Τετάρτη, Απριλίου 24, 2024

Τελεσίγραφο από τη διοίκηση του Κολούμπια – Διαλύστε την κατάληψη, αλλιώς θα μπει η αστυνομία Με τις καταλήψεις στις ΗΠΑ να ενισχύονται, οι διοικήσεις προχωρούν σε καταστολή, ενώ το «πύρινο» μέτωπο των φοιτητών απειλεί τον Τζο Μπάιντεν.






 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 

Κλίμα εξέγερσης επικρατεί στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με κινητοποιήσεις και καταλήψεις ενάντια στη σφαγή που συντελείται από το Ισραήλ στη Γάζα. Το «πύρινο» μέτωπο των φοιτητών έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και απειλεί τον Τζο Μπάιντεν.

Με την «ακλόνητη» υποστήριξή του στο Ισραήλ – παρά τις επιμέρους εκφρασμένες διαφωνίες τους με τον Νετανιάχου – βλέπει να χάνει τους νέους Δημοκρατικούς, μια κρίσιμη εκλογική ομάδα, που παραδοσιακά αποτελούσαν ένα πλεονέκτημα του κόμματος έναντι των Ρεπουμπλικάνων και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση αποδείχθηκε κομβική για την επικράτηση επί του Ντόναλντ Τραμπ.


Η αμερικανική κοινωνία διχάζεται και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων πιέζονται να αναλάβουν δράση για τον τερματισμό των διαδηλώσεων και των καταλήψεων. Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ενός εκ των μεγαλύτερων των ΗΠΑ, κλήθηκε στην Επιτροπή του Κογκρέσου να καταθέσει με τους Ρεπουμπλικανούς να την κατηγορούν πως «έχει παραδώσει στην αναρχία την πανεπιστημιούπολη».

Ανταποκρινόμενη στις πιέσεις, η Μινούς Σαφίκ αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης να στείλει ένα τελεσίγραφο προς τους φοιτητές, καλώντας τους να τερματίσουν την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου και τις κινητοποιήσεις εντός του Πανεπιστημίου αλλιώς θα λάβει μέτρα καταστολής.


Η Μινούς Σαφίκ διεμήνυσε πως θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία για τη διάλυση του αντιπολεμικού καταυλισμού και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η προθεσμία που έχει δοθεί είναι μέχρι σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας / πρωί για τις ΗΠΑ).

Όπως υπογράμμισε σε σχετική επιστολή προς την πανεπιστημιακή κοινότητα οι κινητοποιήσεις είναι ειρηνικές «ωστόσο ο καταυλισμός εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, διαταράσσει τη ζωή στην πανεπιστημιούπολη και έχει δημιουργήσει ένα τεταμένο και μερικές φορές εχθρικό περιβάλλον για πολλά μέλη της κοινότητάς μας. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε με ένα σχέδιο για να το διαλύσουμε».


«Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις (σ.σ. με τους φοιτητές) να είναι επιτυχείς. Εάν δεν είναι, θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές επιλογές για την εκκαθάριση του West Lawn και την αποκατάσταση της ηρεμίας στην πανεπιστημιούπολη, ώστε οι φοιτητές να ολοκληρώσουν τη θητεία και να αποφοιτήσουν», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έχει προχωρήσει σε διακοπή των δια ζώσης μαθημάτων λόγω των κινητοποιήσεων, ανακοινώνοντας – προς το παρόν – πως το υπόλοιπο της φετινής ακαδημαϊκής περιόδου θα ολοκληρωθεί με εξ αποστάσεων εκπαίδευση. Την Πέμπτη η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 100 συλλήψεις διαδηλωτών όταν κλήθηκε σε μια πρώτη παρέμβαση στον καταυλισμό που μόλις στηνόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου