Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2024

Επιδημία βίας - 20 περιστατικά κακοποίησης γυναικών τους τελευταίους δύο μήνες Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, καταγγέλθηκαν 20 περιστατικά ανάλογα με όσα υπέστη η σύζυγος Λύτρα.




NDP

 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Σε συνολικά 20 περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών χρειάστηκε τους τελευταίους δύο μήνες να δοθεί εντολή για τη φύλαξη της οικίας του θύματος σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Αυτό αναφέρουν στο iEidiseis.gr αστυνομικές πηγές, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη διάθεση περιπολικού στο σπίτι της 37χρονης συζύγου του Απόστολου Λύτρα που ξυλοκοπήθηκε άγρια από το σύζυγό της.


Το περιπολικό διατέθηκε με εντολή του ανώτερου αξιωματικού που έχει οριστεί ως εποπτεύων των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας. Από τις 20 περιπτώσεις οι περίπου 15 αφορούν σε περιστατικά που σημειώθηκαν στη δυτική Αττική.

Το μέτρο της διάθεσης περιπολικού στις οικίες κακοποιημένων γυναικών (όπου κρίνεται απαραίτητο) άρχισε να εφαρμόζεται χρονικά μετά τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

 


«Περιπολικό διατίθεται όταν ένα περιστατικό χαρακτηρίζεται ως υψηλού ρίσκου. Δηλαδή όταν ένας κακοποιητής έχει εξαπολύσει κάποια ανοιχτή απειλή ή υπάρχει εκκρεμοδικία και βρισκόμαστε εν αναμονή κάποιας δικαστικής απόφασης ή όταν υπάρχει φόβος μη τήρησης των περιοριστικών μέτρων ή όταν ένας κατηγορούμενος για κακοποίηση είναι ελεύθερος για κάποιες ημέρες μέχρι την επαναπροσαγωγή του στον Ανακριτή. Το κουμπί πανικού είναι ένα πολύ χρήσιμο μέτρο ωστόσο δε λύνει όλα τα προβλήματα ούτε απαλύνει το φόβο μιας κακοποιημένης γυναίκας. Στην Αττική το τελευταίο δίμηνο υπήρχαν 20 περιστατικά υψηλού ρίσκου», εξηγούν αστυνομικές πηγές.

Το σκηνικό που περιγράφουν οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι δυστοπικό. Και αυτό διότι παρατηρείται «έκρηξη» βίας πίσω από κλειστές πόρτες σπιτιών.


Ενδεικτικό είναι περιστατικό που περιγράφει αστυνομική πηγή στο iEidiseis.gr, στο οποίο κακοποιημένη γυναίκα φοβόταν να πάει στη βάφτιση του παιδιού της. Η γυναίκα και ο σύζυγός της είχαν αλληλομηνυθεί και ο σύζυγός της την απειλούσε ότι θα της κάνει κακό. Το αποτέλεσμα ήταν η γυναίκα να ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας για να νιώθει ασφαλής κατά τη διάρκεια του μυστηρίου. Έτσι, περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. στάθμευσε μπροστά στην εκκλησία μέχρι να ολοκληρωθεί η βάφτιση του παιδιού.

Η «έκρηξη» βίας αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Το πρώτο δίμηνο του 2024 οι αστυνομικές Αρχές διαχειρίστηκαν 1.800 υποθέσεις. Και αυτές οι υποθέσεις είναι μόνο όσες τέθηκαν υπόψη των 18 γραφείων ενδοοικογενειακής βίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική, όπου λειτουργούν δύο γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε Μενίδι και Περιστέρι.

Οξυμένο πρόβλημα, βάσει των στοιχείων, παρατηρείται και στον Πειραιά (όπου τα περιστατικά τα διαχειρίζεται το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας που λειτουργεί στο Α.Τ. Δημοτικού Θεάτρου) αλλά και στα νότια προάστια (όπου τα διαχειρίζεται το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας που λειτουργεί στο Α.Τ. Αλίμου). Αντιθέτως μικρότερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου τα συμβάντα τα διαχειρίζεται το γραφείο που λειτουργεί στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής.
Οι «κόκκινες» περιοχές

Αναλυτικά ο «χάρτης» της ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται το πρώτο δίμηνο του 2024 με βάση τα στοιχεία από τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας:Α.Τ. Μενιδίου: 100
Α.Τ. Δημοτικού Θεάτρου (Πειραιάς): 71
Α.Τ. Αλίμου: 69
Α.Τ. Πατρών: 66
Α.Τ. Ηρακλείου (Κρήτη): 64
Α.Τ. Περιστερίου: 61
Α.Τ. Ομόνοιας: 59
Α.Τ. Καλλιθέας: 57
Α.Τ. Λευκού Πύργου (Θεσσαλονίκη): 43
Α.Τ. Λάρισας 37
Α.Τ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης: 32
Α.Τ. Αγρινίου: 31
Α.Τ. Χανίων: 28
Α.Τ. Χαλκίδας: 22
Α.Τ. Ιωαννίνων 21
Α.Τ. Βόλου: 19
Α.Τ. Αγίας Παρασκευής: 17
Α.Τ. Σερρών: 9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου