρος», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, για την περίοδο της διακυβέρνησής του.




Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το 2009, οπότε και θα έπρεπε να υπάρχει ενότητα, επικράτησε ο λαϊκισμός. Αφήνοντας αιχμές περί σκισίματος των μνημονίων, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν είχαμε υπηρετήσει «τις αλήθειες, τα μνημόνια θα ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας».

«Στη χειρότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης, το 2009, που έπρεπε να υπάρχει πνεύμα ενότητας, εκεί έζησα τον λαϊκισμό. Άλλοι έλεγαν να σκίσουν τα μνημόνια. Εμείς είπαμε τις αλήθειες. Αν τις είχαμε υπηρετήσει, τα μνημόνια θα ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας», είπε χαρακτηριστικά.



«Είχα ζητήσει από τον Καραμανλή τα πραγματικά στοιχεία»

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε στο ζήτημα των στοιχείων που παρέλαβε, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας λέγοντας ότι είχε ζητήσει «από τον Καραμανλή να μου πει τα πραγματικά στοιχεία» για την οικονομία.

«Είχα μιλήσει με τον υπεύθυνο για την Ελλάδα στο ΔΝΤ, ινδικής καταγωγής. Και είπε ότι είχαν μιλήσει στον κ. Αλογοσκούφη πως η χώρα θα χρεοκοπήσει. Το 2007, το 2008, ο κ. Αλογοσκούφης ήξερε τι γινόταν. Και βεβαίως ο κ. Παπαθανασίου», ανέφερε.

«Εγώ ενημερώθηκα από τον κ. Προβόπουλο δέκα ημέρες πριν τις εκλογές ότι “δεν πάμε καλά”. Είχα ζητήσει από τον κ. Καραμανλή τα πραγματικά στοιχεία. Δεν μου απάντησε», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου