Τρίτη, Ιουνίου 11, 2024

Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση στα τρόφιμα τον Μάιο - «Μαζεύει» ο ρυθμός αύξησης των τιμών Μείωση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Μάιο του 2024.



EUROKINISSI

 


Ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2024 διαμορφώθηκε στο 2,4%, από 3,1% τον Απρίλιο.

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,3% τον μήνα Μάιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2024, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:


1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:0,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, νωπά ψάρια, γιαούρτι.
0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
0,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, φυσικό αέριο.
0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:0,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία.








Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 2,3% τον Μάιο, από 3,2% τον Απρίλιο.


Επιπλέον, η πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ έδειξε ότι «για πρώτη φορά οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Μάιο ήταν μειωμένες κατά 1,25% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, χαιρέτισε αυτά τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα κατά της ακρίβειας αποδίδουν καρπούς.

Η Ελλάδα πλέον έχει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Eurostat.


Παράλληλα, τόνισε ότι «η μάχη για την αναχαίτιση της ακρίβειας συνεχίζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου