Παρασκευή, Απριλίου 19, 2024

Iron Dome: Πάνω από 1 δισ. δολάρια κόστισε στο Ισραήλ η αναχαίτιση της επίθεσης του Ιράν «Το κόστος ήταν τεράστιο και συγκρίσιμο με αυτό που είχε ξοδέψει το Ισραήλ κατά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973», αναφέρουν ειδικοί.





 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζεται το κόστος για το Ισραήλ από την αναχαίτιση της επίθεσης του Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως η Τεχεράνη, αν και δεν αξιοποίησε τα πιο προηγμένα όπλα της, εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, ως απάντηση στον πολύνεκρο βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Η επίθεση του Ιράν, όπως ανακοινώθηκε από το Ισραήλ, έγινε με 185 drones, 110 βαλιστικούς πυραύλους και 36 πυραύλους κρουζ και το 99% των στόχων αναχαιτίστηκαν.


Ειδικοί εκτιμούν πως το συνολικό κόστος για το Ισραήλ ανήλθε σε πάνω από 1 δισεκατομμύρια δολάρια. «Το κόστος υπολογίστηκε μεταξύ 4-5 δισεκατομμυρίων σέκελ (1,08-1,35 δισεκατομμύρια δολάρια)», δήλωσε στο Bloomberg ο Reem Aminaoch, πρώην ταξίαρχος και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ισραηλινού στρατού. «Αυτό είναι το εκτιμώμενο κόστος για την αποτροπή μιας επίθεσης αυτού του βεληνεκούς», είπε.

Σημειώνεται πως ένας πύραυλος Arrow, όπως αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν για την αναχαίτιση των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων κοστίζει περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος ενός πυραύλου David's Sling, που επίσης χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της επίθεσης, είναι 1 εκατομμύριο δολάρια.




Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί τα τελευταία 24ωρα, το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για περίπου τα 2/3 των αναχαιτίσεων. Οι υπόλοιπες αναχαιτίσεις έγιναν από τους συμμάχους του, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιορδανία, με τις αμερικανικές δυνάμεις να έχουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή. Ο κάθε πύραυλος που χρησιμοποιήσαν οι ΗΠΑ εκτιμάται σε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται να εκτοξευτούν δύο ή και τρεις για κάθε εισερχόμενο στόχο ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.


ADVERTISING


Ο Yehoshua Kalisky, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, μιλώντας στη Wall Street Journal και μάλιστα με βάση τα πρώτα υποεκτιμώμενα στοιχεία, σχολίασε πως το κόστος «ήταν τεράστιο» και συγκρίσιμο με αυτό που είχε ξοδέψει το Ισραήλ κατά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973.

Δεν είναι γνωστό το πόσο στοίχισε στο Ιράν η επίθεση, αν και αυτού του τύπου οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτιμάται πως κοστίζουν πάνω από 80.000 δολάρια ο ένας, σύμφωνα με τον Guardian. Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η Τεχεράνη διαθέτει περίπου 3.000 τέτοιους πυραύλους, το μεγαλύτερο οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου