Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα εφαρμόζει καθημερινή «τακτική παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεών σε τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, ώστε «να αυξηθεί η ποσότητα των εισερχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας»...
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος των αναγκών, από τις 6 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου, ο ΟΗΕ λάμβανε κατά μέσο όρο 68 φορτηγά βοήθειας την ημέρα. Αυτό το νούμερο ήταν αρκετά μειωμένο από τα 168 φορτηγά βοήθειας την ημέρα του Απριλίου και πολύ κάτω από τα 500 φορτηγά την ημέρα που οι οργανώσεις βοήθειας λένε ότι χρειάζονται.
Η «τακτική τοπική παύση της στρατιωτικής δραστηριότητας θα εφαρμόζεται από τις 08:00 ως τις 19:00 καθημερινά μέχρι νεοτέρας διαταγής», κατά μήκος της διαδρομής από την ισραηλινή συνοριακή διέλευση Κερέμ Σαλόμ ως τον δρόμο Σάλαχ αλ Ντιν, στον βορρά, διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Ανέφεραν πως έλαβαν αυτή την απόφαση στο πλαίσιο προσπαθειών προκειμένου «να αυξηθεί η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας» έπειτα από συνομιλίες με τον ΟΗΕ και «άλλους οργανισμούς».
Σε διπλωματικό μέτωπο, οι ελπίδες για συμφωνία κατάπαυσης μοιάζουν να «σβήνουν», καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, αφήνοντας ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοστεί η πρόταση που πρότεινε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την 31η Μαΐου. Το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων είναι κρίσιμο, καθώς μια κατάπαυση πυρός θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωσή τους και έχει προκαλέσει πολιτική κρίση και μέσα στο Ισραήλ.
Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα συνεχίζονται, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν τα τελευταία 24ωρα -μεταξύ αυτών και δύο Ισραηλινοί όμηροι στη διάρκεια βομβαρδισμού- και η διεθνής κοινότητα ουσιαστικά παρακολουθεί αμέτοχη τα εν εξελίξει εγκλήματα. Τουλάχιστον 37.296 έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, με χιλιάδες να θεωρείται πως έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια και δεκάδες χιλιάδες να είναι τραυματίες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ενδεχόμενο μαζικού λιμού στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπαρκτός κίνδυνος. Από την περιοχή έχει εκτοπιστεί το 75% των 2,4 εκατ. κατοίκων.Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) επισημαίνει ιδίως πως οι άνθρωποι που βρίσκονται στη νότια Λωρίδα της Γάζας ενδέχεται πολύ σύντομα να αντιμετωπίσουν τα οξεία επίπεδα υποσιτισμού που βιώσουν όσοι βρίσκονται στο βόρειο.
Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) τόνισε πως πάνω από 50.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται θεραπεία για να αντιμετωπιστεί ο οξύς υποσιτισμός που υφίστανται. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε πως 8.000 και πλέον παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Λωρίδα της Γάζας διαγνώστηκε πως πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τους προσφέρθηκε περίθαλψη, ανάμεσά τους «1.600 παιδιά με ακραίο οξύ υποσιτισμό».
Στους δρόμους οι Ισραηλινοί
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ για να απαιτήσουν για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση απαίτησαν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, σημείωσε η εφημερίδα Haaretz στην ψηφιακή της έκδοση. Σύμφωνα με το Φόρουμ Οικογενειών των Ομήρων και των Εξαφανισθέντων, η χθεσινή διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει αφότου άρχισε η ένοπλη επίθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου