Τετάρτη, Απριλίου 24, 2024

Αλλάζουν οι προμήθειες των τραπεζών για συναλλαγές έως 10 ευρώ με POS Μπαίνει πλαφόν στις χρεώσεις των τραπεζών με νέα ρύθμιση. Τι ισχύει για τις προμήθειες σε ταξί, λαϊκές, περίπτερα.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 

 


Μειώνονται οι προμήθειες των τραπεζών στα POS σε μικρές επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, λαϊκές αγορές και ταξί, ενώ από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ.

Η σχετική ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή τη Μ. Εβδομάδα, και θα έχει στόχο να ελαφρύνει τις χρεώσεις από τη χρήση των POS, που σε ορισμένες -αρκετές- περιπτώσεις «βάζει μέσα» τον μικροεπιχειρηματία, όπως τα περίπτερα που στην περίπτωση της πώλησης ενός πακέτου τσιγάρων δεν βγάζουν κανένα κέρδος.


Στις κατηγορίες των επαγγελματιών που εξετάζεται να περιληφθούν στο ευνοϊκό μέτρο είναι και τα βενζινάδικα και τα μίνι μάρκετ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Θα αφορά αποκλειστικά συναλλαγές μέχρι και 10 ευρώ, και θα ενεργοποιηθεί άμεσα.


Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, οι χρεώσεις στα μικρά ποσά είναι μεγάλες και κατόπιν συζητήσεων αποφασίστηκε η νομοθετική ρύθμιση που θα τις μειώνει κατά 50% για ποσά έως 10 ευρώ.

«Εμείς έχουμε πάρει την απόφαση να προχωρήσουμε. Με τη νομοθετική μείωση στις χρεώσεις στις κάρτες θα περιοριστεί το κόστος των χρεώσεων κατά 50%. Η ρύθμιση αφορά τα ποσά έως 10 ευρώ γιατί εκεί είναι αναλογικά μεγαλύτερη η χρέωση», πρόσθεσε ο υπουργός.
Οι προμήθειες των τραπεζών για χρήση IRIS

Η προμήθεια των συναλλαγών στις τράπεζες διαμορφώνεται ως εξής ανά τράπεζα:Τράπεζα Πειραιώς: Η προμήθεια σε κάθε συναλλαγή με την Τράπεζα Πειραιώς κυμαίνεται από 0,80% έως 1%, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει η επιχείρηση, ενώ σχετικά με το IRIS Payments, η χρέωση της τράπεζας μπορεί να φτάσει έως τα 5 ευρώ το μέγιστο.
Εθνική Τράπεζα: Στην Εθνική τράπεζα, η προμήθεια ανά συναλλαγή με την χρήση του POS φτάνει έως το 1% και στο IRIS Payments η χρέωση κυμαίνεται από 0,20 έως 0,50 ευρώ.
Eurobank: Εάν η επιχείρηση προμηθευτεί το POS από την Eurobank, η προμήθεια σε κάθε συναλλαγή φτάνει το 1,25%.
Alpha Bank: Το κόστος της προμήθειας ανά συναλλαγή στην Alpha Bank είναι στο 0,70%, ενώ αναφορικά με το IRIS Payments, στα ηλεκτρονικά κανάλια είναι δωρεάν και σε ελάχιστες περιπτώσεις η χρέωση μπορεί να είναι από 0,20 ευρώ έως 0,50 ευρώ.
Οι χρεώσεις των τραπεζών για ανάληψη

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το ύψος της προμήθειας ανά συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα διαμορφώνεται ως εξής:Τράπεζα Πειραιώς: έως το ύψος των 2,00 ευρώ, από το προϊσχύον ποσό των 3,00 ευρώ
Εθνική Τράπεζα: έως το ύψος των 1,90 ευρώ από το προϊσχύον ποσό των 2,60 ευρώ
Alpha Bank: έως το ύψος των 1,80 ευρώ από το προϊσχύον ποσό των 2,50 ευρώ
Eurobank: έως το ύψος των 1,80 ευρώ από το προϊσχύον ποσό των 2,50 ευρώ
Attica Bank: έως το ύψος των 1,50 ευρώ από το προϊσχύον ποσό των 2,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου