Τετάρτη, Απριλίου 24, 2024

Μετακλητοί και συνταξιούχοι κατακλύζουν προεκλογικά το δημόσιο Η διατήρηση των συνταξιούχων στο δημόσιο φαίνεται να λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας εν όψει εκλογών.





Ένας στους τέσσερις συνταξιούχους που εργάζονται απασχολείται στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τις 65.000 συνταξιούχους που δήλωσαν ότι απασχολούνται από τις αρχές του χρόνου, σχεδόν οι 15.000 εργάζονται στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Και ως γνωστόν, τόσο να μπεις στο δημόσιο, ειδικά τώρα που ατόνησε το ΑΣΕΠ και οι «τοποθετήσεις» γίνονται με διάφορες θεμιτές (πανδημία) και αθέμιτες δικαιολογίες (προεκλογικές πιέσεις) όσο, και κυρίως, να παραμείνεις σαν συνταξιούχος, χρειάζεται… μέσον.

Η διατήρηση των συνταξιούχων στο δημόσιο, σε βάρος των νέων ανέργων πτυχιούχων, φαίνεται να λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας εν όψει εκλογών και ειδικά μετά την κατάρτιση του πέναλτι (μείον 30% επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων) από τις αρχές του χρόνου. (Έχει αντικατασταθεί από εισφορά 10% επί της αμοιβής από την εργασία).


Μάλιστα φέτος αναμένεται να υπάρξει ρεκόρ όλων των εποχών στον ΕΦΚΑ αναφορικά με τον αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Περισσότεροι από 200.000 αναμένεται να ζητήσουν να συνταξιοδοτηθούν και λόγω της κατάργηση της πέναλτι απασχόλησης.
Κομματική…. γήρανση

Και εάν πρόκειται για εργασία του συνταξιούχου στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει το επιχείρημα της «ενεργούς γήρανσης» και των χαμηλών συντάξεων. Στο δημόσιο υπάρχει μόνο η δικαιολογία της… κομματικής γήρανσης.

Κοντολογίς, η ΝΔ δεν διακρίνεται μόνο για την… παρέλαση των μετακλητών υπαλλήλων που κάνουν πάρτι στους Μαξίμου, τα υπουργεία και τις διάφορες «Γραμματείες» και «Ανεξάρτητες Αρχές» που συγκρότησε η κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Μετακλητοί που υπολογίζονται σε περισσότερους από 3.500. Παρά διατηρούνται, με αδιαφανείς κατά κανόνα διαδικασίες, χιλιάδες συνταξιούχοι σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.


Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, όπως όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΡΤ, έφτασαν να καλύπτουν ακόμη και το 15% του συνολικού προσωπικού (έως 250 άτομα). Και μάλιστα σε ειδικότητες που μάλλον… συνωστίζονται στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), παρά σπανίζουν.

Έτσι, σε πολλούς φορείς του δημοσίου συναντά κανείς γραμματείς ή τηλεφωνητές που έχουν συνταξιοδοτηθεί και… συμπληρώνουν το εισόδημά τους επισκεπτόμενοι και την (πρώην) υπηρεσία τους. Στερώντας από τους νέους που αναζητούν εργασία, την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Φυσικά και δεν γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις παραμονής των συνταξιούχων.


Έτσι, οι μη αρεστοί παραμένουν σαν απλοί εργαζόμενοι, αφού η συνταξιοδότηση σημαίνει μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, εν αντιθέσει με τους ημέτερους που καταθέτουν αιτήσεις για σύνταξη και παραμένουν στην εργασία τους. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφράζεται σε διπλασιασμό του εισοδήματος…

Βασικό προσόν η «γνωριμία» και η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας (σε νεώτερη ηλικία δεν μπορεί ένας συνταξιούχος να εργαστεί στο δημόσιο).

Το μοναδικό εμπόδιο στην μαζική απασχόληση ημετέρων στο δημόσιο τομέα αποτελεί το… Ελεγκτικό Συνέδριο. Το οποίο αποφάνθηκε ότι οι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται τον πρώην μισθό (της ημέρας συνταξιοδότησης), καθώς δεν δικαιολογούνται ωριμάνσεις. Και αυτό στα βαθμό που η εν λόγω προϋπηρεσία (και οι συνακόλουθες οικονομικές απολαβές από τις ωριμάνσεις), έχουν ενσωματωθεί στη σύνταξη. Άρα πρέπει να αμείβονται με τον εισαγωγικό μισθό…

Λόγω αυτής της γνωμάτευσης πολλοί συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στο δημόσιο, έχουν βρεθεί καταχρεωμένοι λόγω πολύχρονης λήψης υψηλότερων μισθών…


Αλλά και πάλι υπάρχει… παραθυράκι.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει αρμοδιότητα και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς του Δημοσίου οι συνταξιούχοι που εργάζονται συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό που αναλογούσε με βάση τα χρόνια υπηρεσίας κατά την ημέρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.

Εξάλλου, αυτή η κατηγορία συνταξιούχων ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση απονομής της σύνταξης. Αφού ελάμβανε τον μισθό σαν εν ενεργεία…



Όταν μετά 2-3 χρόνια ο ΕΦΚΑ δεήσει και αποδώσει τη σύνταξη, αυτή η πράξη απλώς θα σημάνει ένα σημαντικό επιπλέον εφάπαξ ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου