Πέμπτη, Απριλίου 25, 2024

Politico: Μόνο 1 στους 5 ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η Φον ντερ Λάιεν θα έχει δεύτερη θητεία Οι ευρωβουλευτές γυρνούν την πλάτη τους στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ακόμα και κάποιοι που ανήκουν στο ΕΛΚ.




AP Photo/Vadim Ghirda

 

 


Την ώρα που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παίζει τα «ρέστα» της για να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές δεν φαίνονται και τόσο «ζεστοί» απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ βλέπουν την ακροδεξιά ως τη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα του Politico.
Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη με τα «μάτια» των ευρωβουλευτών

Ειδικότερα, τα μέλη του απερχόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά και την άνοδο του λαϊκισμού ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γηραιά ήπειρος.

Η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέλαβαν επίσης υψηλή θέση, επισκιάζοντας παραδοσιακά καυτά ζητήματα όπως η μετανάστευση και η κατάσταση της οικονομίας.


Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, δεν έχουν όλοι τους ίδιους φόβους.

Ενώ οι σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές έδωσαν έμφαση στον δεξιό λαϊκισμό, την κλιματική κρίση και την κοινωνική ανισότητα στις απαντήσεις τους, οι ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ασφάλεια της Ε.Ε ως κύρια ανησυχία τους.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία απουσιάζει αξιοσημείωτα από τις απαντήσεις των δεξιών ευρωβουλευτών του ID και του ECR.

Αντίθετα, επικεντρώθηκαν στους κινδύνους της μετανάστευσης και τη διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και στις παγίδες μιας βιαστικής εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας.
Οι απαντήσεις που δεν θα ήθελε να δει η Φον ντερ Λάιεν

Όσον αφορά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περίπου 1 στους 5 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να παραμείνει και για δεύτερη θητεία. Ακόμη και η δική της ομάδα, το ΕΛΚ είναι διχασμένη.

 


Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων εναπόθεσε τις ελπίδες του στη διαδικασία Spitzenkandidat, σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής υποψήφιος που προτείνει το νικηφόρο κόμμα γίνεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εν λόγω σύστημα, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά το 2014, απέτυχε παταγωδώς το 2019, όταν ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Spitzenkandidat του ΕΛΚ, κατέληξε με συνοπτικές διαδικασίες για το αξίωμα την Κομισιόν υπέρ της φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, η οποία δεν είχε καν κατέβει στις εκλογές.

Αλλά ορισμένοι ευρωβουλευτές φαίνεται να πιστεύουν (ή να ελπίζουν) ότι αυτό το σύστημα μπορεί να αναβιώσει και ότι οι πολίτες θα μπορέσουν επιτέλους να έχουν λόγο για τη σύνθεση του επόμενου εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου