Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024

Σε φιάσκο οδηγείται η Διεθνής Διάσκεψη για την Ουκρανία - Οι αντιθέσεις, οι αστερίσκοι και οι απουσίες Δύσκολο ακόμη και να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν οι 90 χώρες που εκπροσωπούνται στην Ελβετία.

  


Efrem Lukatsky / AP

 


Γράφει η Ελένη Μπορμπόλη


 


Άκαρπη μέχρι στιγμής η Διεθνής Διάσκεψη για την Ουκρανία, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ουκρανικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το BBC, πολλοί από τους συμμετέχοντες που συγκεντρώθηκαν στη Ελβετία επιδιώκουν να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν που να υποστηρίζει πως η ευθύνη για τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου βαραίνει αυστηρά τη Ρωσία. Μια τέτοια κατάληξη, φυσικά, θα θεωρούταν επιτυχημένη και από το Κίεβο.


Ωστόσο, ο ηγέτης της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι μια τέτοια δήλωση δε φαίνεται πως θα κερδίσει την ομόφωνη υποστήριξη όλων των συμμετεχόντων.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν πάνω από 90 κράτη και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Η Ρωσία δεν έχει λάβει πρόσκληση, ενώ η απουσία του μεγαλύτερου υποστηρικτή της, της Κίνας εγείρει αμφιβολίες για την πιθανή αποτελεσματικότητα της διάσκεψης.


Όπως επισημαίνει το BBC, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες «δεν είναι οι πιο κοντινοί υποστηρικτές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει δύσκολους συμβιβασμούς, και της Κένυας, η οποία ανοιχτά είναι κατά των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας».
Σε τέλμα η διάσκεψη - Το προσχέδιο της συμφωνίας

Το τελικό προσχέδιο της συμφωνίας αιτείται την αποκατάσταση του ουκρανικού ελέγχου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στα λιμάνια της Αζοφικής θάλασσας, που αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένα από τη Ρωσία.

Μάλιστα, η συμφωνία αναφέρεται στην εισβολή ως «πόλεμο», έναν όρο που η ρωσική πλευρά έχει απορρίψει.


Στο έγγραφο περιλαμβάνονται επίσης και ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η επιστροφή των αιχμαλώτων και των απηγμένων παιδιών.

Όπως μεταδίδει το BBC, τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως το στάτους των εδαφών που αυτή τη στιγμή έχει καταλάβει η Ρωσία θα συζητηθούν αργότερα. «Οι διοργανωτές της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία ελπίζουν να ανακοινώσουν μια δεύτερη διάσκεψη, πιθανώς στη Σαουδική Αραβία, για να χτίσουν πάνω σε αυτά που έχουν πετύχει», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, υποστήριξε ότι οι παρευρισκόμενοι είναι ενωμένοι στην προσπάθειά τους για αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία.


 


«Όλοι ξέρουμε πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, στην αρχή ενός μονοπατιού για την ειρήνη. Και παρά το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς έχουμε διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς θα πετύχουμε την ειρήνη για την Ουκρανία, μην έχετε καμια αμφιβολία… είμαστε απόλυτα ενωμένοι με ένα κοινό όραμα αρχών, αξιών, για την αξιοπρέπεια. Δεν εισβάλλεις σε μια χώρα. Δεν απαγάγεις παιδιά. Δεν παίζεις πολιτικά παιχνίδια με την προμήθεια τροφίμων του κόσμου. Και δε θέτεις σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος.

Εντούτοις, αν και υπήρχε η προσδοκία ότι όλοι οι αντιπρόσωποι θα υποστήριζαν την τελική δήλωση που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας, ο Αυστραλός καγκελάριος είπε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι η δήλωση δε θα γίνει ομόφωνα αποδεκτή.

Από την πλευρά του, ο Βολοντομίρ Ζελένσκι είπε χθες, Σάββατο, ότι τα αποτελέσματα της διάσκεψης στην Ελβετία θα γίνουν γνωστά στο Κρεμλίνο, «ώστε στη δεύτερη διάσκεψη ειρήνης να πετύχουμε το πραγματικό τέλος αυτού του πολέμου».

Από την άλλη, η Ρωσία έχει περιγράψει τη διάσκεψη ως «χάσιμο χρόνου», ενώ την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα συμφωνήσει στην παύση πυρών, εάν η Ουκρανία αποσύρει τα στρατεύματά της από τέσσερεις περιοχές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό μερική ρωσική κατοχή. Την επόμενη μέρα, όμως, οι δυτικοί ηγέτες που παρευρέθηκαν στη διάσκεψη της Ελβετίας απέρριψαν ηχηρά την πρόταση του Πούτιν.


Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν αποκλείει τις συζητήσεις με την Ουκρανία, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα χρειαστούν εγγυήσεις για την αξιοπιστία της ουκρανικής πλευράς, αλλά και πως βασικός όρος θα ήταν η μη συμμετοχή του Ζελένσκι στις συζητήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου