Τετάρτη, Μαΐου 22, 2024

Δεν είναι μόνο η πτήση τρόμου της Singapore Airlines: Γιατί όλο και αυξάνονται οι αναταράξεις στα ταξίδια με αεροπλάνα Η πτήση της Singapore Airlines που εξελίχθηκε σε εφιάλτη αποκαλύπτει ένα διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο.







 


Ένα άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, επτά εξ αυτών σοβαρά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, λόγω των αναταράξεων κατά τη διάρκεια της πτήσης της Singapore Airlines από το Λονδίνο στη Σιγκαπούρη.

Στοιχεία δείχνουν πως οι τρομακτικές αναταράξεις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης διαρκώς αυξάνονται και οι ειδικοί επισημαίνουν έναν βασικό λόγο, την κλιματική αλλαγή, αλλά και μια απλή λύση, τη χρήση ζώνης κατά τη διάρκεια της πτήσης.




Τι είναι και γιατί αυξάνονται οι αναταράξεις

Μελέτη του 2023 από την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση, αναλύοντας τις τάσεις των αναταράξεων στον καθαρό αέρα (CAT) παγκοσμίως, εντόπισε σημαντική αύξηση. Πρόκειται για φαινόμενο που προκαλείται χωρίς κάποια προφανή αιτία (π.χ. μια κακοκαιρία) και για αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί.


Το φαινόμενο προκαλείται εξαιτίας των έντονων αλλαγών στην κατεύθυνση ή και την ταχύτητα του ανέμου και η αύξησή τους φαίνεται να αποδίδεται στην σταθερά αυξανόμενη ποσότητα θερμού αέρα λόγω των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Δεν είναι ορατό στους πιλότους ή τους μετεωρολόγους και δεν ανιχνεύεται από τα ραντάρ. Έτσι είναι αδύνατο στην πράξη να αποφευχθεί. Η μελέτη της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης εκτίμησε μάλιστα ότι το φαινόμενο CAT θα εντατικοποιηθεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.


Και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για τους επιβάτες, αλλά και τις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες, να γίνεται πιο εκτεταμένη χρήση τη ζώνης κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.
Πλήθος περιστατικών τους τελευταίους μήνες

Οι μοιραίες, όπως αποδείχθηκαν, αναταράξεις κατά την πτήση της Singapore Airlines δεν ήταν οι μοναδικές το τελευταίο διάστημα που έχουν απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς. Ενδεικτικά σε ένα παλιότερο δημοσίευμα του Guardian αναφέρονταν κάποια αντίστοιχα περιστατικά:

Τον Μάρτιο, μια πτήση της Lufthansa που εκτελούσε δρομολόγια από το Τέξας προς τη Γερμανία, κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο Dulles στην Ουάσιγκτον, μετά από αναταράξεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά ατόμων. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μια πτήση της Hawaiian Airlines από το Φοίνιξ προς τη Χονολουλού αντιμετώπισε τόσο έντονες αναταράξεις που 20 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν.


Τον Ιούλιο, μια άλλη πτήση της Hawaiian Airlines, από τη Χονολουλού προς το Σίδνεϊ, προκάλεσε αναταράξεις κατά τις οποίες τραυματίστηκαν επτά άτομα. Τον Αύγουστο, 11 άτομα νοσηλεύτηκαν όταν μια πτήση της Delta έπεσε σε κενό αέρος κατά την κάθοδό της στην Ατλάντα. Τα τραύματα περιελάμβαναν χτυπήματα στο κεφάλι, σπασμένα οστά και απώλεια συνείδησης, κυρίως σε επιβάτες που δεν φορούσαν τη ζώνη ασφαλείας.
Μια λύση: Ζώνη ασφαλείας

Και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο κατά τους ειδικούς: Η ζώνη ασφαλείας. Όπως αναφέρουν οι αναταράξεις είναι απίθανο να οδηγήσουν στην πτώση ενός αεροπλάνου, αλλά μπορούν, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και θανατηφόρους.

Πρόκειται για τραυματισμούς κυρίως στον αυχένα και το κεφάλι και η πλειονότητα αυτών μπορεί να αποφευχθεί απλώς εάν έχουμε συνέχεια τη ζώνη ασφαλείας δεμένη, ακόμα κι όταν η πτήση, φαινομενικά, είναι ομαλή. Δεδομένου ότι μπορεί να εμφανιστούν αναταράξεις ανά πάσα στιγμή, οι ειδικοί επισημαίνουν, πως είναι πάντα καλύτερο να διατηρούμε τη ζώνη δεμένη και να ελαχιστοποιώντας τις μετακινήσεις στην καμπίνα του αεροπλάνου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου