Τετάρτη, Μαΐου 22, 2024

Ο Εμανουέλ Μακρόν στη Ν. Καληδονία εν μέσω ταραχών με νεκρούς και τραυματίες Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο καιρό σκοπεύει να παραμείνει ο Εμανουέλ Μακρόν στο νησί.





AP | Ludovic Marin

 
 


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα μεταβεί στη Νέα Καληδονία, το βράδυ της Τρίτης (21/05), για να «στήσει μια αποστολή» στο νησί που πλήττεται από ταραχές, όπως επιβεβαίωσε η ευρωπαϊκή χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα ταξιδέψει στο νησί ύστερα από μία εβδομάδα – και πλέον – αναταραχών εκεί για τα σχέδια της κυβέρνησής του αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της ψηφοφορίας, τα οποία έχουν απορριφθεί από τους ιθαγενείς Κανάκ. Οι ηγέτες των ιθαγενών λένε ότι τα σχέδια, τα οποία θα επιτρέψουν σε περισσότερους Γάλλους κατοίκους να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, θα αποδυναμώσουν την πολιτική επιρροή των ιθαγενών.


Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο καιρό σκοπεύει να παραμείνει ο Εμανουέλ Μακρόν στο νησί, που θεωρείται υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας, ή τι θα κάνει εκεί. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, θα επισκεφθεί επίσης το εν λόγω γαλλικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τις επόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, δήλωσε ότι «μίλησε με όλους τους οικονομικούς παράγοντες για να οικοδομήσει τη στήριξη του κράτους», επισημαίνοντας τις λεηλασίες και τις καταστροφές περιουσιών στο νησί. Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας (20/05), ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε στο Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας ότι εκατοντάδες στρατιώτες που στάλθηκαν από τη Γαλλία, σημείωσαν πρόοδο στην αποκατάσταση της τάξης, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν στη Νέα Καληδονία για κάποιο χρονικό διάστημα.






Νεκροί και τραυματίες στη Ν. Καληδονία από τις ταραχές

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν αρχίσει να απομακρύνουν πολίτες τους από το έδαφος της Νέας Καληδονίας. Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία της Γαλλίας στη Νέα Καληδονία δήλωσε, την Τρίτη (21/05), ότι το αεροδρόμιο παρέμεινε κλειστό για εμπορικές πτήσεις και ότι θα αναπτύξει τον στρατό για την προστασία των δημόσιων κτηρίων.

Ακόμα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας εκτιμά ότι περίπου 3.200 άνθρωποι περιμένουν να φύγουν ή να εισέλθουν στη Νέα Καληδονία και έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να μην προσπαθήσουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο, καθώς η διαδρομή εκεί «δεν θεωρείται ακόμη ασφαλής». Τέσσερις πολίτες – μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρεις αυτόχθονες κάτοικοι – έχουν σκοτωθεί σε ταραχές μαζί με δύο αστυνομικούς. Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.


Η Γαλλία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει αναπτύξει τον στρατό της τόσο στα λιμάνια όσο και στο διεθνές αεροδρόμιο της περιοχής. Επισημαίνεται ότι το νησί της Νέας Καληδονίας αποτελεί γαλλικό έδαφος από τα μέσα του 1800.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου