Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2024

Ποια είναι η «θεότητα» που πληρώνει τον Γκρίνμπεργκ;




Θεωρείται ο «γκουρού της επικοινωνίας». Ο Σταν Γκρίνμπεργκ χρυσοπληρώνεται για κάθε διάλεξη και συμβουλή που δίνει, πόσο μάλλον όταν έχει τη στρατηγική επικοινωνίας επιχείρησης ή πολιτικών προσώπων. Έχει αποδείξει πλείστες φορές ότι ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του αρκεί να πληρωθεί – αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι παρείχε αμισθί τις υπηρεσίες του την πρώτη φορά που καταπιάστηκε με εκλογή πολιτικού, γερουσιαστή, το 1980 στο Κονέτικατ. Όπως όταν βρέθηκε ως στρατηγικός σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αντί παχυλής αμοιβής, σύμφωνα με ρεπορτάζ στα «Νέα» (2.12.2000).

Το όνομά του έχει συνδεθεί σε πολλά δημοσιεύματα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Σε αυτόν πιστώνεται η επιτυχία με τις φωτογραφίες-μνημείο από το τεθλιμμένο και χαμηλοβλέπον υπουργικό συμβούλιο ώρες μετά το έγκλημα των Τεμπών και το επακόλουθο βροντερό 41% του Ιουνίου του 2023.


Τις εικόνες του θριάμβου και της τεχνητής θλίψης μετέφερε μια προσωπογραφία που φιλοτέχνησε για τον διεθνούς φήμης δημοσκόπο και σύμβουλο στρατηγικής η «Καθημερινή» ανήμερα των ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμά τους όμως έχει προκαλέσει γκρίνια και τριβές στα στρατηγεία του Μαξίμου. Γιατί η ήττα (πόσο μάλλον το αναπάντεχο πατατράκ) πρέπει να έχει έναν πατέρα σε αντίθεση με τη νίκη – για να παραφράσουμε τον Τσόρτσιλ. Αν και το άρθρο της «Καθημερινής» παρουσίαζε αγαστή τη συνεργασία του «γκουρού» Σταν με τον νυν υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, εν τούτοις οι ευθύνες –όπως μαθαίνουμε– πετάνε από γραφείο σε γραφείο (Σκέρτσος, Γεραπετρίτης εμπιστεύονται τον Γκρίνμπεργκ, όπως είχαν κάνει και στο κλείσιμο της ημερομηνίας των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023) και καταλήγουν ως βελάκια στα δύο πρόσωπα των επιτελείων της επικοινωνίας.
«Δεν σας λέω, δεν σας λέω»

Η ΝΔ αναζητεί στρατηγική για να συμμαζέψει τις βαριές απώλειες των 5 μονάδων από τον πολύ χαμηλό στόχο του 33% που έθεσε ο αρχιτέκτονας του 41%. Θα δώσει ο Γκρίνμπεργκ τις συμβουλές του; Δύσκολα θα το μάθουμε επίσημα, όπως μέχρι τώρα αποφεύγεται η σαφής και διαφανής τοποθέτηση για την αμοιβή του.

Πολλά έχουν ακουστεί και αντικρουόμενα για την καθοριστική βοήθεια που έδωσε στη νίκη του 2019 που έφερε στο Μαξίμου τον Κυριάκο Μητσοτάκη – δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχει συνεργασία από όταν ανέλαβε την αρχηγία της ΝΔ το 2016. Η ΝΔ και ο πρωθυπουργός είτε αποφεύγουν να απαντήσουν είτε –κυρίως– οι απαντήσεις τους είναι αντικρουόμενες και γι’ αυτό αποφεύγουν την αλήθεια. Γιατί αυτό το πέπλο μυστηρίου όταν έχουν θεσπιστεί νόμοι και κανόνες από την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων μέχρι του τελευταίου κουπονιού των €5 που κόβουν κόμματα της Αριστεράς κυρίως για την ενίσχυσή τους (ανάγκες σε προπαγανδιστικό υλικό, πάγια έξοδα γραφείων κ.λπ.); Γιατί είναι ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι; Καθολική θα έπρεπε να είναι η απαίτηση για καθαρό τοπίο στις αμοιβές επικοινωνίας των κομμάτων.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν έχει παραδεχτεί ότι τον συμβουλεύει ο χρυσοπληρωμένος Σταν Γκρίνμπεργκ. Εν τούτοις τον έχει πάρει μαζί του στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος καθ’ οδόν προς τη ΔΕΘ το 2021, όπως παραδέχτηκε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση του documentonews.gr κατά το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, μιλώντας για προσωπική σχέση.
Από το «αμισθί» στα τιμολόγια

Στο άρθρο της «Καθημερινής» της Κυριακής 9ης Ιουνίου 2024 αναφερόταν ως επίσημη απάντηση η αμισθί βοήθεια του «γκουρού» της επικοινωνίας, όπως είχε επικαλεστεί ο Γ. Οικονόμου έπειτα από ερώτηση και το σκηνοθετημένο φασουλάδα γουέστερν στον κάμπο με τον πρωθυπουργό να συναντά τυχαία με κάμερες και κινηματογραφικές γωνίες τον «Ντάλτον» από τον Τύρναβο επιστρέφοντας προς την Αθήνα. Από τη δήλωση του «δεν πληρώνεται από πουθενά» του Γ. Οικονόμου στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 κύλησε νερό στ’ αυλάκι. Τον περασμένο Μάρτιο ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης άλλαξε κασέτα: «Να είστε σίγουροι όμως ότι ο οποιοσδήποτε συνεργάτης και σύμβουλος, με την οποιαδήποτε σχέση […] πληρώνεται όπως προβλέπει ο νόμος και όπως συμφωνείται. Και όλα είναι καθαρά». Αφού δεν έδωσε σαφή απάντηση στο documentonews.gr, αλλά υπονόησε σχέση παροχής υπηρεσιών, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει «πώς ακριβώς πληρώνεται». Απέχει παρασάγγες από την «αμισθί», φιλική, εθελοντική προσφορά.

Αρχές Ιουνίου, με αφορμή τη δαπανηρή προεκλογική διαφημιστική δαπάνη της ΝΔ, ο υπουργός Άκης Σκέρτσος απάντησε στη Νατάσα Γιάμαλη για τη σχέση συνεργασίας του πρωθυπουργού με τον Σταν Γκρίνμπεργκ: «Όπως γνωρίζω, είναι άμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού, τώρα από εκεί και πέρα δεν μπορώ να σας εκθέσω άλλες πληροφορίες γύρω από την ακριβή σχέση που έχουν». Δήλωσε άγνοια για τις «λεπτομέρειες της εργασιακής αυτής, επαγγελματικής σχέσης» που εμπίπτουν στον νόμο 4829/2021.

Την επομένη ο Π. Μαρινάκης βρέθηκε πάλι αντιμέτωπος με τη βάσανο να απαντήσει σε θέμα διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων για την επαγγελματική σχέση Μητσοτάκη – Γκρίνμπεργκ: «Η ΝΔ δίνει κάθε χρόνο τον ισολογισμό της και είναι στη διάθεση όσων θέλουν τα στοιχεία τα οποία μπορούν να δοθούν […] Για τον κ. Γκρίνμπεργκ υπάρχει σύμβαση με συγκεκριμένη διάρκεια, με τιμολόγια τα οποία κόβει ο άνθρωπος μηνιαίως». Από το «αμισθί» και τις «λεπτομέρειες» που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν καταλήξαμε στα μηνιαία τιμολόγια. Θρυλείται πάντως ότι η μηνιαία αμοιβή του είναι σε εξαψήφιο νούμερο και η ΝΔ των εκατομμυρίων χρεών δεν θα μπορούσε να καλύψει.

Φήμες και σύγχρονη ελληνική «θεότητα»

Υπάρχουν κάποιες συμπτώσεις. Η Edelman είναι μια εταιρεία με την οποία είχε συνεργαστεί το 2009 ως ανώτερος σύμβουλος ο Σταν Γκρίνμπεργκ. Η μοναδική θυγατρική της στην Ελλάδα, η Communication Effect, και η Wearerecipe, η οποία στην ιστοσελίδα της ενημερώνει ότι είναι μέλος του δικτύου εταιρειών της Edelman, με κοινό πρόεδρο και αντιπρόεδρος στα ΔΣ τους και κοινή διεύθυνση γραφείων (Μιλτιάδου 13, Χαλάνδρι), διαφήμισε στο Αφγανιστάν την αποτροπή μετανάστευσης Ελλάδα με κονδύλια του υπουργείου Μετανάστευσης, όπως δημοσίευση η «Αυγή» στις 17.9.2021. Την ίδια μέρα οι Reporters United αποκάλυπταν ότι η Edelman ανέλαβε με 980.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ τη διαφήμιση της κυβέρνησης στο εξωτερικό για οκτώ μήνες.

Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» την περασμένη Κυριακή περνάει σε άλλο επίπεδο τη σχέση Γκρίνμπεργκ – Μητσοτάκη: η αμοιβή του δεν είναι απλώς τα χρήματα, αλλά έχει «θεότητα» («υπερβαίνει τη φθαρτότητα των ευρώ που θρυλείται ότι αποδέχεται ή δεν αποδέχεται ως δωρεά από σύγχρονη ελληνική θεότητα») και θέα (τον Παρθενώνα από την Αρχαία Αγορά).

Ποια είναι η «θεότητα»; Πώς μπορεί να αποδέχεται υπηρεσίες επικοινωνίας από δωρεές ο πρωθυπουργός;

Σύµφωνα µε το άρθρο 15 του νόµου 4829/2021 αποτελεί μείζον θέμα, καθώς οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός απαγορεύεται να δέχονται χάρες και δώρα. Πρόκειται για νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την ίδια ημέρα που πρωθυπουργός και Γκρίνμπεργκ συνταξίδεψαν με το Gulfstream στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατόπιν όλων αυτών των παλινωδιών και των ασαφών απαντήσεων είναι απαραίτητες και απαιτητές βάσει του νόμου οι διευκρινίσεις και οι εξηγήσεις. Διαφάνεια με τιμολόγια και ονοματεπώνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου