Κυριακή, Ιουνίου 30, 2024

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Σέριφο

 


Για καμένα σπίτια, αποθήκες, εξοχικά και εκκλησίες έκανε λόγο ο δήμαρχος του νησιού - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις από Σύρο και Αθήνα  

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στη Σέριφο που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (29/6), σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λιβάδι και έφτασε να επεκταθεί σε ένα ενεργό μέτωπο 15 χιλιομέτρων.

Στο σημείο αρχικά επιχειρούσαν τέσσερις πυροσβέστες με ένα όχημα, αλλά και υδροφόρες του δήμου. Ωστόσο τα ξημερώματα της Κυριακής έφτασαν στο νησί από την Σύρο 3 οχήματα με 7 πυροσβέστες και από την Αθήνα άλλα 11 οχήματα με 22 πυροσβέστες. Το πρωί της Κυριακής σηκώθηκαν ξανά και εναέρια μέσα.

Ο δήμαρχος στη Σέριφο έκανε λόγο για ενεργό μέτωπο 15 χιλιομέτρων και καμένα σπίτια, αποθήκες, εξοχικά και εκκλησίες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Κωνσταντίνος Ρεβίνθης τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι μια βιβλική καταστροφή. Το μέτωπο είναι 15 χιλιόμετρα ενεργό στο σύνολό του. Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Καμένα σπίτια, καμένα εξοχικά, καμένες αποθήκες».


Για τα σπίτια που έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές είπε πως «είναι από το Καλό Αμπέλι μέχρι τη Βαγιά. Κάποια έχουν καταφέρει και τα έσωσαν οι εθελοντές και οι πυροσβέστες. Κάποια άλλα δεν τα κατάφεραν. Την ίδια ώρα κάποιες εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές».

















Σημειώνεται ότι από χθες το απόγευμα εστάλησαν μηνύματα από το «112» για απομάκρυνση από συνολικά 8 οικισμούς. Ειδικότερα στις 20:52 εστάλη μήνυμα που ανέφερε: «Πυρκαγιά στη Σέριφο. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι, απομακρυνθείτε προς Λιβάδι».







⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🔥 Πυρκαγιά στην #Σέριφο

🆘 Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Ράμος #Λιβαδάκια & #Καράβι #Σερίφου απομακρυνθείτε προς #Λιβάδι

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki
@hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) June 29, 2024
Μήνυμα είχε σταλεί για τις περιοχές Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν προς τη Χώρα της Σερίφου μέσω του Κουταλά. Ενώ το πρώτο «112» χθες στις 18.18 ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ράμος και Λιβάδι Σερίφου απομακρυνθείτε προς Σέριφο».






⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🔥 Πυρκαγιά στην #Σέριφο

🆘 Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Κουταλάς #Γάνεμα #Βάγια & #Καλό_Αμπέλι #Σερίφου απομακρυνθείτε προς #Χώρα_Σερίφου μέσω #Κουταλά

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki
@hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) June 29, 2024


Δείτε βίντεο:





















Δείτε φωτογραφίες:







Χωρίς ενεργό μέτωπο η Πάρνηθα

Χωρίς ενεργό μέτωπο παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Πάρνηθα με ισχυρές επίγειες δυνάμεις να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

Στην περιοχή έπνεαν από χθες το μεσημέρι άνεμοι 8 μποφόρ με ριπές 9. Επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα, πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, η Περιφέρεια με τις υδροφόρες της, ο Στρατός, οι εθελοντές μας με τα αυτοκίνητα τους, οι δασάρχες, η ΕΛΑΣ, η Δασική Υπηρεσία.

Στις 14:50 ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Στις 3:47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 220 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 60 οχήματα.

Μάλιστα, στη δημοσιότητα δόθηκε το καρέ από το πλάνο του drone της Πυροσβεστικής, τη στιγμή που εντοπίζει το ξέσπασμα της φωτιάς στην Πάρνηθα.

Μέσα σε 2,5 ώρες από την εκδήλωσή της, η πυρκαγιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο διάσπαρτες εστίες. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για συγκλονιστική προσπάθεια της Πυροσβεστικής.

Δείτε τη φωτογραφία από το drone:





Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη δέκα (10).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.





54 αγροτοδασικές 🔥🔥 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο: 🔗 https://t.co/tM0kFvjJtS pic.twitter.com/ftSnuEJldF— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) June 29, 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου