Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2024

«Κάηκε» η Ελλάδα: Πάνω από 44°C η μέγιστη θερμοκρασία - Πότε δροσίζει ο καιρός Πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου είχε το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής - Δροσίζει σταδιακά ο καιρός



.
Aris Oikonomou / SOOC

 


Η έντονη ζέστη ήταν το βασικό στοιχείο του καιρού της Πέμπτης (13/6), καθώς ο καύσωνας συνεχίζει την επέλασή του στην Ελλάδα.

Το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε πολλές περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας τους 43°C.


Όσον αφορά την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία, αυτή καταγράφηκε στις Βουκολιές Χανίων και ήταν ίση με 44,5 βαθμούς Κελσίου. Πάντως, το Meteo σημειώνει ότι η μέτρηση αυτή αναφέρεται με επιφύλαξη μέχρι να γίνει έλεγχος του συστήματος αερισμού του σταθμού.

Έπεται το Κρανίδι Αργολίδας, όπου καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 43,9°C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36,3°C, ενώ 136 από τους 499 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40°C και 243 σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37°C.
Καιρός: Η Αττική είχε πάνω από 40°C στο μεγαλύτερο μέρος της

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και στην Αττική, όπου 55 από τους 74 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40°C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φυλή/Άνω Λιόσια με 42,7°C.



Πότε τελειώνει επίσημα ο καύσωνας

Η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα περισσότερο το Σάββατο 15 Ιουνίου, οπότε και θα τελειώσει επίσημα ο καύσωνας, με τον υδράργυρο να επιστρέφει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στο ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.


Πιο συγκεκριμένα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η μέγιστη θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 30-33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αναμένεται να παραμείνει αίθριος και πάνω-κάτω με φυσιολογικές θερμοκρασίες κάτω των 35 βαθμών επί το πλείστον, τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα.
Η διαφωνία των μετεωρολόγων για τον καιρό

Υπάρχουν και κάποιες προβλέψεις ότι την Παρασκευή (14/6) σε διάφορα σημεία της χώρας θα σημειωθεί καιρική αστάθεια, με βροχές και χαλαζοπτώσεις. Συγκεκριμένα, για την πιθανότητα επικίνδυνων καιρικών φαινομένων μίλησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ωστόσο ο συνάδελφός του, Γιώργος Τσατραφύλλιας, διαφωνεί, κάνοντας λόγο για fake news.

Όπως έγραψε o δεύτερος στο Facebook, «κανένα μπουρίνι και καμιά επικίνδυνη καταιγίδα δεν θα εκδηλωθεί το Σ/Κ .Κάπου να υπάρχει και ένα μέτρο, και να διασταύρωνεται η πληροφορία.#fakenews».


Ο κ. Μαρουσάκης δεν έχει απαντήσει στα σχόλια προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου