Δευτέρα, Απριλίου 15, 2024
Τα σενάρια για τα αντίποινα του Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ Τα κίνητρα πίσω από την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.
AP (File Photo)/Tomer Neuberg
Μπορεί μια γενικευμένη κρίση στη Μέση Ανατολή προς το παρόν να αποσοβήθηκε μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου (13/4) εντούτοις τα βλέμματα συνεχίζουν να είναι στραμμένα στην περιοχή περιμένοντας την απάντηση του Ισραήλ.
Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η στάση των ΗΠΑ. Παρά τη στήριξη που διατρανώνει συνεχώς η Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ κάνει ξεκάθαρο πως δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε ένα γενικευμένο πόλεμο.
«Αυτό που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής είναι ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για έναν πόλεμο και σηματοδοτούν ότι θα υπάρξει μια ενιαία διπλωματική απάντηση στο Ιράν από τη Δύση, ενώ ταυτόχρονα καλούν σε αυτοσυγκράτηση», αναφέρει ο Hamidreza Azizi, επισκέπτης συνεργάτης στο SWP Berlin.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Times of Israel επικαλούμενοι σχετικό δημοσίευμα των NY Times, πολλοί ισραηλινοί υπουργοί θα ήθελαν να πραγματοποιηθεί άμεσα μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν σε αντίποινα για όσα συνέβησαν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αναμένεται, τουλάχιστον όχι άμεσα καθώς δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής (14/4).
Και εκτός αυτού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγεται ότι πείστηκε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να μην δώσει το πράσινο φως για ένα άμεσο ανταποδοτικό πλήγμα κατά του Ιράν.
Ο Hamidreza Azizi περιέγραψε δύο σενάρια, και τα δύο βασίζονται στα κίνητρα πίσω από την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.
Στο πρώτο σενάριο, το ισραηλινό χτύπημα σημειώθηκε με ελάχιστη ή καθόλου σκέψη για τις συνέπειες. Στο δεύτερο σενάριο, το χτύπημα ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να σύρει το Ιράν σε περιφερειακό πόλεμο και να μετατοπίσει την εστίαση των ΗΠΑ και της Δύσης μακριά από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και προς τον περιφερειακό «μπαμπούλα», το Ιράν.
Και στα δύο σενάρια, η εμπλοκή των ΗΠΑ θα ήταν κρίσιμη. Όπως και έγινε. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τους ιδίους τους Ισραηλινούς, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ βοήθησαν στην απόκρουση αυτής της ιρανικής επίθεσης, καταρρίπτοντας δεκάδες από τα ιρανικά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη και τους ιρανικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο έκαναν, επίσης, και οι δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας αλλά και της Ιορδανίας, προσφέροντας έτσι πρόσθετη θωράκιση στο Ισραήλ έναντι των εχθρικών ιρανικών επιθέσεων.
Τα κίνητρα του Νετανιάχου για την απόπειρα να σύρει τις ΗΠΑ στον πόλεμο πιθανότατα είναι πιο βαθιά από τα συμφέροντα του Ισραήλ και μόνο, λένε οι αναλυτές και πιθανότατα μιλούν για ανησυχίες που του ενδιαφέρουν περισσότερο.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν θέλουν περαιτέρω εμπλοκή σε αυτή τη σύγκρουση τη στιγμή που το Ισραήλ διαμηνύει πως η απάντηση στο Ιράν θα έρθει εντός μερικών ωρών, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.
Επιπλέον, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στην Αμερική ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν. Το Politico επικαλέστηκε επίσης έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που είπε ότι θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν που δεν θα οδηγήσει σε συνολικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:Το πρώτο σενάριο θέλει μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν
Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων
Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των «ήπιων» οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου