Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024

Ενώπιον του μεγάλου κενού...







...ή επιχειρείς δυναμικά να επωφεληθείς ή γίνεσαι τμήμα του...


Μετά και το πέρας των Ευρωεκλογών, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ χαρακτηρίζεται, από κάτι που φαινόταν εδώ και καιρό. Από απουσία νεύρου, ορμής, ταχύτητας στα αντανακλαστικά συγκρότησης και καινοτομικής ενέργειας. Η ορμητικότητα και η στιβαρότητα ενός ώριμου, κατασταλαγμένου κόμματος, που ξέρει που πατάει, που βρίσκεται, ποιους εκπροσωπεί και ποιος είναι διακριτά ο ιδεολογικός του αντίπαλος, απουσιάζει και κάνει θόρυβο και αίσθηση ένα τέτοιο ιδεολογικό κενό...




Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κέντρο με σχέδιο οργάνωσης και διακριτό πολιτικό πρόγραμμα, τόσο διακριτό σε σχέση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ένα δυσδιάκριτο στίγμα, που παγιδεύει το Κίνημα σε εσωστρέφεια και ιδεολογικές αναζητήσεις, με απουσία αυτοκριτικής, προς το παρόν τουλάχιστον, για ότι έπραξε και δεν έπραξε.


Η επίκληση του κενού, που βροντοφωνάζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ δεν προεξοφλεί την επιτυχία, που η ηγεσία του εκτιμούσε. Η θεωρία του ώριμου φρούτου, δηλαδή πως η εξουσία θα φθείρει τη ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει γενναία μείωση των ποσοστών του, λόγω απουσίας ιδεολογικού στίγματος του ηγέτη του, είναι μια ηττοπαθής θεωρία, που δείχνει απουσία οράματος και έμπνευσης, για μια ηγεσία που επέλεξε κλειστές πόρτες, με χαρακτηριστική αλαζονεία σε πολλές περιπτώσεις.


Επέλεξε κλειστές πόρτες, όντας φοβική και αντί να εκμεταλλευτεί το ηλικιακό νέο, που τόσο διαφήμιζε προεκλογικά, έγινε, κατέληξε μάλλον να γίνει, μια κλειστή κλίκα ή σέχτα, που αρνείται να συνδιαμορφώσει το όραμα της με την υπόλοιπη κοινωνία, μια κοινωνία, που διψά για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, δείχνει να μην πιστεύει τη σημερινή μορφή της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, και αντιδρά με ψήφο στην Ακροδεξιά ή και αποχή.


Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πρέπει να δείξει, έστω και τώρα γρήγορα αντανακλαστικά και να μη χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο. Η χώρα έχει ανάγκη μια σοβαρή και πληθυντική Αριστερά και Κεντροαριστερά, που μόνο ένα σοβαρό, στιβαρό, ώριμο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ μπορεί να εγγυηθεί. Ένα ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ απαλλαγμενό από τις φοβικότητες και τις τακτικές μιας φοιτητικής παράταξης, αλλά εξωστρεφές με καθημερινή επαφή με την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα αυτής.


Η στιγμή είναι ιστορική, όχι γιατί επικρατεί μια ηδονή για εσωκομματικές εκλογές, αλλά γιατί ο τόπος διψά για σοβαρή προοδευτική αντιπρόταση διακυβέρνησης. Την αντιπρόταση αυτή, μόνο ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο, διευρυμένο, μοντέρνο, δημοκρατικό, ανοιχτό σε συζητήσεις, μπορεί να εκφράσει.


Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία έδειξαν το δρόμο. Ο αντίπαλος δεν είναι σε κάποιον όροφο στην Χαριλάου Τρικούπη, μακριά από μας άλλωστε, απόψεις της τετραετίας 2015-2019, όταν η Γεννηματά πάλευε να κρατήσει ζωντανό τον χώρο κόντρα σε θεούς και δαίμονες εντός των τειχών.


Ο αντίπαλος είναι η ΔΕΞΙΑ και η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ, δύο χώροι που προελαύνουν και παλεύουν να μονοπωλήσουν την πολιτική σκηνή σύντομα.




Και μοναδικός στόχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός Δημοκρατικού, Κεντροαριστερού, Αριστερού, Ριζοσπαστικού, Προοδευτικού Μετώπου, που θα εκφράζει και υπηρετεί τους πολλούς και θα έχει απέναντι του την ολιγαρχία.


Τώρα είναι η στιγμή, μέσω των δημοκρατικών διενεργειών το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να βγει πιο ενωμένο, πιο δυνατό, έτοιμο για τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής, μιας εποχής, που έχει βαλθεί να απαγορεύει στους νέους να ονειρεύονται για ζωή. Η βαρβαρότητα αυτή είναι καταδικασμένη να ηττηθεί και τη συνταγή της ήττας, την έχει διαχρονικά ένα σοβαρό ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, που θα είναι ικανό να συσπειρώσεις όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και να στεγάσει τα όνειρα και την ελπίδα για την μεγάλη αλλαγή.







Θανάσης Μυλιόρδος (Μέλος τoυ Δικτύου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά, υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου)


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου