Πέμπτη, Απριλίου 25, 2024

Εντολή για έρευνα κατόπιν εορτής...

 



...από την αντεισαγγελέα εφετών Λάρισας...
Μετά το μπαράζ των συνεχών αποκαλύψεων για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και την επιχείρηση συγκάλυψης, έρχεται τώρα η αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας Κατερίνα Μάτση –με χαρακτηριστική καθυστέρηση– να δώσει εντολή να γίνει έρευνα σχετικά με την εκχωμάτωση και την επίστρωση που έλαβε χώρα στο σημείο της τραγωδίας...


Σημειώνεται ότι η εν λόγω εντολή δίνεται την ίδια μέρα που έγινε δεκτή η προσφυγή του Π. Ασλανίδη, πατέρα ενός από τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, κατά της απόφασης της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας να απορρίψει τη μήνυση των συγγενών για το μπάζωμα των Τεμπών: μιας προσφυγής που ανοίγει τον δρόμος για την παραπομπή της μήνυσης των συγγενών στη Βουλή, καθώς η υπόθεση αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αρμόδιος είναι ο Άρειος Πάγος.

Επίσης, σήμερα βγήκε στο φως ακόμα μια έκθεση πραγματογνώμονα που «καρφώνει» τις αρχές για της διαχείριση του υπόθεσης, καθώς κάνει λόγο για «σοβαρές πράξεις και παραλείψεις» ευθύς με την επέμβαση κι ανάληψη της έρευνας από τις προανακριτικές αρχές, που εκτιμάται πως προκάλεσαν «ιδιαίτερα σημαντικές δυσχέρειες στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας κατά το στάδιο της κύριας ανάκριση». Επίσης, προκρίνει ως «ορθότερο σενάριο για την έκρηξη – ανάφλεξη» που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των τρένων, τη «μεγάλη ποσότητα εύφλεκτου υλικού» που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ αποκλείει ως αιτία, τα έλαια σιλικόνης.

Τι ζητά η αντεισαγγελλέας

Ειδικότερα, η αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι λόγοι της απομάκρυνσης των υλικών και χωμάτων από τον τόπο της σύγκρουσης, αλλά και της επίστρωση του χώρου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει δοθεί προθεσμία 20 ημερών για συμπλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για να γίνει γνωστό, ποιο ή ποια πρόσωπα βρίσκονταν στον χώρο του δυστυχήματος από τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια. Επίσης ερευνάται ποιος ή ποιοι αλλά και γιατί έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών από το σημείο του δυστυχήματος, πριν επιληφθούν οι δικαστικές αρχές, και χωρίς ενημέρωση και λήψη αδείας, αλλά και αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών, ή καταγράφηκε αυτή η ενέργεια.

Στο πλαίσια της έρευνας της αντιεισαγγελέως Εφετών ζητούνται μεταξύ άλλων να επισυναφθούν σχετικά έγγραφα της ελληνικής αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο συμβάν, με τα οποία θα δίνεται σαφής απάντηση στο ποιοι είχαν φυσική παρουσία στο σημείο (προς τον σκοπό αυτό να γίνει χρήση και του υπάρχοντος φωτογραφικού υλικού που υπάρχει στη δικογραφία) και ποιος έδωσε την εντολή της απομάκρυνσης των πιο πάνω υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου