Πέμπτη, Μαΐου 23, 2024

Ασφάλιση: Αναπηρική ή μειωμένη σύνταξη – Οδηγός επιβίωσης Η καταβλητέα κάθε μήνα σύνταξη στον τραπεζικό λογαριασμό πόρρω απέχει από την αρχική συνταξιοδοτική απόφαση.




Eurokinissi | Στέλιος Μισίνας

 
 


Άπαξ και εξέλθει κάποιος από την ενεργή – εργασιακή περίοδο αρχίζουν οι προσβολές επί της οικονομικής του αξιοπρέπειας. Ο ΕΦΚΑ, η εφορία, ο ΑΚΑΓΕ (Εισφορά «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου), η ΕΛΣΤΑΤ (για τον προσδιορισμό του πληθωρισμού) και το Υπουργείο Εργασίας, για το μινιμάρισμα των αυξήσεων μεταξύ (επίσημου) πληθωρισμού και οικονομικής μεγέθυνσης (ΑΕΠ), διαγκωνίζονται για τη μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη.

Έτσι, η καταβλητέα κάθε μήνα σύνταξη στον τραπεζικό λογαριασμό πόρρω απέχει από την αρχική συνταξιοδοτική απόφαση. Αντί και ο συνταξιούχος να λαμβάνει μέρος της γενικότερης οικονομικής ανόδου (ποσοστό από την οικονομική μεγέθυνση), το βιοτικό του επίπεδο συνεχώς αποκλίνει μετά την εργασία:






- Η αναπηρική σύνταξη περικόπτεται κατά το 25% έως 50% επί του τιμήματος της εθνικής σύναξης σε περίπτωση μικρότερης του 80% αναπηρίας.
- Η πρόωρη σύνταξη είναι μειωμένη κατά 6% έως 30% επί του μέρους της εθνικής.
- Οι παλαιές συντάξεις (για αιτήσεις έως 12/05/2012) συνήθως έχουν «προσωπική διαφορά» και δεν λαμβάνουν καμία αναπροσαρμογή.
- Όλες οι κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και οι επικουρικές πάνω από 300 υπόκεινται σε Εισφορά «Αλληλεγγύης».
- Τα δύο προηγούμενα έτη με (επίσημο) πληθωρισμό 13,2% δόθηκαν αναπροσαρμογές δυόμιση μονάδες χαμηλότερα (10,75%), για να μην μιλήσουμε για την ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια, όπου οι συνταξιούχοι δαπανούν τις αποδοχές τους.
- Η φορολογική κλίμακα δεν αναπροσαρμόστηκε (τιμαριθμοποιήθηκε), με αποτέλεσμα ακόμη και αυτές οι χαμηλές – και, πάντως, υποδεέστερες του πληθωρισμού – αυξήσεις να απορροφούνται από την εφορία και τον ΑΚΑΓΕ (Εισφορά «Αλληλεγγύης»).

Πρόωρη ή αναπηρική; Οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας είναι τα πιο ευάλωτα άτομα ως προς τον κίνδυνο ανεργίας. Δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά, δεν είναι διατεθειμένοι, λογικό είναι, να κάνουν κάθε δουλειά ακριβώς λόγω των προβλημάτων υγείας. Κατά συνέπεια, είτε οδηγούνται σε πρόωρη συνταξιοδότηση (κυρίως οι μισθωτοί) είτε βγάζουν αναπηρική σύνταξη.


Από τις δύο επιλογές, η αναπηρική μοιάζει η πλέον συμφέρουσα λύση:

- Η περικοπή (επί της εθνικής σύνταξης) είναι 25% για ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,9% (άνω αυτού του ορίου δεν υπάρχει κανένα πέναλτι), ενώ για πρόωρη έξοδο έως 5 έτη (με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης ο μισθωτός), η περικοπή στην εθνική σύνταξη ανέρχεται στο 30% (6% το χρόνο).
- Με τη συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (π.χ. το 67ο έτος της ηλικίας) μπορεί να γυρίσει την αναπηρική σε σύνταξη γήρατος και να εξαφανίσει το πέναλτι. Ενώ εάν επιλέξει τη μειωμένη, το πέναλτι θα τον ακολουθεί εφ' όρου ζωής.
- Μπορεί να συνεχίσει να απασχολείται χωρίς να έχει την παρακράτηση του 10% επί των αποδοχών του μισθωτού ήτοι +50% στις εισφορές για κύρια ασφάλιση (περίπου 78 ευρώ τον μήνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου