Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024

Ουκρανία: Απομακρύνονται χιλιάδες από το Χάρκοβο – Παραδοχή προέλασης του ρωσικού στρατού «Ήμασταν απροετοίμαστοι στα βορειοανατολικά, δεν είχαμε οχυρώσεις και ναρκοπέδια», ανέφερε διοικητής του στρατούς της Ουκρανίας.






 
 


Το Σαββατοκύριακο, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η ουκρανική κυβέρνηση αρχικά ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως προχώρησε στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από την περιοχή, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αναφέρει πως διεξάγονται «σκληρές μάχες» και τα χωριά μετατρέπονται σε «εμπόλεμες ζώνες» πρώτης γραμμής. Λίγες ώρες αργότερα, το Κίεβο παραδέχτηκε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταφέρει μια «τακτική επιτυχία» με τις πιο σφοδρές μάχες να διεξάγονται στα περίχωρα του Βοβτσάνσκ.






Ο κυβερνήτης του Χάρκοβου, Όλεχ Σινιεχούμποφ, περίπου 6.000 έχουν διαφύγει καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει καταλαμβάνοντας χωριά, εξαιτίας, όπως είπε στο Sky News, στις καθυστερήσεις της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης. Σύμφωνα με ανεξάρτητα παρατηρητήρια, η Ρωσία έχει καταλάβει τουλάχιστον τρία ακόμη χωριά στην περιφέρεια του Χάρκοβο.
Πίσω από την επίθεση στο Χάρκοβο

Ο στόχος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται πως είναι η κατάληψη του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στη βορειοανατολική Ουκρανία προφανώς επιδιώκει να αποκομίσει στρατιωτικά κέρδη μέσω της διάσπασης των ουκρανικών δυνάμεων. Είναι ενδεικτικό πως στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν πως ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί για την επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου δεν φαίνεται ικανός για την κατάληψη της πόλης. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως οι επιθέσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Ουκρανία να αυξήσει τους στρατιώτες στην περιοχή απομακρύνοντάς τους από άλλες κρίσιμες αμυντικές θέσεις της πρώτης γραμμής.

Η επίθεση στο Χάρκοβο έρχεται επίσης την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν την κατάληψη της Τσάσιβ Γιαρ, μιας στρατηγικής σημασίας πόλη στο ανατολικό μέτωπο. Η κατάληψη της θα έφερνε σημαντικές πόλεις του Ντονετσκ, οι οποίες παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, στην εμβέλεια του ρωσικού στρατού, όπως το Κραματορσκ, η Σλοβιανσκ και η Κοστιαντινίφκα. Ταυτόχρονα προχωρώντας βαθύτερα στην περιφέρεια του Χαρκόβου, το Κρεμλίνο μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα και αποτελεί ένα ζωτικό σημείο για τις γραμμές ανεφοδιασμού. Το Μπέλγκοροντ δέχεται συχνά επιθέσεις με ουκρανικά drones.
«Αποδείχθηκε πως ήμασταν απροετοίμαστοι»

Ουκρανός διοικητής, που μίλησε στο BBC, παραδέχτηκε πως ο ουκρανικός στρατός πιάστηκε απροετοιμάστος στα βορειοανατολικά, καθώς δεν έχει δημιουργήσει οχυρώσεις και ναρκοπέδια. Όπως είπε, τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν εύκολα τα σύνορα. «Η πρώτη γραμμή οχυρώσεων και ναρκών απλώς δεν υπήρχε», ανέφερε ο Ντένις Γιαροσλάβσκι, διοικητής μονάδας που πολεμά στην περιοχή, καταδικάζοντας την υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων. «Ο εχθρός μπήκε ελεύθερα στη γκρίζα περιοχή, πέρα ​​από τη συνοριακή γραμμή, η οποία κατ' αρχήν δεν έπρεπε να είναι γκρίζα…», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα και την αντικατάσταση του διοικητή που επέβλεπε τη βορειοανατολική γραμμή του Χάρκοβο. Αν και επισήμως δεν εξηγήθηκε ο λόγος της απομάκρυνσης, πολλοί τη συνδέουν με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου