Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2024

Από τον καύσωνα στα ισχυρά μπουρίνια: Δροσίζει στην Αττική, 42άρια σε 2 περιοχές, προσοχή στη Β. Ελλάδα Ανάσες δροσιάς, μετά την υποχώρηση του καύσωνα. Ισχυρές καταιγίδες σε Μακεδονία και Θράκη, οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα στη Βέροια.







 
 


Οι πρώτες πρωινές ώρες βρήκαν την πρωτεύουσα απαλλαγμένη από τα 40άρια, με ένα ελαφρύ αεράκι να έχει δροσίσει την ατμόσφαιρα από την αποπνικτική ζέστη. Χθες, ο υδράργυρος στις Βουκαλιές Χανίων τους 44 βαθμούς Κελσίου, με 136 σταθμούς του meteo να καταγράφουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίων. Η Παρασκευή, πάντως, θα είναι μία μέρα με σχετική δροσιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τον καύσωνα να επιμένει σε Ρόδο και Κρήτη, ενώ μεγάλη προσοχή χρειάζεται σε Μακεδονία και Θράκη, καθώς μπορεί τα μπούρινια που θα σημειωθούν να είναι επικίνδυνα.

Ο καιρός, ωστόσο, έδειξε ήδη το επικίνδυνο πρόσωπό του στην Ημαθεία, όπου τα ξημερώματα της Παρασκευής δυνατοί άνεμοι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.





Τόσο στις πόλεις, όσο και σε χωριά στην Ημαθεία σημειώθηκαν πολλές πτώσεις δέντρων, αποκολλήσεις βαριών αντικειμένων και έγιναν ζημιές. Ειδικότερα για την Βέροια, σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά, με το πιο σοβαρό αυτό της πτώσης πλατάνου στην πλ. Κτηνιατρείου (περιοχή γέφυρας Κούσιου), ο οποίος καταπλάκωσε οχήματα (ένα εν κινήσει) και καλώδια, σπάζοντας τουλάχιστον 4 κολώνες και λυγίζοντας κάποιες άλλες. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.











Ο καιρός σήμερα: Πού θα έχει καύσωνα και πού μπουρίνια

Όπως είπαμε βροχές θα απασχολήσουν σήμερα τη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα καταιγίδες αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, πιθανόν ισχυρές, με βελτίωση το απόγευμα.


Στην υπόλοιπη χώρα, αυξημένες θα είναι οι νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές μέχρι το απόγευμα, με περισσότερο ήλιο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τοπικές βροχές θα σημειώνονται από το πρωί στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, στην νότια Πελοπόννησο, στα ορεινά της Θεσσαλίας και στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στα νότια, στους 38 βαθμούς Κελσίου σε ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και 40-41 βαθμούς Κελσίου σε Ρόδο και Κρήτη αντίστοιχα.

Στα αστικά κέντρα όπου βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές, η μέρα θα ξεκινήσει με θερμοκρασίες που δε θα πέσουν κάτω από 27 -28 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές θα δροσίσει λίγο, φτάνοντας το μεσημέρι 33 στα δυτικά, 34 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, και 36 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία.


Στην Αττική πυκνή συννεφιά αναμένεται μέχρι το απόγευμα , η οποία στη συνέχεια θα διαλυθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29-38 βαθμούς δυτικοί και βόρειοι οι άνεμοι 4-6 μποφόρ.

Παρόμοιο το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, με αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές το μεσημέρι στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-32, βόρειοι οι άνεμοι στο Θερμαϊκό 4-6 μποφόρ.






Live η εξέλιξη του καιρού από το windy


Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο

Έως και 10 βαθμούς κάτω, σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα θα πέσει η θερμοκρασία το Σάββατο, με τους ανέμους να ενισχύονται. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στο ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.


Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν να εκδηλωθούν λίγες βροχές ή όμβροι στα βορειοανατολικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου