Σάββατο, Μαΐου 25, 2024

Ο Ντράγκι «απειλεί» την Ούρσουλα: Η στήριξη από Μακρόν για την προεδρία της Κομισιόν Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει μια κορυφαία θέση για τον Μάριο Ντράγκι στην Ε.Ε.





AP

 
 


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει κρύψει την προτίμησή του στο πρόσωπο του Ιταλού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για το ανώτατο αξίωμα της Ε.Ε., την προεδρία της Κομισιόν ή κάποιο άλλο κορυφαίο ευρωπαϊκό πόστο.

Ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ερωτήματα γύρω από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι αν η Γαλλία θα υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία για τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη στιγμή που οι σχέσεις Παρισιού και Βερολίνου είναι παγωμένες, αναφέρει το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα.


Ερωτηθείς εάν η Γαλλία υποστηρίζει την προσφορά της VDL, ο Πασκάλ Κανφίν, ευρωβουλευτής από το φιλελεύθερο κόμμα του Μακρόν με απευθείας γραμμή προς τον πρόεδρο, είπε:


«Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν να παίξει κάποιον ρόλο ο Ντράγκι».

Εδώ και καιρό, φημολογείται ότι ο Μακρόν κάνει ελιγμούς στα παρασκήνια για να βάλει τον Ντράγκι - έναν τεχνοκράτη που διετέλεσε πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ιταλία την περίοδο της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών αυτής - επικεφαλής της Κομισιόν.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί ωστόσο τώρα είναι πως πρόκειται για την πρώτη φορά που Γάλλος αξιωματούχος επιδοκιμάζει δημόσια μια τέτοια επιλογή για την κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.


Το κρίσιμο είναι ότι η Γαλλία είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη με τον Ντράγκι, ο οποίος δεν θα ήθελε οι δημοσιονομικοί κανόνες να εμποδίσουν γενναιόδωρες δαπάνες για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πράγματι, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται βασικός σύμμαχος στην επόμενη μάχη του Παρισιού εντός του μπλοκ η οποία δεν είναι άλλη από το να βρει τρισεκατομμύρια ευρώ για δημόσιες επενδύσεις για να καλύψει τη διαφορά με τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Έχει την αξιοπιστία να προσπαθήσει και να πείσει [άλλες χώρες] για την ικανότητα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την ανάγκη για κοινές επενδύσεις, κάτι που αποτελεί μια τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο Κάνφιν.


ADVERTISING


Η δυσκολία για τη Γαλλία, ωστόσο, σημειώνει το Politico, είναι πως αυτές οι πολιτικές διαμόρφωσεις θα είναι πολύ δύσκολο να συζητηθούν, ιδιαίτερα να η Γαλλία θελήσει τελικά να αφαιρέσει την Νο.1 θέση της ΕΕ από την φον ντερ Λάιεν.

Ο Ντράγκι δεν συνδέεται επίσημα με κανένα μεγάλο κόμμα, επομένως ο Μακρόν θα πρέπει να συνάψει μια σημαντική πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν αλλά και με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το πιο δύσκολο όμως θα είναι να πάρει με το μέρος του την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Ο 76χρονος τεχνοκράτης δεν αποτελεί και τον πιο προφανή πολιτικό σύμμαχο της Μελόνι, η τελευταία ωστόσο είναι πιθανό να καλοδεί έναν Ιταλό στο τιμόνι της Ε.Ε.


ADVERTISING




Μιλώντας στο POLITICO για την προώθηση της υποψηφιότητας του Ντράγκι σε μια κορυφαία θέση, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Renaissance στο Παρίσι, ο Κανφίν παραδέχτηκε: «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να φτάσετε εκεί».

H άλλη κορυφαία θέση της Ε.Ε. που θα μπορούσε να αναλάβει ο Μάριο Ντράγκι είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο και αυτό θα ήταν επίσης δύσκολο.

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Σαρλ Μισέλ, τον σημερινό πρόεδρο, με κάποιον από τις τάξεις τους. Σε περίπτωση που ο Ντράγκι αναλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γαλλία θα πρέπει να βοηθήσει την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών να αναλάβουν ένα άλλο καίριο πόστο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, η Γαλλία γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον της να μην αποδεχθεί μια δεύτερη θητεία για τη φον ντερ Λάιεν ως τετελεσμένο γεγονός. Ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί αδύνατο να επιτευχθεί μια μεγάλη συμφωνία για τον Ντράγκι, το Παρίσι θα θέλει να ασκήσει πιέσεις στις συνομιλίες για το ποιος θα πάρει τα κύρια χαρτοφυλάκια της Κομισιόν.


Ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει τελικά την κορυφαία θέση, η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να δημιουργήσει μια ισχυρότερη οικονομική θέση στην Κομισιόν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ενδεχομένως μέσω ενός ρόλου εκτελεστικού αντιπροέδρου.

Το Παρίσι θα χρησιμοποιούσε αυτό το ανώτερο αξίωμα για να συνεχίσει περισσότερο την ατζέντα του για τους εγχώριους βιομηχανικούς πρωταθλητές, την αμυντική εμπορική πολιτική και τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες.

Ο Μάριο Ντράγκι σίγουρα θα ταίριαζε για να «τρέξει» τα παραπάνω.



Ο Ιταλός οικονομολόγος πιστώνεται ευρέως τη σωτηρία του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης των αρχών της δεκαετίας του 2010, αφού υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προστατεύσει το νόμισμα του μπλοκ όταν ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2012.

Η Γαλλία επίσης πιέζει για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς που θα επιτρέπει στις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις να κινούνται ελεύθερα σε όλο το μπλοκ. Σε αυτό όμως το σχέδιο βρίσκει σθεναρή αντίσταση από άλλα κράτη μέλη, με επικεφαλής τη Γερμανία, βάζοντας για λίγο πίσω αυτό το φιλόδοξο έργο.

Αλλά ο Ντράγκι θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία να κερδίσει αυτή τη μάχη, είπε ο Κανφίν: «Όταν ο Ντράγκι κάνει "ό,τι χρειάζεται", σπάει και με τη γερμανική ορθοδοξία. Υπάρχει ένα βασικό ζήτημα εκεί, το οποίο πρέπει να λύσουμε μετά τις Ευρωεκλογές».

Εκθέτοντας περισσότερες από τις μεταθέσεις για το πώς ο Ντράγκι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες, ο Canfin παραδέχτηκε ότι δεν θα ήταν η φιλελεύθερη κομματική δομή που θα τον οδηγούσε εκεί. Το κόμμα Renaissance του Μακρόν είναι μέλος της ευρύτερης ομάδας Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.



«Αν [ο Ντράγκι] καταλήξει στην ομάδα Renew, σημαίνει ότι θα γίνει ο υποψήφιος μας», είπε ο Κανφίν. «Αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι το Renew που θα έχει την προεδρία της Επιτροπής», αναγνώρισε.

Αντίθετα, σκιαγράφησε πως οι πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και της Μελόνι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια θέση εργασίας υψηλού προφίλ για την Ιταλία - να λάβει π.χ. ένα σημαντικό χαροφυλάκιο στον τομέα της Οικονομίας -αν όχι το πόστο της ίδιας της φον ντερ Λάιεν.

Η Φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους σκληροπυρηνικούς Ευρωπαίους Χριστιανούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Μελόνι για να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία, θα μπορούσε «να συνάψει συμφωνία με τη Μελόνι… για μια θέση ευθύνης», προέβλεψε ο Κανφίν.

Σε αντάλλαγμα, η Ιταλίδα ηγέτης θα μπορούσε να ζητήσει από τους ευρωβουλευτές της να βοηθήσουν τη Γερμανίδα να εξασφαλίσει τους αριθμούς που απαιτούνται στην ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση της δεύτερης θητείας της.

«Αυτό σημαίνει ότι [ο Ντράγκι] θα ήταν ο υποψήφιος της Μελόνι για μια θέση Επιτρόπου», είπε ο Κάνφιν. «Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο», κατέληξε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου