Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024

Μια εβδομάδα αποχή από τα μαθήματα στη Νομική Σχολή Αθηνών - Διαμαρτυρία για τα ιδιωτικά ΑΕΙ Οι φοιτητές θα εισάγονται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με χαμηλούς βαθμούς αλλά τα πτυχία τους θα είναι ισότιμα.




EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ / ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 

 


Λίγες μέρες πριν από την προώθηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση και οι αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια δεν σταματούν τόσο από το διδακτικό προσωπικό όσο και από τους φοιτητές.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 7 Μαρτίου και θα τεθεί σε ψήφιση την επομένη, Παρασκευή 8 Μαρτίου. Για αυτό το διάστημα η Νομική σχολής της Αθήνας και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε αποχή από την εξ΄ αποστάσεως διδασκαλία, κατά την εβδομάδα 4 έως 9 Μαρτίου 2024, ψήφισης του νομοσχεδίου.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων. Και τούτο ανεξαρτήτως του αν το νομοσχέδιο αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 16 παρ. 5), ζήτημα που θα κριθεί εν τέλει από τα Δικαστήρια.

Επισημαίνεται δε ότι για ένα τέτοιο, τεράστιας σημασίας και έκτασης, νομοσχέδιο προσφέρθηκε εντελώς ανεπαρκής χρόνος διαβούλευσης, ώστε να είναι σε θέση οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Όπως τονίζουν οι καθηγητές της Νομικής σχολής σημαντικό τμήμα της ακαδημαϊκής λειτουργίας των ΝΕΠΕ (ιδιωτικά πανεπιστήμια) θα διέπεται από τους κανόνες που καθορίζει το μητρικό ίδρυμα στην αλλοδαπή έννομη τάξη που αυτό εδρεύει.


Συνεπώς, η τήρηση αυτών των κανόνων από τα ΝΕΠΕ δεν θα είναι δυνατόν να ελέγχεται στην ελληνική έννομη τάξη, η οποία αρκείται στην αναγνώριση των πτυχίων των μητρικών σχολών από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Οι αρχές και αξίες λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα έπρεπε -σε περίπτωση ορθής νομοθέτησης- να αποτελέσουν την βάση ενδεχόμενης αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, απουσιάζουν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Επιφυλάξεις εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι οι δικαιούμενοι να φοιτήσουν στα ΝΕΠΕ θα επιλέγονται με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, όταν οι εισαγόμενοι στα αντίστοιχα τμήματα των ημεδαπών ΑΕΙ θα πρέπει να επιτύχουν πολύ υψηλότερη βαθμολογία, αλλά τα πτυχία τους θα αναγνωρίζονται ως ισότιμα.


Οι καθηγητές υπογραμμίζουν επίσης ότι «εκτός αυτών, η επιλογή των διδασκόντων των ΝΕΠΕ δεν προβλέπεται να πραγματοποιείται υπό διαφανείς διαδικασίες με συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων, αλλά επαφίεται στη διοίκηση του μητρικού πανεπιστημίου, ο δε ρόλος τους στην οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων και προγραμμάτων θεσπίζεται μόνον ως γνωμοδοτικός.

Περαιτέρω, προβλέπεται ότι τα ΝΕΠΕ, που ορίζονται ως νομικά πρόσωπα ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μπορούν να προβαίνουν σε (προφανώς εμπορικές) επενδύσεις».

Το διδακτικό προσωπικό της Νομικής σχολής Αθήνας κάνουν λόγο και για την έλλειψη κριτηρίων ως προς την «χωροταξία» των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην ελληνική επικράτεια κάτι που δημιουργεί προφανείς κινδύνους για την βιωσιμότητα δημόσιων περιφερειακών πανεπιστημίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου