Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024

Χρίστιαν Μίτσκοσκι: Ο εθνικιστής νικητής στη Βόρεια Μακεδονία...







Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο επόμενος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και επικεφαλής του δεξιού εθνικιστικού κόμματος VMRO, δηλώνει ατλαντιστής και ευρωπαϊστής. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον θρίαμβο της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης σκιαγράφησε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων... για σχηματισμό της κυβέρνησής του και έθεσε τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, την αναθέρμανση της οικονομίας, με όχημα τις μεταρρυθμίσεις και στόχο την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της γείτονος. Δεύτερον, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Και τρίτον, ο Μίτσκοσκι διατράνωσε την επιμονή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. «Στρατηγικός μας στόχος είναι η ένταξη στην Ε.Ε. μέσω διαλόγου και βάσει των αξιών μας» είπε. Τι εννοεί με το «βάσει των αξιών μας»; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα απασχολήσει την Ε.Ε. και κυρίως την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.


Την Ελλάδα, διότι ο Μίτσκοσκι είχε εκφράσει από το 2018 τη διαφωνία του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έλυσε τη χρόνια διένεξη για το ονοματολογικό, και δεν έχει ξεστομίσει ποτέ έως τώρα το επίσημο όνομα της χώρας του, το «Βόρεια Μακεδονία». Πάντα αναφέρεται σε Μακεδονία σκέτη. Θα συνεχίσει να το κάνει και ως πρωθυπουργός; Και θα αναγκαστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που χαρακτήριζε μειοδοτική την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, να πιέσει τον -ομοϊδεάτη της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- Μίτσκοσκι να την τηρήσει;






Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα με τη Βουλγαρία, η οποία προσπάθησε να επιβάλει στους Σλαβομακεδόνες να νιώθουν Βούλγαροι και τώρα απαιτεί από τη Βόρεια Μακεδονία να αναθεωρήσει άλλη μια φορά το σύνταγμά της και να αναγνωρίσει την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι έχει υποσχεθεί ότι δεν θα επιτρέψει στη Σόφια να κρατήσει τη χώρα του όμηρο στον δρόμο προς την Ε.Ε. Σημαίνει αυτό ότι θα αμφισβητήσει τον συμβιβασμό που δρομολόγησε η Γαλλία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων;






Τις πρώτες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα -που είναι κρίσιμα για τη σταθερότητα και το μέλλον της βαλκανικής γειτονιάς μας- θα τα πάρουμε πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές καθώς δεν αναμένεται να ορκιστεί νωρίτερα η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια αφού οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία είναι βραδύκαυστες.


Ποιος είναι


Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είναι γεννημένος το 1977 και πρωτευουσιάνος, όπως λένε στα Σκόπια, σε αντίθεση με τον πρώην ισχυρό άνδρα των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεφ, που δεν έκρυβε ότι ήταν... χωριατάκι από τη Στρούγκα. Είναι μηχανολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία και στη Γερμανία.


Ο Μίτσκοσκι δεν έκανε καριέρα ως κομματόσκυλο, αν και υποστηρίζει ότι μπήκε το 1997 στη Νεολαία του VMRO. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι εντάχθηκε στο κόμμα μόλις το 2010. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος ρόλος που έπαιξε τα χρόνια της παντοδυναμίας του VMRO ήταν αυτός του συμβούλου ενέργειας των πρωθυπουργών Νίκολα Γκρούεφσκι και Εμίλ Ντιμίτριεφ, μεταξύ 2015 και 2017. Μετά τη διαφυγή του Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία για να αποφύγει τη σύλληψη για διαφθορά και μετά τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών του SDSM στις εκλογές του 2017, ο Μίτσκοσκι ανέλαβε την ηγεσία του διαλυμένου VMRO. Και σε επτά χρόνια το επανέφερε στην εξουσία.


Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου