Δευτέρα, Μαΐου 27, 2024
200.000 ευρώ αποζημίωση στην οικογένεια του Μίκαελ Σουμάχερ για fake συνέντευξη Γερμανικό περιοδικό είχε πλασάρει ως παγκόσμια αποκλειστικότητα μια υποτιθέμενη συνέντευξη του Μίκαελ Σουμάχερ, που ήταν δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης.
Γράφει ο Πέτρος Πιτσίνης
Το γερμανικό περιοδικό «Die Aktuelle» είχε κάνει, πέρσι, πάταγο δημοσιεύοντας μια υποτιθέμενη συνέντευξη του Μίκαελ Σουμάχερ. Στο εξώφυλλο του εντύπου, που ανήκει στον εκδοτικό οίκο Funke, χαρακτηριζόταν το συγκεκριμένο δημοσίευμα ως «παγκόσμια αποκλειστικότητα’», ωστόσο η δήθεν συνέντευξη του επτάκις Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Formula 1 ήταν απλά μια επινόηση για προβολή του περιοδικού και αύξηση της κυκλοφορίας του. Αυτό αποκαλυπτόταν στο τέλος της fake συνέντευξης, όπου αναφέρεται ότι οι απαντήσεις προέρχονταν από την τεχνητή νοημοσύνη!
Ο Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίστηκε σοβαρά, τον Δεκέμβριο του 2013, κάνοντας σκι σε ένα χιονοδρομικό κέντρο των γαλλικών Άλπεων και μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο βρίσκεται απομονωμένος στην ελβετική βίλα του με την οικογένειά του, όπου τον φροντίζει συνεχώς μια ιατρική ομάδα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η οικογένεια Σουμάχερ μήνυσε το περιοδικό και δικαιώθηκε, με το δικαστήριο να υποχρεώνει τον εκδοτικό οίκο Funke σε πληρωμή 200.000 ευρώ για πρόκληση ψυχικής οδύνης στους συγγενείς του – κατά πολλούς – σπουδαιότερου οδηγού της Formula 1.
Απολύθηκε άμεσα η διευθύντρια του περιοδικού
Σαφή θέση πήρε και το αρμόδιο Συμβούλιο Τύπου της Γερμανίας, τονίζοντας ότι «αυτή η σοβαρή παραπλάνηση των αναγνωστών βλάπτει την αξιοπιστία του Τύπου». Ο εκδοτικός οίκος εξέφρασε, από την πλευρά του, τη λύπη του, ζήτησε συγγνώμη και δημοσίευσε την εξής επανόρθωση: ‘«Αυτό το κακόγουστο και παραπλανητικό άρθρο δεν θα έπρεπε να έχει δημοσιευτεί ποτέ. Δεν ανταποκρίνεται κατά κανένα τρόπο στις αρχές της δημοσιογραφίας, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς και οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες μας από έναν εκδοτικό οίκο όπως τον Funke».
Ο εκδοτικός οίκος Funke απέλυσε εξαιτίας του συγκεκριμένου δημοσιεύματος τη διευθύντρια του περιοδικού «Die Aktuelle», Άνε Χόφμαν, η οποία δεν το αποδέχτηκε και προσέφυγε στο Εργατικό Δικαστήριο του Μονάχου, όπου δικαιώθηκε. Το γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι η άμεση απόλυση δεν τηρούσε την αρχή της αναλογικότητας, όμως οι εκδότες άσκησαν έφεση και η υπόθεση θα εκδικαστεί πλέον σε ανώτερο επίπεδο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου