Σάββατο, Απριλίου 20, 2024

«Τιτανικός»: Φωτογραφία από το 1912 φέρεται να απαθανάτισε το μοιραίο παγόβουνο – Δείτε την O «Τιτανικός» βυθίστηκε 640 χιλιόμετρα ανοιχτά του Νιουφάουντλαντ του Καναδά και πάνω από 1.500 από τους επιβάτες του πέθαναν.



AP

 


Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
 


Μια φωτογραφία που απαθανατίστηκε δύο ημέρες μετά τη βύθιση του «Τιτανικού» βγαίνει σε δημοπρασία αυτόν τον μήνα. Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από τον Τζον Σνόου Τζούνιορ, μπορεί να δείχνει το παγόβουνο που βύθισε το πλοίο στο παρθενικό του ταξίδι πριν από 112 χρόνια, στις 14 Απριλίου.

Όταν ο «Τιτανικός» βυθίστηκε 640 χιλιόμετρα ανοιχτά του Νιουφάουντλαντ του Καναδά, πάνω από 1.500 από τους επιβάτες του πέθαναν – πολλοί από πνιγμό ή υποθερμία από βύθιση. Ο Τζον Σνόου Τζούνιορ ήταν επικεφαλής του γραφείου κηδειών John Snow & Co και κλήθηκε στο ναυάγιο του «Τιτανικού» για να βοηθήσει στη συλλογή ορισμένων πτωμάτων.





Δύο άτομα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του IFL Science, επέβαιναν στο πλοίο «Μακέι-Μπένετ», το πρώτο από τα τέσσερα ναυλωμένα πλοία που έφτασαν στον «Τιτανικό» για να ψάξουν για πτώματα. Αξιολογώντας την κατάσταση, το πλήρωμα του πλοίου «Μακέι-Μπένετ» συνειδητοποίησε γρήγορα ότι υπήρχαν πολύ περισσότερα πτώματα απ' ό,τι περίμενε και ότι θα χρειαζόταν και δεύτερο σκάφος για να βοηθήσει στην ανάσυρση των νεκρών.

Συνολικά, το πλήρωμα του πλοίου «Μακέι-Μπένετ» ανέσυρε 306 πτώματα από το νερό. Το σύστημα ταξινόμησης που ίσχυε στον «Τιτανικό», χρησιμοποιήθηκε για να αποφασιστεί ποιοι θα μεταφέρονταν για ταφή και ποιοι θα θάβονταν στη θάλασσα.


«Οι αποφάσεις σχετικά με το ποια πτώματα θα θάβονταν στη θάλασσα, λαμβάνονταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με την αντιληπτή οικονομική τάξη των ανασυρόμενων θυμάτων και εκείνοι με εισιτήρια τρίτης θέσης ήταν πολύ πιο πιθανό να παρέμεναν στο νερό», εξήγησε σε σχετικό δημοσίευμα του JSTOR η επίκουρη καθηγήτρια Αστικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, Τζες Μπιρ.

Πάντως, η ασφάλιση ζωής, μια αρκετά νέα έννοια για εκείνη την εποχή, πιθανώς υπαγόρευσε μέρος  






Το ποσό που ίσως φτάσει η αξία της φωτογραφίας

Δεν είναι γνωστό πότε ο Τζον Σνόου Τζούνιορ τράβηξε τη φωτογραφία, την οποία μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του οίκου δημοπρασιών Henry Aldridge & Son Auctioneers.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό ήταν το παγόβουνο που βύθισε τον "Τιτανικό". Αυτό, όμως, που μπορούμε να πούμε είναι ότι, μετά το πλοίο διάσωσης «Καρπάθια», το «Μακέι-Μπένετ» ήταν ένα από τα πρώτα πλοία που έφτασαν στο σημείο του ναυαγίου και ότι ο νεκροθάφτης που επέβαινε στο πλοίο, αποφάσισε να τραβήξει μια φωτογραφία αυτού του παγόβουνου», δήλωσε ο δημοπράτης Άντριου Άλντριτζ του Henry Aldridge & Son Auctioneers, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Mirror».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Πρέπει να είχε τους λόγους του για να βγάλει φωτογραφία αυτό το παγόβουνο. Της έβαλε λεζάντα "Τιτανικός" και την τοποθέτησε για τις επόμενες γενιές. Δεν έχει πωληθεί ξανά στο παρελθόν και αποκτήθηκε απευθείας από την οικογένεια του κ. Σνόου στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια φωτογραφία και είμαστε σίγουροι ότι θα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον».


Η φωτογραφία πωλείται στις 27 Απριλίου και αναμένεται να πιάσει περίπου 5.000 με 8.700 δολάρια ΗΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου