Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2024

Με... ξένα λεφτά η βοήθεια στην Ουκρανία: Δίνουν 50 δισ. οι G7 από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια Η συμφωνία για την Ουκρανία, που «αξιοποιεί» τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, περιλαμβάνεται στην κοινή δήλωση της Συνόδου της G7.





 


Οι ηγέτες της G7, των ισχυρότερων χωρών του δυτικού μπλοκ, κατέληξαν σε μια συμφωνία για να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη (τους τόκους) από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγυήσεις για ένα δάνειο περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.

Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνεται στην κοινή δήλωση της Συνόδου και πρόκειται για μια ακόμη κίνηση κλιμάκωσης από τη Δύση στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Με ξένα... λεφτά

Μέχρι σήμερα η χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων, αν και ήταν διαρκώς θέμα συζήτησης, απορριπτόταν, καθώς πολλοί αξιωματούχοι στη Δύση εξέφραζαν φόβους πως πρόκειται για μια κίνηση, η οποία θα μπορούσε να καταπέσει ακόμη και νομικά στα διεθνή δικαστήρια και να πλήξει την αξιοπιστία της ΕΕ.


Τώρα φαίνεται πως οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον δανεισμό της Ουκρανίας βάζωντας «χέρι» στα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια.

«Η G7 σκοπεύει να παράσχει χρηματοδότηση που θα εξυπηρετηθεί και θα αποπληρωθεί από μελλοντικές ροές έκτακτων εσόδων που προκύπτουν από την ακινητοποίηση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων» που διατηρούνται στη Δύση, αναφέρει, σύμφωνα με το Politico, το κείμενο της Συνόδου που πραγματοποιείται στην Απουλία της Ιταλίας.
Για άμεσα αντίποινα προειδοποιεί η Ρωσία

Η αντίδραση από τη Μόσχα, όπως αναμενόταν, ήταν άμεση και συνόδευτηκε από τις προειδοποιήσεις για αντίπποινα. «Το να κατευθύνονται κεφάλαια που έχουν πράγματι κλαπεί από τη Ρωσία στις στρατιωτικές περιπέτειες του καθεστώτος του Κιέβου και των προστατών του είναι εγκληματικό, κυνικό...», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και πρόσθεσε:


«Αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο διεθνές δίκαιο και, φυσικά, θα ακολουθήσουν σίγουρα αντίποινα» από τη Μόσχα.

Συνεχίζοντας τόνισε: «Ένα τέτοιο βήμα δεν θα οδηγήσει τη Δύση σε κάτι καλό. Οι παράνομες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την άντληση χρημάτων στο καθεστώς του Κιέβου σε βάρος κάποιου άλλου είναι γεμάτες με μια τελική ανισορροπία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και καταστροφικές κρίσεις».


«Το κύριο βάρος αυτών των συστημικών κινδύνων θα επωμιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, υπάρχει αρκετή ευρωπαϊκή περιουσία και κεφάλαια στη Ρωσία και τα αναπόφευκτα αντίποινα για τις Βρυξέλλες θα είναι εξαιρετικά επώδυνα», ανέφερε και κατέληξε: «Ένα τέτοιο σενάριο είναι επωφελές για τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες, μιλώντας για συμμαχία, προσπαθούν να αποδυναμώσουν οικονομικά την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Ο γρίφος των τεχνικών λεπτομερειών

Όπως αναφέρει πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, οι δυτικές χώρες θα πρέπει στη συνέχεια να συμφωνήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να διαρκέσουν ακόμη και μήνες.

«Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα δομηθεί το δάνειο θα καθοριστούν από τους υπουργούς Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους», είπε αξιωματούχος χώρας της G7 με γνώση των διαδικασιών. Σε κάθε περίπτωση, η κοινή δήλωση ορίζει το «τέλος του έτους» ως προθεσμία για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας.

Η απόφαση έρχεται μετά από πιέσεις προς τους Ευρωπαίους για αναζήτηση επιπλέον κεφαλαίων για παροχή βοήθειας στο Κίεβο, καθώς εκφράζονται φόβοι πως σε μια πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο, η ροή χρηματοδότησης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα περιοριστεί – ενδεχομένως και να τερματιστεί.


Βάσει της συμφωνίας, κάθε χώρα θα προσφέρει το δικό της δάνειο στην Ουκρανία και αυτά θα διοχετευτούν μέσω σην Ουκρανία μέσω ενός ταμείου έκτακτων εσόδων.
Τα δύο «αγκάθια»

Δύο βασικά ζητήματα σχετικά με τη δανειοδότηση της Ουκρανίας που αποτελούσαν «αγκάθια» μεταξύ των ΗΠΑ και των κρατών της ΕΕ είναι το ποιος εγγυάται ότι το δάνειο θα αποπληρωθεί εάν κάτι πάει στραβά στο σχέδιο, αλλά και το ποιος θα έχει τον έλεγχο – την εποπτεία – για τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα κεφάλαια.

Το διακύβευμα είναι υψηλό για την Ευρώπη, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά της κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και ως εκ τούτου είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε κινδύνους.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η Ουγγαρία - που διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία - θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη και βέτο στην παράταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου. Καθώς τα μέτρα αυτά – νομικά – πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες, υπάρχει το ενδεχόμενο, σημειώνουν αναλυτές, εάν δεν εγκριθούν εγκαίρως, τελικά τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας να ξεπαγώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου