Δευτέρα, Απριλίου 08, 2024

Washington Post: Το σχέδιο του Τραμπ για να λήξει σε 24 ώρες τον πόλεμο στην Ουκρανία Η διαρροή των προθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πως η εκλογική νίκη του θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα για την Ουκρανία.






 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Μια ενδεχόμενη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εκτιμάται πως θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δημοσίευμα της Washington Post επιβεβαιώνει αυτές τις εκτιμήσεις, καθώς αποκαλύπτει πως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο πιέζοντας το Κίεβο να αποδεχτεί να παραχωρήσει τα εδάφη που έχει ήδη καταλάβει η Ρωσία.

Η διαρροή έρχεται από ανθρώπους που έχουν γνώση των σχεδιασμών του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να έχει παρουσιάσει τις προθέσεις του σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με συνεργάτες του. Επί της ουσίας, το σχέδιο Τραμπ προβλέπει πως η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχτεί οριστικά την απώλεια της Κριμαίας, αλλά και της ανατολικής περιφέρειας του Ντονμπάς, η οποία βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.
Δεν είναι μόνο ο Τραμπ...

Αν και το εν λόγω σχέδιο δεν έχει εκφραστεί από κάποιον αξιωματούχο επίσημα, παρασκηνιακά κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι ενστάσεις για το μέγεθος και τη χρονική διάρκεια της υποστήριξης στην Ουκρανία, αλλά και οι αμφιβολίες για τις δυνατότητες του Κιέβου να επικρατήσει στη σύγκρουση που βρίσκεται ήδη στον δεύτερο χρόνο της. Οι προβλέψεις για την Ουκρανία είναι δυσοίωνες και όλοι φοβούνται μια μεγάλη ρωσική επίθεση μέσα στην άνοιξη.


Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ δεν είναι λίγοι αυτοί που προτρέπουν σε αλλαγή στρατηγικής και άμεσο τερματισμό του πολέμου, υπογραμμίζοντας πως στην Ουκρανία «δαπανάται» σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο, ενώ θα έπρεπε να δοθεί έμφαση σε άλλες προκλήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα στις απειλές από την εξάπλωση της επιρροής της Κίνας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εδώ και καιρό, διατυμπανίζει πως μπορεί να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας εντός 24 ωρών εάν εκλεγεί, ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ωστόσο, επίσημα έχει αρνηθεί να διευκρινίσει με ποιον τρόπο σχεδιάζει να διευθετήσει το ζήτημα. «Θα πω ορισμένα πράγματα σε καθέναν από αυτούς που δεν θα έλεγα στον υπόλοιπο κόσμο και γι' αυτό δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω», είχε δηλώσει σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του τον Μάρτιο. 

Ιδιωτικά, ο Τραμπ δηλώνει πεπεισμένος ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο επιθυμούν μια διέξοδο, αλλά με τρόπο που δεν θα μπορεί να εκληφθεί ως ήττα για καμία από τις δύο πλευρές. Το τελευταίο διάστημα πολλοί αναλυτές παρουσίαζαν ως μια πιθανή λύση το «πάγωμα» της σύγκρουσης, μια ανακωχή εις το διηνεκές, με τους δύο στρατούς να παραμένουν στο σημείο που θα βρίσκονται τη στιγμή της συμφωνίας. (Ακούστε περισσότερα στο Podcast του iEidiseis.gr «Ο Πούτιν σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο στη Δύση»)

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εκτιμά πως σε πολλά μέρη της Ουκρανίας, οι πολίτες δεν θα είχαν πρόβλημα με την παράδοση των ανατολικών περιοχών, οι οποίες είχαν έντονο το φιλορωσικό στοιχείο. Επιδίωξη του Τράμπ, σύμφωνα με όσα διαρρέουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τους σχεδιασμούς του, είναι μέσω της ειρηνευτικής συμφωνίας να επιτύχει την απομάκρυνση της Ρωσίας από την Κίνα, καθώς θεωρεί πως ο σινορωσικός άξονας αποτελεί την μεγαλύτερη απειλεί για τα αμερικανικά συμφέροντα.


Πάντως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει διαμηνύσει πως όσο βρίσκεται αυτός στην προεδρία της Ουκρανίας δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παράδοση εδαφών στη Ρωσία. Στον αντίποδα, το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει την προσάρτηση των εδαφών του Ντονμπάς με μη αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα δημοψηφίσματα.
Ο Πούτιν «ποντάρει» στον Τραμπ

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκαν να απαντήσουν άμεσα σε ερωτήσεις για το δημοσίευμα της Washington Post. «Οποιαδήποτε εικασία για το σχέδιο του προέδρου Τραμπ προέρχεται από ανώνυμες και ανενημέρωτες πηγές που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της καμπάνιας Καρολάιν Λέβιτ. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο μόνος που μιλάει για τερματισμό του αιματηρού πολέμου».

Η Φιόνα Χιλ, ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, η οποία διετέλεσε στο παρελθόν κορυφαία σύμβουλος του Τραμπ για τη Ρωσία και σήμερα συγκαταλέγεται στους πιο σφοδρούς επικριτές του, υπογράμμισε πως «ο ίδιος και το επιτελείο του αντιλαμβάνονται τη σύγκρουση ως μια εδαφική διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και όχι ως μια διαμάχη για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας τάξης».

Υπενθυμίζεται πως η Φιόνα Χιλ έχει στο παρελθόν τονίσει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν «ποντάρει» πολλά στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς «ο Ρώσος πρόεδρος έχει τον τρόπο του και ξέρει πως να τον χειραγωγεί». «Η νίκη του Τραμπ θα είναι κάτι καλό για τον Πούτιν… μπορεί να παίξει με αυτό. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει ακόμη και ως ένα είδος προειδοποίησης για να τρομάξει τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο», έχει τονίσει. «Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πιθανότατα θα αντισταθούν στις προσπάθειες του Τραμπ να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα», εκτίμησε η Χιλ στην Washington Post.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου