Τρίτη, Απριλίου 16, 2024

This is… Spartiates – Οι απανωτές ανεξαρτητοποιήσεις και η προαναγγελία Μητσοτάκη





Λεπτές ισορροπίες επικρατούν στους Σπαρτιάτες μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Διονύση Βαλτογιάννη, συγγενή του χρυσαυγίτη Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση. Η αποχώρηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ήρθε να προστεθεί σε αυτές των Γιάννη Δημητροκάλλη και Γιώργου Μανούσου, με την ΚΟ του κόμματος να αριθμεί πλέον επτά βουλευτές και να απέχει μόλις τρεις ανεξαρτητοποιήσεις από τη διάλυση. Ακολουθώντας την πεπατημένη των Δημητροκάλλη και Μανούσου, ο Διον. Βαλτογιάννης επιτέθηκε στον Βασίλη Στίγκα αποδίδοντάς του την ευθύνη για τις δικαστικές περιπέτειες των Σπαρτιατών που οδήγησαν στην «αποψίλωση» της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.

«Είναι αδύνατον να παραμείνω στην Κ.Ο. “Σπαρτιάτες” υπό την ηγεσία του προέδρου κ. Στίγκα, ο οποίος μετά τις ανέρειστες και ανυπόστατες καταγγελίες του, κατέστη επί της ουσίας η αφορμή της ποινικής μου δίωξης» σημείωνε στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο Διον. Βαλτογιάννης αναφορικά με τις δηλώσεις του Β. Στίγκα που μιλούσε για «δον Κορλεόνε», «Greek mafia» και παρεμβάσεις από «εξωκοινοβουλευτικά κέντρα», φωτογραφίζοντας τον καταδικασμένο ναζί Ηλία Κασιδιάρη.


Οπως ανέφεραν εναπομείναντες βουλευτές του κόμματος, η αποχώρηση Βαλτογιάννη θα είναι και η τελευταία, αφού όσοι απέμειναν δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τα χνάρια εκείνων που εντάχθηκαν στην κατηγορία των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι έφτασαν τους οκτώ. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές βάλλουν κατά «πολιτικών και μιντιακών συμφερόντων» που προσπαθούν –σύμφωνα με την εκτίμησή τους– να τους εκδιώξουν από τη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «ωμή παρέμβαση στο έργο του Αρειου Πάγου» τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξή του στον Αnt1.
Επιχείρηση «Συσπείρωση»

Μετά τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η ΝΔ θα καταθέσει υπόμνημα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις επικείμενες ευρωεκλογές, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κερδίσει τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Β. Στίγκας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής σε μια προσπάθεια να δώσει σήμα συσπείρωσης στην εναπομείνασα ΚΟ.

«Aκουσε όλη η Ελλάδα τις κατάπτυστες δηλώσεις του πρωθυπουργού που τόλμησε να πει στο δημοκρατικό κανάλι του Αnt1 ότι η ΝΔ θα κάνει ένσταση να μην κατέβουν οι Σπαρτιάτες στην Ευρωβουλή. Το βρίσκετε λογικό; Το βρίσκετε δημοκρατικό; Να μας απαντήσετε πότε στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας σε ένα νόμιμα εκλεγμένο κόμμα και μέσα στο κοινοβούλιο έχει απαγορευτεί η είσοδος στις ευρωεκλογές. Τι έχουμε; Δικτατορία;» αναρωτήθηκε για να απαντήσει στα λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο παρομοίασε με τον Αμίν Νταντά που «έκανε εκλογές, έπαιρνε το 99% και το 1% τους είχε “φάει”».

Σε υψηλούς τόνους και με αντισυστημική ρητορική που στόχευε σε συγκεκριμένα εκλογικά κοινά, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών έβαλε και κατά των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης –πλην δύο εξ αυτών, τα οποία δεν κατονόμασε– για «υπόγειες διαδρομές και συνεννοήσεις», ενώ από το στόχαστρό του δεν ξέφυγαν ούτε τα ΜΜΕ.


ADVERTISING

Ωστόσο, για την ταμπακιέρα ήταν φειδωλός. Ο Β. Στίγκας υποβίβασε τις διώξεις που ασκήθηκαν στους βουλευτές που εκλέχθηκαν με το κόμμα σε απλό «πλημμέλημα», θέτοντας τα βολικά ερωτήματα: «Ποιο είναι το έγκλημα των Σπαρτιατών; Παντού βλέπετε Εφιάλτες; Παντού βλέπετε συνωμοσίες; Παντού βλέπετε μπροστινούς; Τι βλέπετε, τέλος πάντων, που δεν το βλέπει ο ελληνικός λαός;».

Κλείνοντας εξήρε την «αντρίκια στάση του Νικήτα Κακλαμάνη που είπε ότι διαφωνεί με τη δίωξη των Σπαρτιατών» και υποστήριξε πως «όσοι απομείναμε να φυλάμε Θερμοπύλες δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω».
Ηγετική εμφάνιση

Υποψίες και ερωτήματα προκάλεσε η τοποθέτηση του Μιχάλη Γαυγιωτάκη, καθώς –όπως σχολιάστηκε από συναδέλφους του– ο βουλευτής του κόμματος προχώρησε σε μια ηγετική εμφάνιση. «Ποτέ δεν ξέρετε, ίσως να είναι και η τελευταία μου ομιλία» ανέφερε αρχικά, δίνοντας την εντύπωση πως θα είναι ο επόμενος που θα ανεξαρτητοποιηθεί, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

Συνεχίζοντας σε πρώτο πρόσωπο, ο βουλευτής Ηρακλείου υποστήριξε ότι υπερασπίζεται «τις φωνές και τις αξίες» όσων τον ψήφισαν, επιτέθηκε στους αναρχικούς και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αλλά και στα ΜΜΕ που «ζητάνε αίμα». «Εχουμε υποχρέωση εμείς, οι Σπαρτιάτες, να αμυνθούμε με καθαρότητα και ειλικρίνεια. Οσον αφορά εμένα προσωπικά, δεν θα απολογηθώ τόσο για τις κακόβουλες πράξεις και λόγους των μοχθηρών όσο για την απαράδεκτη σιωπή και στάση των καλοπροαίρετων και έντιμων ανθρώπων και συνάδελφων» κατέληξε, προβληματίζοντας αρκετά μέλη της ΚΟ.

Τα τέσσερα σενάρια

Σε κάθε περίπτωση, εάν το εκλογοδικείο αποδεχτεί τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από εκλογείς πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ και κηρύξει έκπτωτους τους Σπαρτιάτες, τότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει υπέρ μίας από τις εξής επιλογές:Η κάθε έδρα να δοθεί στον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο ανά εκλογική περιφέρεια.
Το δικαστήριο να αποφασίσει την αναλογική κατανομή του εκλογικού ποσοστού που έλαβαν οι Σπαρτιάτες στα υπόλοιπα κόμματα.
Επανυπολογισμός των εκλογικών ποσοστών των κομμάτων μετά την αφαίρεση των 243.922 ψήφων που έλαβαν οι Σπαρτιάτες. Και στα τρία σενάρια αναμένεται να προκύψει κοινοβουλευτικό ντόμινο, επηρεάζοντας τις έδρες και ήδη ιστάμενων μελών του κοινοβουλίου.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί να προκηρυχτούν επαναληπτικές εκλογές και στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες στις οποίες εκλέχθηκαν βουλευτές των Σπαρτιατών. Το εν λόγω ευθυγραμμίζεται με το προηγούμενο των επαναληπτικών εκλογών το 1992 στη Β΄ Αθήνας για την πλήρωση της έδρας του Δημήτρη Τσοβόλα, ενδεχόμενο που κρίνεται από νομικούς ως η επιλογή που συμβαδίζει καλύτερα με το σύνταγμα και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της λαϊκής βούλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου