Δευτέρα, Μαΐου 27, 2024

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν επιλέξουμε τα καινούργια ελαστικά του αυτοκινήτου μας Τα καινούργια ελαστικά του Ι.Χ. μας πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, να μη φθείρονται γρήγορα και να συμβάλλουν στην ασφαλή οδήγηση του αυτοκινήτου μας.





 

Η αγορά καινούργιων ελαστικών για το αυτοκίνητο μας δεν είναι απλή υπόθεση, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μας βοηθούν να αποφύγουμε τα λάθη και να καταλήξουμε σε μια επιλογή, η οποία θα συνδυάζει υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας με οικονομική κατανάλωση σε λογικές τιμές. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε, πριν πάρουμε την τελική μας απόφαση.

Διαστάσεις

Ο κατασκευαστής του οχήματος αναφέρει τις διαστάσεις των ελαστικών και το δείκτη φορτίου, που προβλέπονται για το συγκεκριμένο μοντέλο, ώστε να κυκλοφορεί με ασφάλεια στο δρόμο.

Ηλικία

Τα καινούργια ελαστικά δεν πρέπει να είναι πολύ φρέσκα ούτε όμως να έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο έως οκτάμηνο από την ημερομηνία παραγωγής τους. Η ηλικία των ελαστικών αποτυπώνεται σε ένα τετραψήφιο νούμερο στα πλευρά του, όπου οι δύο πρώτοι αριθμοί παραπέμπουν στην εβδομάδα και οι δύο τελευταίοι στο έτος παραγωγής. Για παράδειγμα ο αριθμός 5023 σημαίνει, ότι το συγκεκριμένο ελαστικό έχει παραχθεί την 50η εβδομάδα του 2023.

Χρεώσεις

Διευκρινίζουμε, αν η τιμή για την τετράδα των καινούργιων ελαστικών είναι κομπλέ και περιλαμβάνει την τοποθέτηση και τη ζυγοστάθμιση τους.

Κατανάλωση

Κάθε καινούργιο ελαστικό φέρει πλέον μια ετικέτα, στην οποία υπάρχει και αξιολόγηση, όσον αφορά στην κατανάλωση καυσίμου. Ένα ελαστικό με την ένδειξη Α συμβάλλει σε οικονομικότερη κατανάλωση και ένα άλλο ελαστικό π.χ. της κατηγορίας F, είναι πιο ενεργοβόρο. Αν πρέπει να επιλέξουμε λοιπόν μεταξύ σχεδόν ισότιμων ελαστικών με παρόμοιες τιμές αγοράς, προτιμούμε τα οικονομικότερα.

Σύγκριση

Το ελαστικό αποτελεί τον μοναδικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του οχήματος και του δρόμου, οπότε πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του, δηλαδή να προσφέρει καλή πρόσφυση και να φρενάρει σωστά σε στεγνή και -ιδίως- σε βρεγμένη άσφαλτο. Επιβάλλεται λοιπόν ένα ψάξιμο στον Ειδικό Τύπο, όπου δημοσιεύονται τακτικά συγκριτικές δοκιμές μεταξύ ελαστικών ίδιων διαστάσεων, πριν πάρουμε την απόφαση μας, Εννοείται, ότι ψάχνουμε για ''τίμιες'' προτάσεις σε λογικές τιμές, δεν πρέπει να κάνουμε όμως τσιγκουνιές επειδή πρόκειται για την ασφάλεια μας.

Φθορά

Οι συγκριτικές δοκιμές ελαστικών από τον Ειδικό Τύπο αποκαλύπτουν εκτός των άλλων και τους ρυθμούς φθοράς τους κατά τη χρήση τους, οπότε προτιμούμε εκείνα που αντέχουν περισσότερα χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου