Τρίτη, Μαΐου 28, 2024

Σύνταξη με οφειλές: Πότε χρειάζεται νέα αίτηση - Χωρίς κατώφλι το ύψος (Παράδειγμα) Η Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ φέρνει απαντήσεις για τις συντάξεις σε όσους έχουν οφειλές.




ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ / ΙΝΤΙΜΕ

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Νέα αίτηση συνταξιοδότησης πρέπει να υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι με οφειλές πάνω από 20 ευρώ σε περίπτωση που αυτή δεν είχε γίνει αποδεκτή προηγουμένως (με τα χαμηλότερο όρια οφειλών στον ΕΦΚΑ), είτε είχε απορριφθεί.

Από χθες που εκδόθηκε η… πολυαναμενόμενη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τη χορήγηση σύνταξης με χρέη ύψους 30 000 ευρώ (και 10 γα τους αγρότες), οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να εκδώσουν σχετικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις.


Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος και έχουν 15ετή περίοδο ασφάλισης ή είναι 62 ετών και έχουν 40 χρόνια ασφάλισης, πρέπει να επανέλθουν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Όταν έχει απορριφθεί προηγούμενη αίτηση λόγω υπέρβασης του ορίου της οφειλής (ήταν 20 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 6 για τους αγρότες-οι μισθωτοί δεν έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ).


-Εάν έχουν μεγαλύτερη των 30 ευρώ οφειλή (και άνω των 10 οι αγρότες) και πλέον μπορούν να αποπληρώσουν το υπερβάλλον μέρος της οφειλής ώστε να εντάσσονται στη νέα ρύθμιση (χρέος κάτω των 30 και 10 ευρώ αντιστοίχως για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες).

Για παράδειγμα, είναι ευκολότερο μια οφειλή των 32 ευρώ να γίνει 30 και να κατατεθεί αίτηση συνταξιοδότησης, με την παράλληλη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, από το να «πέσει» η εν λόγω οφειλή στα 20 ευρώ, ποσό που ίσχυε πριν πέντε μήνες.


Με τη εν λόγω ρύθμιση ο ΕΦΚΑ θα παρακρατεί το 60% της σύνταξης μέχρι αυτή να πέσει στα 20 ευρώ και, ακολούθως, η υπόλοιπη οφειλή θα αποπληρωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Έτσι, εάν η σύνταξη κυμαίνεται στα 650 ευρώ (με 25-30 χρόνια ασφάλισης), ο ΕΦΚΑ θα παρακρατεί το 6% υπέρ Υγείας (39 ευρώ) και το 60% για τον περιορισμό της οφειλής κάτω των 20 ευρώ. Κατά συνέπεια ο δικαιούχος θα λαμβάνει κάθε μήνα 244 ευρώ σύνταξη.

Αυτό θα διαρκέσει για 28 μήνες, οπότε η οφειλή θα περιοριστεί στα 20 ευρώ. Στη συνέχεια, με τη ρύθμιση των 60 δόσεων, ο ΕΦΚΑ θα παρακρατεί περί τα 340 ευρώ το μήνα για 5 χρόνια και ο ασφαλισμένος θα παίρνει περί τα 270 (ποσό που θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με βάση το με δείκτη αναπροσαρμογής των αμοιβών…).


Ουσιαστικά και 7,5 έτη οι αποδοχές του συνταξιούχου, σε περίπτωση ύπαρξης χρέους 30 ευρώ, θα είναι πέριξ των 250 ευρώ. Σημαντικό όφελος ωστόσο είναι η λήψη της ασφαλιστικής ενημερότητας με την οποία μπορεί να μεταβιβάσει τα περιουσιακά του στοιχεία.
Προϋποθέσεις υπαγωγής

Συνοπτικά, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει:

α) οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τις 30 ευρώ ή προς τον π.ΟΓΑ τις 10 ευρώ.

β) να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του,

γ) να έχει εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6 ημερών ασφάλισης ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα απονομής της σύνταξης, και


δ) οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν τα 12 ευρώ ή το ποσό των 6 ευρώ, αν είναι οφειλέτης αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου