Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2024

Βάσεις 2024: Οι σχολές με τη μεγαλύτερη πτώση και ο «γρίφος» στο 4ο πεδίο Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2024, οι βαθμοί, οι βάσεις, το Μηχανογραφικό και όλες οι πληροφορίες για τους υποψηφίους.



ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI






H ανακοίνωση των βαθμών στους υποψήφιους που έλαβαν μέρος στις Πανελλήνιες 2024 θα «δείξει» και την πορεία των βάσεων για τη φετινή χρονιά. Η εικόνα θα είναι περισσότερο σαφής καθώς το υπουργείο Παιδείας θα δώσει και τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων σε όλα τα πεδία και για όλα τα μαθήματα.

Όμως όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι τα άριστα γραπτά, δηλαδή αυτά που βαθμολογήθηκαν με 18-20, θα είναι μειωμένα, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιζήτητες σχολές θα εμφανίσουν μια κάθοδο των μορίων.


Όσον αφορά στο στα μαθήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικών Σπουδών) φαίνεται ότι μειώνεται το ποσοστό των γραπτών που βαθμολογήθηκαν με άριστα (18-20) σε σχέση με πέρσι τόσο στην Ιστορία όσο και στα Αρχαία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σχολές όπως οι Νομικές, Ψυχολογίας κ.α, θα έχουν μια έστω και μικρή πτώση των βάσεων.

Στο 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο η πτώση των βάσεων φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη (500-700 μόρια) τόσο στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου όσο και στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές σχολές κλπ. του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.



Όσον αφορά στο 4ο Πεδίο η εικόνα είναι ακόμη συγκεχυμένη και το πιθανότερο είναι ότι η κίνηση των βάσεων θα είναι ανάλογα με τη σχολή και με διαφορετική πορεία.

Σε κάθε περίπτωση από σήμερα, οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν έστω και κατά προσέγγιση τις πιθανότητες εισαγωγής τους στο πανεπιστήμιο και συνεπώς το ενδιαφέρον τους θα πρέπει να στραφεί προς την έξυπνη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δελτίου.



Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται και η διαδικασία δημιουργίας κωδικού ασφαλείας για την υποβολή μηχανογραφικών για τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στις Πανελλήνιες του 2024.ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2024
Μηχανογραφικό 2024: Πότε η υποβολή - Ημερομηνίες

Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των βαθμών στα ειδικά μαθήματα και -πιθανώς- τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου θα ξεκινήσει η υποβολή των Μηχανογραφικών.

Σε αυτό το διάστημα, μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή του Μηχανογραφικού, είναι κρίσιμο οι υποψήφιοι να ερευνήσουν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά των σχολών που τους ενδιαφέρουν. Δεν αρκεί μόνο η κατάταξη με βάση τις βάσεις εισαγωγής· είναι σημαντικό να εξετάσουν τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, τις ευκαιρίες εξειδίκευσης και επανειδίκευσης που προσφέρουν οι σχολές.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Λέλε, Σύμβουλο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ είπε ότι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού εξαρτάται από τρεις βασικές παραμέτρους:Το αντικείμενο: Οι υποψήφιοι πρέπει να επιλέξουν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και στο οποίο έχουν κλίση.
Οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια: Αυτά επηρεάζουν την κατάταξη των τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο.
Επιλογή τμήματος με προοπτικές: Η επιλογή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το αν το τμήμα ανοίγει δρόμους για διάφορα επαγγέλματα και ειδικεύσεις στο μέλλον.

Ο κ. Λέλες υπογραμμίζει ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες επιλογές τμημάτων από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που δημιουργεί τόσο ευκαιρίες όσο και παγίδες κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Για την αξιολόγηση μιας σχολής, ο κ. Λέλες προτείνει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:Βάσεις εισαγωγής: Ένα ασφαλές μέτρο για την επιλογή της σχολής.
Σύνδεση με την αγορά εργασίας: Πόσο καλά προετοιμάζει τους αποφοίτους για την επαγγελματική ζωή.
Δικτύωση με πανεπιστήμια του εξωτερικού: Ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες και ανταλλαγές.
Μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα: Διαθεσιμότητα προγραμμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.
Ακαδημαϊκή επάρκεια των καθηγητών: Η ποιότητα και τα προσόντα του διδακτικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου