Παρασκευή, Μαΐου 24, 2024

Το ελληνικό «Νarcos» - O «Pablo» που ζούσε στον Άλιμο και οι σχέσεις με τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής Ο «οικογενειάρχης» από τον Άλιμο «αντιπρόσωπος» καρτέλ κοκαΐνης από τον Παναμά. Κινηματογραφικό «deal» ανταλλαγής όπλων με κοκαΐνη.




 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Στο μικροσκόπιο των Αμερικανών πρακτόρων είχε μπει κατά το παρελθόν ο 64χρονος Έλληνας «Pablo», ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν ο «αντιπρόσωπος» καρτέλ κοκαΐνης της λατινικής Αμερικής στη χώρα μας.

Οι Αμερικανοί τον είχαν κατηγορήσει ότι είχε εμπλοκή σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη, με στόχο την υποστήριξη ομάδας ανταρτών με έδρα την Κολομβία, με αντάλλαγμα 50 κιλά κοκαΐνης. Για την υπόθεση αυτή είχε συλληφθεί το 2012 από τις Αρχές της Κόστα Ρίκα και είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου εξέτισε ποινή κάθειρξης. Ο διαβόητος Έλληνας φερόταν να υποστηρίζει τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας. Μετά την αποφυλάκισή του από τις ΗΠΑ, ο «Pablo» γύρισε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, τα τελευταία χρόνια ζούσε με την οικογένειά του στον Άλιμο. Είναι παντρεμένος και έχει παιδιά. Κατά την παραμονή του στα νότια προάστια της Αθήνας διατηρούσε πάντα χαμηλό προφίλ. Διέμενε σε ένα απλό διαμέρισμα, δεν έδειχνε ότι έχει οικονομική επιφάνεια και κατάφερνε να περνάει κάτω από τα ραντάρ των διωκτικών Αρχών.

Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών θεωρούν ότι έχοντας το προφίλ του οικογενειάρχη και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπαρακολούθησης ήταν ο «αντιπρόσωπος» του καρτέλ της λατινικής Αμερικής στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι επικοινωνούσε με βαρόνους στη λατινική Αμερική και είχε το ρόλο του συντονιστή. «Πιστεύουμε ότι ήταν τα μάτια και τα αυτιά πανίσχυρου καρτέλ επί ελληνικού εδάφους», είναι η χαρακτηριστική φράση αστυνομικής πηγής υψηλής αξιοπιστίας.

Η «καραβιά με τις γαρίδες» με τα 210 κιλά κοκαΐνης, που αποδίδεται στο κύκλωμα στο οποίο φέρεται να έχει συμμετοχή ο 64χρονος, όπως και το «ορφανό» κοντέινερ με τα ακόμα 110 κοκαΐνης που επίσης εντοπίστηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών, θα «πλημμύριζαν» τόσο την ελληνική αγορά όσο και την ευρωπαϊκή. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μέρος του φορτίου θα κατέληγε και στην Τουρκία. Μάλιστα, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι θα γέμιζαν με την «άσπρη σκόνη» τα κοσμικά νησιά, όπως και πολλούς άλλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι θεωρείται δεδομένο ότι το καρτέλ είχε άγνωστους στις Αρχές «συνεργάτες» με έδρα την Ελλάδα, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την εγχώρια διακίνηση της κοκαΐνης. Η κοκαΐνη που εντοπίστηκε έφερε τη σφραγίδα με την επιγραφή «Sparta» και σήμα την περικεφαλαία.
Το «φάντασμα»

Η Δίωξη Ναρκωτικών αποδίδει αρχηγικό ρόλο σε 48χρονο Αλβανό, ο οποίος είχε καταφέρει να «βαφτιστεί» στην πατρίδα του και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα ως «φάντασμα», ως δηλαδή άτομο με διαφορετική ταυτότητα που «σβήνει» το βαρύ ποινικό παρελθόν του.

Ο 48χρονος είχε καταδικαστεί για μεγάλη υπόθεση του 2017 με Captagon(γνωστά ως «χάπια των τζιχαντιστών») με διαφορετικό όνομα από αυτό που έχει σήμερα. Το ΣΔΟΕ του απέδιδε αρχηγικό ρόλο στη λειτουργία εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών χαπιών που είχε βρεθεί σε μονοκατοικία στη Νέα Πέραμο Αττικής. Τότε είχαν κατασχεθεί 630.000 Captagon. Για την υπόθεση καταδικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 20 χρόνια κάθειρξη και σε χρηματική ποινή 100.000 ευρώ. Ωστόσο, τότε δεν είχε εντοπιστεί και δεν είχε συλληφθεί.

Μετά την καταδίκη του ο 48χρονος κατάφερε να αλλάξει όνομα στην πατρίδα του και να γυρίσει στην Ελλάδα ως άτομο με λευκό ποινικό μητρώο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ζούσε στην Αθήνα και έκανε συχνά ταξίδια στο εξωτερικό. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών τον εντόπισαν προχθές Τετάρτη το πρωί στην οδό Αγίου Δημητρίου στον Πειραιά και του πέρασαν χειροπέδες. Στη δικογραφία του αποδίδεται ρόλος διευθύνοντα στην εγκληματική οργάνωση, που ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση των ναρκωτικών, τη χρηματοδότηση της αγοράς και της μεταφοράς τους από τον Παναμά σε χώρες της Ευρώπης.

Συνολικά οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις. Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα 5.000.000 €. Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν 130.000 ευρώ, όπως και 17 κινητά τηλέφωνα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου