Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2024

Μητσοτάκης: Damage control για το ηχηρό χαστούκι και διάχυση ευθυνών στους υπουργούς – «Χάσαμε ψήφους από τον γάμο τον ομοφύλων»




Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη συνέντευξή στον Alpha ότι είναι «ανακουφισμένος» μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στην πραγματικότητα εμφανίστηκε βαθιά φοβισμένος και σαστισμένος από την τεράστια πολιτική φθορά της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε «δεν ήταν αυτό το αποτέλεσμα το οποίο περιμέναμε». Ταυτόχρονα, ενώ είπε ότι η το κυβερνών κόμμα «στεναχώρησε» πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δεν ανέφερε κάτι ουσιαστικό για τα μείζονα ζητήματα της ακρίβειας, της στεγαστικής κρίσης και της διευρυμένης ανασφάλειας που νιώθει ο ελληνικός λαός.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός προσπάθησε όλη την συνέντευξή του να διαχειριστεί το ηχηρό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας αρχικά ότι «πιστεύω στη σοφία του ελληνικού λαού. Ο λαός καλύτερα που έστειλε ένα μήνυμα τώρα. Χρέος μου είναι αποκωδικοποιήσω τα αποτελέσματα και να κάνω διορθωτικές κινήσεις».


Η ΝΔ υπέστη ζημία από την ισότητα στον πολιτικό γάμο

Για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «σίγουρα η Νέα Δημοκρατία υπέστη ζημιά πολιτική από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ξέρετε, είμαι ένας άνθρωπος βαθιά συμπεριληπτικός. Πιστεύω πολύ στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύω στην ισότητα. Το πιστεύω βαθιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που εισηγήθηκα αυτή την πρωτοβουλία. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας»
Προκλητικός για την οριζόντια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Σε ότι αφορά για τους παράγοντες που οδήγησαν στην ήττα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν και είπε ότι και η ακρίβεια επέφερε πολιτικό κόστος, όπως σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε για την οριζόντια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ότι μπορεί να κόστισε εκλογικά, αλλά «δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Έπρεπε να το επικοινωνήσουμε με άλλους τρόπους». Για τον πρωθυπουργό η επιβάρυνση δεκάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών είναι απλά ένα «επικοινωνιακό λάθος».
Για άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων

Σε ότι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας περί κέντρου-δεξιάς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν με αφορά καθόλου αυτή η κουβέντα», συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα είναι εάν θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Το μήνυμα της κάλπης ήταν «τρέξτε πιο γρήγορα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν είναι δεξιό ή αριστερό το να έχουμε καλύτερες δομές στην υγεία. Επίσης, σε ότι αφορά τα εκ δεξιών κόμματα είπε ότι «πήραν τον περίπου τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων και το 2019 και το 2023 και το 2024. Ανακατανεμήθηκαν σε άλλα κόμματα».

Συγκεκριμένα για τον το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου επεσήμανε ότι «είχε μια αύξηση, ναι, αλήθεια είναι αυτό, αλλά σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα εκατομμύρια των συμπολιτών μας οι οποίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν. Γι’ αυτό θεωρώ τελείως λάθος και παντελώς αποπροσανατολιστική αυτή τη συζήτηση περί δήθεν δεξιάς στροφής της Νέας Δημοκρατίας»


Μητσοτάκης: Δεν επηρέασαν τα Τέμπη και οι υποκλοπές και ζητήματα δημοκρατίας

Σε ερώτηση για τον εάν σοβαρές υποθέσεις, όπως τα Τέμπη και τα ζητήματα του κράτους δικαίου επηρέασαν την κρίση των πολιτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε «όχι, δεν τα υποτιμώ, δεν αισθάνθηκα όμως ότι ήταν καθοριστικά στην επιλογή των πολιτών. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τα θέματα αυτά. Αλλά πάλι εγώ κάνω τη δική μου ανάγνωση, τη δική μου εκτίμηση, με την εμπειρία μου και βλέποντας φυσικά και τα επιστημονικά δεδομένα».
Διακήρυξε το τέλος της αλαζονείας του 41%

Σε ότι αφορά την αποδοκιμασία της αλαζονείας του 41% ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι τελείωσε «για εμένα, οριστικά. Αλλά πρέπει να το αποδείξω και έμπρακτα, όχι, νομίζω, μόνο με τη δική μου συμπεριφορά, γιατί δεν νομίζω πραγματικά ότι μπορεί εύκολα να με κατηγορήσει κάποιος. Αλλά, πάλι, θα ακούσω κάθε κριτική για αλαζονική συμπεριφορά» προσθέτοντας ότι εάν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό»

Επίσης, για τον προεκλογικό αγώνα είπε ότι «εγώ ίδρωσα την φανέλα». Εάν κάποιοι δεν έτρεξαν όσο θα έπρεπε, είναι στην αρμοδιότητα του μου το αξιολογήσω, συμπλήρωσε.


Τέλος, είπε ότι καταδικάστηκε και η πολιτική των «λεφτόδεντρων» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει εκλογές πριν το 2027.
Όλα ανοιχτά για ανασχηματισμό

Με διττό τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για τον χρόνο του ανασχηματισμού, καθώς σύμφωνα με τα ρεπορτάζ πολλών ΜΜΕ, προετοιμάζεται να τον ανακοινώσει εντός των επόμενων ωρών και να πάει στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής με νέα σύνθεση.

Στην ερώτηση αν το υπουργικό της ερχόμενης Παρασκευής θα γίνει με τη νέα σύνθεση ή με τη σημερινή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα άφησε όλα ανοιχτά λέγοντας:

«Με τη σημερινή. Έχω Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή. Κοιτάξτε, μου κάνετε μία ερώτηση την οποία έχετε υποχρέωση να κάνετε και σας δίνω την απάντηση την οποία κι εγώ έχω υποχρέωση να σας δώσω..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου