Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2024
Γάζα: Διεθνής κατακραυγή μετά τις αποκαλύψεις για απαγωγή και βασανισμό γιατρών από τους Ισραηλινούς Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά έρευνα και απαντήσεις από το Ισραήλ για τα όσα έγιναν στη Γάζα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με μια έκθεση σύμφωνα με την οποία το ιατρικό προσωπικό στη Γάζα αντιμετώπισε βίαιη και ταπεινωτική μεταχείριση κατά την κράτησή του μετά από ισραηλινή επιδρομή.
Το νοσοκομείο Nasser στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς - τότε το μεγαλύτερο λειτουργικό νοσοκομείο στα παλαιστινιακά εδάφη - δέχθηκε επιδρομή επί αρκετές ημέρες από τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια επίθεση που ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου.
Τότε, οι γιατροί δήλωσαν ότι χερσαία στρατεύματα των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις αφού απέκοψαν τους δρόμους προς το ιατρικό κέντρο και βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις του. Η επίθεση ανάγκασε τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και τους εκτοπισμένους πολίτες που βρίσκονταν στο νοσοκομείο να φύγουν και τουλάχιστον 13 ασθενείς πέθαναν στη συνέχεια, σύμφωνα με το προσωπικό, κυρίως λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας που χρειαζόταν για τη λειτουργία εξοπλισμού όπως οι αναπνευστήρες.
Οι IDF περιέγραψαν την επιδρομή ως «ακριβείας και περιορισμένη» και βασισμένη σε πληροφορίες ότι μαχητές της Χαμάς δρούσαν από το συγκρότημα και ίσως κρατούσαν ομήρους εκεί.
Ο στρατός δήλωσε αργότερα ότι συνέλαβε περίπου 200 υπόπτους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Σύμφωνα με έρευνα του BBC που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, δεκάδες γιατροί από το Νάσερ ήταν μεταξύ αυτού του αριθμού.
Τρεις πηγές περιέγραψαν ότι τους είχαν δέσει τα μάτια, τους ανάγκασαν να γδυθούν μέχρι το εσώρουχό τους, τους ξυλοκόπησαν επανειλημμένα και υποβλήθηκαν σε άλλη σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησης. Ο Δρ Ahmed Abu Sabha, 26 ετών, δήλωσε ότι κρατήθηκε για μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας του έβαλαν σκυλιά με φίμωτρο και του έσπασαν το χέρι από έναν ανακριτή.
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού των Εργατικών, Bethan Winter, ο υπουργός Andrew Mitchell δήλωσε στις κοινότητες ότι η βρετανική κυβέρνηση πιέζει για «πλήρη εξήγηση και έρευνα».
«Όταν πρόκειται για επιχειρήσεις στοχοποίησης, υπάρχουν δικηγόροι ενσωματωμένοι στην ισραηλινή διοίκηση και στη διοίκηση του IDF, όπως ακριβώς υπάρχουν και στη Βρετανία, και αυτό θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τηρείται η αποδοχή και η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά συμφωνώ με [την Winters] ότι απαιτείται πλήρης εξήγηση», πρόσθεσε.
Απαντώντας στο BBC, οι IDF δεν σχολίασαν συγκεκριμένες μαρτυρίες για κακομεταχείριση, αλλά αρνήθηκαν ότι κάποιο ιατρικό προσωπικό έπαθε κακό. «Οποιαδήποτε κακοποίηση κρατουμένων είναι αντίθετη με τις διαταγές και συνεπώς απαγορεύεται αυστηρά», η ανακοίνωση.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στη Βουλή των Λόρδων: «Πρέπει να βρούμε τι ακριβώς συνέβη και χρειαζόμαστε απαντήσεις από τους Ισραηλινούς σχετικά με αυτό».
Οι ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταδικαστεί ως παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Το Ισραήλ λέει ότι η χρήση των ιατρικών εγκαταστάσεων από τους μαχητές για να κρυφτούν ή να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις για την έναρξη επιχειρήσεων καθιστά τους χώρους αυτούς νόμιμους στόχους.
Οι IDF έχουν βρει υπόγειες σήραγγες κοντά σε νοσοκομεία στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, που ήταν το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο της περιοχής. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς ότι τα ιατρικά κτίρια χρησιμοποιήθηκαν ως κάλυψη για μεγάλα κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς.
Άλλοι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έχουν επίσης περιγράψει κακομεταχείριση σε μυστικούς ισραηλινούς χώρους κράτησης που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου, όπου κρατούνταν χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες βάσει μιας ισραηλινής νομικής πρακτικής που σημαίνει ότι δεν χαρακτηρίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου.
Μια εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ από τις αρχές του μήνα περιέγραψε εκτεταμένη κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, επιθέσεων από σκύλους, παρατεταμένης χρήσης θέσεων πίεσης και σεξουαλικών επιθέσεων.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 4.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν συλληφθεί στη Γάζα από την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης, η οποία προκλήθηκε από επιδρομές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 Ισραηλινοί, ενώ άλλοι 250 κρατούνται όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί στην επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην περιοχή που διοικείται από τη Χαμάς.
Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες στις υπάρχουσες ισραηλινές φυλακές έχουν επιδεινωθεί ραγδαία από το ξέσπασμα του πολέμου, με εντολή του ακροδεξιού υπουργού εθνικής ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ. Συγγενείς και δικηγόροι των κρατουμένων λένε ότι δεν έχουν μπορέσει να μιλήσουν με τους κρατούμενους από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ οι επισκέψεις της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στις φυλακές έχουν ανασταλεί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου