Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Η σκληρή εθνικίστρια που επαναφέρει άκομψα το «Μακεδονικό» Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα εκλέχτηκε Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ως υποψήφια του εθνικιστικού VMRO-DPMNE με 64,9%.







 

 
 
Το Σάββατο το βράδυ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα γιόρτασε τα γενέθλια της. Έκλεισε τα 71 έτη. Την Κυριακή, νωρίς το μεσημέρι, η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου επρόκειτο να ορκιστεί ως η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Εκλέχτηκε, στο ύπατο αξίωμα, ως υποψήφια του εθνικιστικού VMRO-DPMNE με 64,9%. Έτσι και έγινε.

Ωστόσο, στην τελετή, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της, αγνόησε το συνταγματικό όνομα της χώρας και προσπέρασε τον προσδιορισμό «Βόρεια». Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της, αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία». Άνοιξε, με τον δικό της τρόπο, τον «ασκό του Αιόλου», φέρνοντας θύελλα και «χαμηλά βαρομετρικά» στα Σκόπια, στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες. «Στις δημόσιες δηλώσεις μου θα μιλάω για τη Μακεδονία και δεν θα χρησιμοποιώ το "Βόρεια Μακεδονία"» έλεγε η ίδια λίγο καιρό πριν από τις προεδρικές εκλογές. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το 2019 και μετά, η Σιλιάνοφσκα μιλάει την «γλώσσα» και την «ψυχή» του εθνικιστικού VMRO-DPMNE.


Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής των Σκοπίων προσπάθησε να εκλεγεί στο κορυφαίο αξίωμα της Βόρειας Μακεδονίας το 2019 με την στήριξη του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, υποσχόμενη ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τότε έχασε την εκλογική μάχη από τον Στέβο Πεντάροφκσι. Πριν από λίγες ημέρες επικράτησε πανηγυρικά απέναντι του.

«Αγαπητοί πολίτες της Μακεδονίας, σας συγχαίρω! Η Μακεδονία είναι στα χέρια σας. Η Μακεδονία είναι περήφανη» ήταν τα πρώτα λόγια της Σιλιάνοφσκα μετά την εκλογή της. Το σκληροπυρηνικό εθνικιστικό VMRO-DPMNE που αρνείται το όνομα της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία» και δεν αποδέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών κέρδισε μάλιστα και τις βουλευτικές εκλογές. Μέσα σε αυτό το κλίμα που σκεπάζει τον ουρανό των Σκοπίων η Σιλιάνοφσκα έδωσε τα διαπιστευτήρια της, κατά την ορκομωσία της, την Κυριακή. Η άρνηση του «Βόρεια» και της Συμφωνίας των Πρεσπών Αρνείται να χρησιμοποιεί τον προσδιορισμό «Βόρεια» για το όνομα της χώρας. Για την ίδια αποτελεί «νομικά και πολιτικά ανοιχτή» η Συμφωνία των Πρεσπών καθώς «υιοθετήθηκε κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας» και συνιστά «σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας».


 


Στο προεκλογικό της πρόγραμμα για τις προεδρικές εκλογές η Σιλιάνοφσκα σημείωνε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών τροποποιήσεων, εγκρίθηκε κατά παράβαση του εθνικού δικαίου και συνιστά επίμαχο θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε σχέση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την αρχή της ισότητας των κρατών, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ η παρείσφρηση στην ταυτότητα συνιστά επιπλέον σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας. Τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης, εξακολουθώ να θεωρώ ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό». Σε αυτό το πλαίσιο η Σιλιάνοφσκα τόνιζε πως η ίδια «σεβόμενη τη ξεκάθαρα εκπεφρασμένη βούληση των μακεδόνων πολιτών τον Σεπτέμβριο του 1991 (στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας), καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2018 (στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και ως πολίτης, στις δημόσιες δηλώσεις μου δεν θα χρησιμοποιώ τον προσδιορισμό Βόρεια».

Η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων και πλέον Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας υπήρξε μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής, έχει διατελέσει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη (SDSM) πρωθυπουργού Μπράνκο Τσρβενκόφκσι το 1992-94, ενώ έχει υπάρξει εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ. «Υπάρχει μεγαλύτερη αλλαγή από το ότι, για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα, μια γυναίκα γίνεται πρόεδρος;» δήλωσε η Σιλιάνοφσκα μετά την εκλογή της στο ύπατο αξίωμα της Βόρειας Μακεδονίας.


 


«Υπάρχει μεγαλύτερη έμπνευση για τις έξυπνες γυναίκες; Δεν υπάρχει… Το να περιτριγυρίζομαι από γυναίκες παρόμοιες με εμένα, γυναίκες στα πρότυπα του τσέχου αντιφρονούντος και πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, γυναίκες που μπορούν να εκφράσουν μια άποψη και να την υπερασπιστούν, αυτό αποτελεί μεταρρυθμιστικό βήμα για εμένα» πρόσθεσε η ίδια για την εκλογή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου