Τρίτη, Απριλίου 16, 2024

Μαρίνα Σάττι: «Καλύτερα κάποιοι να τρελαίνονται για το τραγούδι και κάποιοι να το σιχαίνονται» - Η αποκάλυψη για τη σκηνική εμφάνιση «Η αποστολή μας στη Eurovision 2024 είναι να μην χρειάζεται να γράψουμε το "Greece" από κάτω για να καταλάβουν το τραγούδι», είπε η Μαρίνα Σάττι.

 



ΕΡΤ




Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος


 


Έτοιμη να κυλήσει το «Ζάρι» της στη σκηνή της Eurovision 2024 είναι η Μαρίνα Σάττι, η οποία τη Δευτέρα (15/04) μίλησε σε εκπροσώπους των media, μεταξύ των οποίων ήταν φυσικά και το iEidiseis. Η Μαρίνα Σάττι αποκάλυψε ένα στοιχείο για τη σκηνική εμφάνισή της στη Eurovision 2024 και δεν δίστασε να απαντήσει στους επικριτές του τραγουδιού της.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις του τραγουδιού της για τη Eurovision 2024, η Μαρίνα Σάττι είπε: «Νιώθω χαρά, ούτως ή άλλως όποιος είχε να πει κάτι αρνητικό, ήδη το είχε πει. Αυτό που έζησα εγώ είναι τη χαρά. Έχω δει κάποια βίντεο και κάποια reactions, χαίρομαι που το τραγούδι έχει κάποιον αντίκτυπο. Από το να περνούσε και να μην ακουμπούσε, καλύτερα κάποιοι να τρελαίνονται γι' αυτό και κάποιοι να το σιχαίνονται. Το συγκεκριμένο τραγούδι ενέχει και ρίσκο, αυτό κάνω πάντα ούτως ή άλλως».



Μαρίνα Σάττι και Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος | Πηγή: Instagram, sotiris_charal

Η Μαρίνα Σάττι έχει δηλώσει πως το τραγούδι «Ζάρι» έχει δημιουργηθεί, έχοντας κατά νου τη σκηνική εμφάνιση στη Eurovision 2024, οπότε η ίδια σημείωσε: «Αν ήταν καθαρά ένας διαγωνισμός σύνθεσης και ήχου, πιθανόν να είχα κάνει κάτι άλλο. Αυτό ξέρουμε και έχουμε στο μυαλό μας ότι προορίζεται να παρουσιαστεί στη σκηνή και, μάλιστα, μέσα από κάμερα, μέσα από μια οθόνη. Κάθε τέτοια παράμετρος, λοιπόν, μας έκανε να πάρουμε και την ανάλογη απόφαση».


«Εγώ όταν καταπιάνομαι με κάτι, πορώνομαι» είπε, στη συνέχεια, η Μαρίνα Σάττι και πρόσθεσε: «Η αποστολή μας είναι να πάμε ως Έλληνες σε μια παρουσίαση ευρωπαϊκή, να κάνουμε κάτι με το οποίο θα φέρουμε κάτι δικό μας, κάτι που μπορεί να φανεί στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ως ξεχωριστό – το πιο πιθανό είναι οι περισσότεροι να μην το έχουν ξανακούσει. Να υπάρχει μια γεύση από την Ελλάδα, αλλά να χρησιμοποιούνται και κώδικες έτσι ώστε κάποιος που είναι από μια άλλη χώρα να μπορεί να "πιαστεί" και να νιώσει οικειότητα. Σίγουρα είχα στο μυαλό μου, από πριν, να μην κάνω κάτι το τυπικό Eurovision-ικό. […] Να μην χρειάζεται να γράψουμε το "Greece" από κάτω για να το καταλάβουν».


Solmeister, VLOSPA, Μαρίνα Σάττι, Nick Kodonas, OGE | Πηγή: ΕΡΤ
«Σταυροδρόμι πολιτισμών η Ελλάδα»

Με υπόβαθρο τις σπουδές της στην κλασική και στην τζαζ μουσική, η Μαρίνα Σάττι αναφέρθηκε στη μελωδία του τραγουδιού «Ζάρι», για την οποία πολλοί είπαν ότι έχει «ανατολίτικα στοιχεία». Από την πλευρά της, η ίδια δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που ναι μεν ανήκει στη Δύση, αλλά πάντα ήταν επηρεασμένη και από την Ανατολή. Αυτό, άλλωστε, μας έμαθαν και στην Ιστορία στο σχολείο, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Σε όποια γωνία της Ελλάδας και να πας, θα ακούσεις άλλους ήχους. Για παράδειγμα, στο Ιόνιο θα ακούσεις κάτι που σου θυμίζει ιταλιάνικες καντάτες και πολυφωνίες άλλου τύπου σε σχέση με αυτές που υπάρχουν στην Ήπειρο. Προφανώς, ό,τι έχει συμβεί στην ιστορία της Ελλάδας, έχει καταγραφεί και στη μουσική της».


Ακόμα, η Μαρίνα Σάττι πρόσθεσε: «Μια φορά, ο καθηγητής μου, Χάρης Λαμπράκης, μου είχε πει: "Η ηλικία της μουσικής της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία των γεωγραφικών συνόρων της". Έτσι, λοιπόν, υπάρχει μουσικά μια κοινή ρίζα σε όλη αυτή την ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Ελλάδα, Μικρά Ασία, Ανατολή) και ανάλογα με το πώς εκτυλίχθηκαν και τα ιστορικά γεγονότα, αναπτύχθηκε και η ανάλογη τοπική παράδοση. Όλη αυτή η ανασφάλεια για το αν το τραγούδι "Ζάρι" μοιάζει με την ελληνική μουσική ή αν μοιάζει με κάτι άλλο, προφανώς και σε ένα τρίλεπτο τραγούδι δεν μπορείς να τα δείξεις όλα. Αποφασίσαμε ένα συγκεκριμένο κόνσεπτ και το κάναμε».
«Είναι μια ελληνική εικόνα ενός γλεντιού»

Όσον αφορά στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Ζάρι», η Μαρίνα Σάττι σχολίασε το εξής: «Στα γυρίσματα δεν αλλάξαμε κάτι στην πόλη μας, δεν αλλοιώσαμε κάτι στην πόλη μας. Κάναμε γυρίσματα στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα, στον Λυκαβηττό. Επειδή με αντιμετώπισαν όλοι ως πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ευρώπη, είπα να σας παρουσιάσω την Ελλάδα. Όλοι κατάλαβαν ότι το βίντεο κλιπ είναι χιουμοριστικό, με την urban κουλτούρα».

Έπειτα, η Μαρίνα Σάττι αναφέρθηκε στην unplugged εκδοχή του τραγουδιού «Ζάρι» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, και δήλωσε: «Πήγαμε σε μια αυλή στο Περιστέρι. Μας ζήτησαν από τη Eurovision να φτιάξουμε δύο τραγούδια – το ένα ήταν αυτό που είδατε και το άλλο θα βγει τον Μάιο και είναι πιο κοντά σε αυτό που έκανα στις Fonés δηλαδή a capella και πιο ακουστικό. Σκέφτηκα αντί να πω το "Ζάρι" με πιάνο και φωνή σε ένα στούντιο με ωραίο φωτισμό – που όλοι αυτό θα κάνουν – να δείξουμε κάτι άλλο που θα είναι καινούργιο για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. […] Είναι μια ελληνική εικόνα ενός γλεντιού σε μια οικογένεια, για παράδειγμα. Τι ακριβώς το μη ελληνικό είχε αυτή η εικόνα;».

Στη συνέχεια, η Μαρίνα Σάττι τόνισε: «Κάποιος μου είπε ότι "μπορεί να είναι αυτή η πραγματικότητα στην Ελλάδα, απλά δεν είναι κάτι που θα μου άρεσε να δείξω". Μήπως εκεί χρειάζεται να κάνουμε δουλειά και να αποδεχθούμε τελικά ότι αυτοί είμαστε;».



Huseyin Çetintaş, Yasin Ametoglou, Ειρήνη Δαμιανίδου, Μαρίνα Σάττι, Βασίλης Καραγιάννης, Mecnun Giasar (Majnoon), Ερασμία Μαρκίδη | Πηγή: ΕΡΤ
«Εγώ πάω σε φεστιβάλ, εσείς μπορείτε να παρακολουθήσετε διαγωνισμό»

Η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 2024 συμπίπτει με τα 50 χρόνια παρουσίας της χώρας μας στον θεσμό. Μάλιστα, η Μαρίνα Σάττι σε ερώτηση για το αν υπάρχει υποβόσκουσα πολιτική χροιά στο τραγούδι «Ζάρι» λόγω των στίχων του, θέλοντας να βάλει τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας στο επίκεντρο, απάντησε: «Η στάση και η επιλογή του καθενός, το τι επιλέγει να κάνει αλλά κυρίως το τι επιλέγει να μην κάνει, το τι επιλέγει να πει αλλά κυρίως το τι επιλέγει να μην πει, είναι μια δήλωση. Τουλάχιστον για εμάς που φτιάχνουμε πράγματα, εννοώ ότι γράφουμε τραγούδια, δεν γίνεται αυτό που κάνεις να μην συνδέεται με αυτό που είσαι. Παρακολουθώ τα κοινωνικά θέματα και τα πολιτικά δρώμενα, με ενδιαφέρουν. Έχω άποψη και θέση, η οποία δεν έχει σχέση με κόμματα, αλλά έχει κυρίως να κάνει με ανθρώπους. Για εμένα, το να πούμε ότι "I'm gonna do it my way" ("θα το κάνω με τον τρόπο μου") και ακόμα και αν αυτό έχει ρίσκο και ότι "θέλει ας φέρει μετά – τα – τα", είναι μια θέση που την έχω».

Όταν ρωτήθηκε από το iEidiseis για τη δήλωσή της πως «στη Eurovision πάμε με συρτό και όχι με reggaeton», η Μαρίνα Σάττι είπε: «Εννοούσα ότι ρυθμολογικά έχουμε χορέψει "Σ’ ένα όνειρο γλυκό μού πες να σε αγαπώ…". Τον έχουμε χορέψει αυτόν τον ρυθμό. Όταν, δηλαδή, ακούτε αυτόν τον ρυθμό, πρώτα σας έρχεται στο μυαλό το reggaeton και μετά η ρούμπα;».

Σχετικά με τις υπόλοιπες συμμετοχές στη Eurovision 2024, η Μαρίνα Σάττι αρκέστηκε να πει με νόημα: «Έχω δει τα άλλα παιδιά, δεν είναι ανταγωνιστές μου. Εγώ πάω σε φεστιβάλ, εσείς – αν θέλετε – μπορείτε να παρακολουθήσετε διαγωνισμό».
«Μου αρέσει αυτό που έχουμε στήσει σκηνικά»

Ακόμα, για τη σκηνική εμφάνισή της στη Eurovision 2024 με το τραγούδι «Ζάρι», η Μαρίνα Σάττι είπε: «Μου αρέσει αυτό που έχουμε στήσει σκηνικά και η χορογραφία. Υπάρχει ένα κομμάτι ίδιο της χορογραφίας του βίντεο κλιπ, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι καινούργια. […] Μου αρέσει ο τρόπος που αυτό που συμβαίνει καθ' όλη τη διάρκεια των τριών λεπτών, καταλήγει στο φινάλε. Έχει ωραία ροή».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Ελλάδα διαγωνίζεται τρίτη – κατά σειρά εμφάνισης – στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024, ο οποίος θα γίνει την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου