Παρασκευή, Μαΐου 24, 2024

Βαθύ σχίσμα στην ακροδεξιά: Γιατί η Λεπέν εκδίωξε το γερμανικό AfD από την ευρωομάδα της H Εναλλακτική για τη Γερμανία βλέπει την πόρτα της εξόδου από την ακροδεξιά ευρωομάδα ID.



AP Photo/Daniel Cole

 

 


Σε μια κίνηση που δείχνει να βαθαίνει το σχίσμα που υπάρχει μεταξύ της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, προχώρησε η Μαρίν Λεπέν, η οποία εκδιώχνει από την ευρωομάδα της το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλίδα πολιτικός, επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης, δήλωσε πως δεν θέλει να συμμετέχει στην ίδια ευρωπαϊκή ομάδα με το ακροδεξιό γερμανικό AfD. Σύμφωνα με δύο άτομα που συνεργάζονται με το κόμμα, η αποβολή έρχεται «μετά από μια σειρά σκανδάλων».


Η ένταση χτύπησε… κόκκινο αυτήν την εβδομάδα, όταν ο Μαξιμίλιαν Κραχ (Maximilian Krah), βουλευτής του AfD, δήλωσε σε ιταλική εφημερίδα ότι τα μέλη των ναζιστικών SS «δεν ήταν απαραίτητα εγκληματίες». Η Λεπέν, της οποίας το κόμμα ανήκει στην ίδια ευρωομάδα με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, δήλωσε ότι δεν θέλει πλέον να βρίσκονται μαζί στην Identity and Democracy (ID), στο Κοινοβούλιο της ΕΕ.

Η ηγεσία της ομάδας ID έχει ψηφίσει υπέρ της αποβολής του AfD, δύο εβδομάδες πριν εκατομμύρια άνθρωποι κατευθυνθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. 




Ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης, Τιερί Μαριάνι, είπε ότι η κίνηση σηματοδότησε την «αποδοκιμασία ορισμένων διφορούμενων δηλώσεων» που προέρχονται από το AfD.

«Βρισκόμαστε στις τελευταίες τρεις εβδομάδες [της εκστρατείας], το μήνυμα που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν δεχόμαστε ρεβιζιονιστικά σχόλια και μετά από αυτό θα εναπόκειται στην ομάδα να αποφασίσει το μέλλον της μετά τις εκλογές».
Η κίνηση που έκαναν στο AfD για να παραμείνουν στην ακροδεξιά ευρωπαϊκή συμμαχία

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η εκδίωξή τους από την ID, οι ευρωβουλευτές του AfD ζήτησαν να αποβληθεί ο Κραχ και όχι ολόκληρη η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Αυτή η προσπάθεια τελικά εν είχε επιτυχία.





Οι εντάσεις επικρατούν εδώ και μήνες μεταξύ του AfD και άλλων κομμάτων που μετέχουν με την Identity and Democracy στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω μιας σειράς σκανδάλων, σε πολλά από τα οποία υπάρχει εμπλοκή του Κραχ. Τον Απρίλιο, η Γερμανική Αστυνομία συνέλαβε έναν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς του για κατηγορίες ότι κατασκόπευε υπέρ της Κίνας.

Αμέσως μετά, οι Γερμανοί εισαγγελείς ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι ο Κραχ είχε δεχθεί χρήματα από Ρωσία και Κίνα «για το έργο του ως ευρωβουλευτής». Ένας άλλος υποψήφιος του AfD έχει εμπλακεί σε ένα άλλο σκάνδαλο γιαάσκηση επιρροής φιλορωσικής προπαγάνδας.

Τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα φαίνεται ότι συνέβαλαν σε μια διολίσθηση της δημοτικότητας του AfD. Δημοσκόπηση του Politico δείχνει ότι το κόμμα προβλέπεται ότι θα φτάσει σε ποσοστό 16% ενόψει ευρωεκλογών, υποχωρώντας από 22% τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου