Πέμπτη, Απριλίου 25, 2024

Άλλαξε η προθεσμία για φορολογική δήλωση 2024 - Η ημερομηνία χωρίς παράταση Τρείς μήνες αυστηρά θα έχουν πολίτες και λογιστές να κάνουν τις φορολογικές δηλώσεις 2024.




ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 


Γράφει η Γεωργία Καλαντζή
 


Έχουν αλλάξει πολλά φέτος για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 -οι οποίες ανοίγουν από ώρα σε ώρα-, αφού εκτός από έναν «αυτοματισμό» αλλάζουν τα πάντα σε προθεσμίες και πληρωμές, ενώ έρχεται το τέλος των παρατάσεων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024 και «άλλαξε» την ημερομηνία τελικής υποβολής.


Το 2023 οι φορολογικές έπρεπε να γίνουν μέχρι 30 Ιουνίου -αλλά πήραν αρκετές παρατάσεις-, το 2024 η αρχική ημερομηνία για την υποβολή ήταν αρχικά μέχρι 31 Ιουλίου αυτό όμως αλλάζει καθώς όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης θα πρέπει να γίνει νωρίτερα και συγκεκριμένα μέχρι 26 Ιουλίου. Μέχρι 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση για όσους έχουν χρέη φυσικά στην εφορία.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» με την παράταση για φορολογικές δηλώσεις 2024 - Τι ανακοινώθηκε

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Χάρης Θεοχάρης για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

«Αυτό που κάνουμε φέτος και είναι μια πιστεύω πολύ θετική χειρονομία, είναι ότι τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους.


Δηλαδή λέμε ότι επειδή ακριβώς, εθιμικά γιατί δεν υπάρχει στον νόμο, ανοίγουμε κάθε χρονιά 31 Μαρτίου περίπου, αλλά φέτος, επειδή είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για λογαριασμό του φορολογούμενου, μια σημαντική καινοτομία, και πήρε αυτό κάποιες μέρες, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα και συνεπώς η ΑΑΔΕ για να κάνει τις προσαρμογές έπρεπε να περιμένει την ψήφιση αυτή.

Αυτές τις μέρες που πήραμε μέσα στον Απρίλιο, τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο. Άρα η προθεσμία που ήταν για 30 Ιουνίου θα πάει 25 -26, όσες μέρες έχουμε πάρει από τον Απρίλιο.


Και με αυτόν τον τρόπο λέμε ότι εμείς αναγνωρίζουμε τις δικές μας υποχρεώσεις. Δίνουμε αυτές τις μέρες και από την άλλη περιμένουμε να αναγνωριστεί η ευθύνη των λογιστών και των φορολογουμένων και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή μέσα στους χρόνους που δίνουμε, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Άρα θα πάει μέχρι 25 Ιουλίου τελευταία μέρα και μέχρι 31 Ιουλίου να πληρωθεί η πρώτη δόση και για 8 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο».
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ για τις Φορολογικές Δηλώσεις


Taxisnet και gov.gr για τις φορολογικές δηλώσεις 2024



Για να κάνετε δήλωση για το φορολογικό έτος 2023, θα πρέπει να μπαίνετε ΕΔΩ στο Taxisnet ή ΕΔΩ μέσω gov και στη συνέχεια να ακολουθείτε τα εξής βήματα:Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υποβάλω τη δήλωση.
Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής
Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι για την φορολογική δήλωση 2024

Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα από φέτος και δεν έχει αλλάξει κάτι στην οικονομικοί και περιουσιακή τους κατάσταση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους.

Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθεί με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.


Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:τόκους τραπεζικών καταθέσεων
φόροι από τόκους
στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
αποπληρωμή δανείων & καρτών
δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση, η βεβαίωση του φόρου είναι χωριστή για τον καθένα. Δηλαδή εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 θα ανοίξει αρχικά για τα φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια για τα νομικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου