Τρίτη, Απριλίου 16, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρόσωπα και οι εκπλήξεις που έβγαλαν οι κάλπες για το ευρωψηφοδέλτιο Ποιους ανέδειξαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές 2024.



INTIME

 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ «μίλησε» και μέσα από τις προκριματικές εκλογές της Κυριακής εκλέχθηκε η πλειοψηφία του ψηφοδελτίου με το οποίο η Κουμουνδούρου θα μπει στη μάχη των ευρωεκλογών. Στην εσωκομματική διαδικασία ψήφισαν περισσότεροι από 63.000 ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 57.000 είναι παλιά και νέα μέλη και περίπου 6.000 φίλοι.

«Ένα κόμμα που δίνει πραγματική φωνή στη βάση του, τη μόνη του δύναμη στις επερχόμενες μάχες για την προοδευτική αντεπίθεση, για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα» σημειώνουν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.


Η επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου και των 42 υποψηφίων αναμένεται να γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 19 Απριλίου. Τα 35 πρόσωπα που εκλέχθηκαν από την προκριματική διαδικασία θα πλαισιωθούν από τους δυο νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουράς, ενώ 5 θέσεις θα καλυφθούν από πρόσωπα που θα επιλέξει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Την παρουσία τους στο ευρωψηφοδέλτιο εξασφάλισαν γνωστά κομματικά στελέχη αλλά και πρόσωπα που η δημοφιλία τους, όπως φάνηκε, προηγείται και θεωρούνταν φαβορί για την εκλογή τους.


Από την «δύσκολη» περιφέρεια Αττικής την εκλογή τους πέτυχαν ο σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για ευρωπαϊκά θέματα Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο πρώην διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, πρώην βουλευτής Δυτικής Αττικής το 2019, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η Τζένη Αρσένη, σκηνοθέτις-θεατρολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Συντονίστρια Τμήματος Πολιτισμού, μέλος της Γραμματείας Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η οποία είχε το συντονισμό του Τμήματος Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής και ήταν υπεύθυνη Θεματικής Πολιτισμού της Ν.Ε. Α' Αθήνας.

Η Αναστασία Σαπουνά, Συντονίστρια του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής, εργάστηκε σε θέματα Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας την περίοδο 2016 - 2018 και πρώην Πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.. Η Μυρτώ Κοροβέση, δικηγόρος, Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού και Παιδείας, μέλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Συνοχής, Οικογένειας και Ισότητας, μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του 2023.

 


Από την «γεμάτη» από υποψηφιότητες Αττικής πέτυχαν την πρόκριση στο ευρωψηφοδέλτιο ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς με διακρίσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο, φορώντας το εθνόσημο, όσο και σε συλλογικό κατακτώντας πολλά μετάλλια σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Η Σοφία Μπεκατώρου ολυμπιονίκης και πρωτεργάτισσα του κινήματος Me too στην Ελλάδα, η οποία εργάζεται ως Ψυχολόγος και Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια. Ο γνωστός ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, ο οποίος το 2019 εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και το 2023 ήταν υποψήφιος βουλευτής στο Βόρειο Τομέα. Την εκλογή τους πέτυχαν, επίσης, οι δημοσιογράφοι Ευάγγελος Αντώναρος, Δημήτρης Παπανώτας και Δημήτρης Πανόπουλος και ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης, γνωστός από τηλεοπτικές εκπομπές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τους απόδημους εκλέχθηκαν ο Αντώνης Γουναλάκης, υποψήφιος διδάκτωρ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του UMass Amherst και Βοηθός Καθηγητή στις ΗΠΑ. Η Ιφιγένεια Μουμτζή, ερευνήτρια, με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Θεωρία από το London School of Economics and Political Science και μέλος του think tank των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.


Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ, εκλέχθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Με ιδιαίτερα επιτυχημένη και αναγνωρισμένη θητεία (2015-2019) στην διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, πηρέτησε επί 37 χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία, φτάνοντας στον ανώτατο βαθμό της Αντιστρατήγου, με αναγνώριση τόσο σε διεθνές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών του ΕΚΠΑ με θέμα «Προσφυγικές/Μεταναστευτικές ροές και ΜΜΕ» και «Διεθνής/Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και Πολιτική», ενώ έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας (Médaille de la sécurité intérieure) της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η Δώρα Τσαμπάζη εκλέχθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις κάλπες της Κεντρικής Μακεδονίας. Επιστημονική συνεργάτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν η σύζυγος του αείμνηστου Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Μετά τον θάνατο του συμμετέχει εθελοντικά σε δράσεις και ομιλίες στο Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης και Πάτρας στηρίζοντας τους συγγενείς καρκινοπαθών. Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις Εθνικές Εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2023.

Πρώην βουλευτές και υπουργοί εκλέχθηκαν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις κάλπες της Περιφέρειας. Ειδικότερα, ο οκτώ φορές βουλευτής και τρεις φορές υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής στην Δυτική Ελλάδα, η Δώρα Αυγέρη, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και πρώην βουλευτής προκρίθηκε από την κάλπη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνη Αγροτικής Πολιτικής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Μάριος Κάτσης πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2023, μέλος, η Παναγιώτα Δριτσέλη, πρώην βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 μέχρι το 2019 και από τον Νοέμβριο του 2023 είναι η συντονίστρια του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου