Κυριακή, Ιουνίου 30, 2024

Η Γαλλία ψηφίζει – Δυναμική πλειοψηφίας η Λεπέν, στο ναδίρ ο Μακρόν Πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών με όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν νίκη της Λεπέν – Δεύτερο το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς.




AP | Ludovic Marin

 


Γράφει ο Γεώργιος Γάκης
 


Η κεντρώα ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν έδινε μάχη για την επιβίωσή της πριν τον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία με υψηλό ρίσκο, που θα μπορούσαν να δουν τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) να γίνεται η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η Γαλλία κινδυνεύει με «εμφύλιο πόλεμο» εάν το αντιμεταναστευτικό RN της Μαρίν Λεπέν ή ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρθει στην εξουσία, δήλωσε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ότι ο «αχαλίνωτος ρατσισμός και ο αντισημιτισμός» έχουν εξαπολυθεί στη Γαλλία.


Η στρατηγική του να υποδαυλίζει ένα κλίμα φόβου, στο οποίο οι κεντρώοι του παρουσιάζονται ως η μόνη λογική δύναμη που μπορεί να συγκρατήσει την κατάρρευση της γαλλικής κοινωνίας, θεωρείται ότι γυρίζει μπούμερανγκ.
Ο Μακρόν, το... Netflix και το RN

Ο Antoine Bristielle από το κέντρο μελετών Fondation Jean-Jaurès, δήλωσε ότι από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές, το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαβαστεί. «Ο Μακρόν είναι όλο και πιο απρόβλεπτος. Είναι σαν να διοικεί τη χώρα σαν να παίζει σε μια σειρά του Netflix - και πρέπει να βάζει ένα cliffhanger στο τέλος κάθε επεισοδίου».

Ο Μακρόν προκήρυξε την κοινοβουλευτική ψηφοφορία μετά την ήττα του κόμματός του από το ακροδεξιό RN στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι θα "ξεκαθαρίσει" το πολιτικό τοπίο. Όμως, πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο αναγνωρίζουν ότι πολλοί από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του είναι ανήσυχοι για την πολιτική αναταραχή που προέκυψε και αισθάνονται ότι ο ίδιος ο Μακρόν δημιούργησε χάος.



Τα ακριβή αποτελέσματα των εκλογών, με υψηλή συμμετοχή που αναμένεται στον πρώτο γύρο την Κυριακή, είναι περίπλοκο να προβλεφθούν. Το RN «κουβαλάει» κύμα υποστήριξης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό εδρών, και ακολουθεί η αριστερή συμμαχία, μπροστά από τον Μακρόν.

Οι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η Γαλλία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά. Αν το κόμμα της Λεπέν καταφέρει να φτάσει από τις 88 έδρες που έχει στην απόλυτη πλειοψηφία των 289, θα σχηματίσει μια ακροδεξιά κυβέρνηση και ο Μακρόν θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία.


Το RN θα μπορούσε να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, αλλά να υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας. Ο Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί με ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο, το οποίο δεν θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει μια σταθερή πλειοψηφία για να κυβερνήσει τη δεύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κορυφαία στρατιωτική της δύναμη.
Η πόλωση στη Γαλλία και οι εκλογές

Η Christelle Craplet, διευθύντρια της εταιρείας δημοσκοπήσεων BVA, δήλωσε ότι «η δυναμική για το RN είναι ισχυρή». Η Γαλλία είναι σε πολωμένη διάθεση. Πολλοί από τους βασικούς ψηφοφόρους του Μακρόν αναρωτιούνται γιατί διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε αυτές τις εκλογές».

«Υπάρχει ανησυχία, ιδίως μεταξύ των ψηφοφόρων μεγαλύτερης ηλικίας που αποτελούν τον πυρήνα του εκλογικού σώματος του Μακρόν. Οι ψηφοφόροι του RN αισθάνονται μια αίσθηση ελπίδας και ικανοποίησης γι' αυτές τις εκλογές. Οι RN ψηφοφόροι θέλουν την αλλαγή.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν είναι απλώς παροδικός θυμός ή αηδία για την πολιτική, αλλά προσκολλώνται στις θέσεις του κόμματος, λέγοντας ότι θέλουν να δουν τα πράγματα να αλλάζουν στη Γαλλία, ότι τους απογοητεύουν τα πολιτικά κόμματα και αισθάνονται ότι γιατί να μην δοκιμάσουν το RN».


Η ίδια δήλωσε: «Δεν θα έπρεπε να είναι το RNC, αλλά θα έπρεπε να είναι το κόμμα του: "Στην αριστερά, οι ψηφοφόροι εκφράζουν μεγάλη ανησυχία, επειδή η αριστερά στη Γαλλία έχει ιστορικά δομηθεί σε αντίθεση με το RN».

Η έλλειψη δημοτικότητας του Μακρόν βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα.Οι κεντρώοι υποψήφιοι του κόμματός του Renaissance δημοσίευσαν σκόπιμα αφίσες χωρίς το όνομα ή το πρόσωπό του.

«Ο κόσμος σε απεχθάνεται», φέρεται να είπε στον Μακρόν ο πρώην βουλευτής της Αναγέννησης Πατρίκ Βινιάλ, σύμφωνα με τη Le Monde, συνοψίζοντας το κλίμα που επικρατεί.

Οι περισσότεροι κεντρώοι ήθελαν ο Μακρόν να κρατήσει χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, για να αποφευχθεί η αίσθηση ενός δημοψηφίσματος εναντίον του προέδρου, αλλά ο ίδιος συνέχισε να δίνει συνεντεύξεις και να κάνει δημόσια σχόλια σχεδόν καθημερινά.


Ο Μακρόν εξελέγη για πρώτη φορά το 2017 με τον όρκο να υπερασπιστεί τα προοδευτικά ιδεώδη και να φέρει επανάσταση στη λειτουργία της γαλλικής πολιτικής.

Πολλοί ψηφοφόροι που κέρδισε από την κεντροαριστερά αισθάνθηκαν όλο και περισσότερο αποξενωμένοι κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, αφού επέβαλε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και έναν σκληρό μεταναστευτικό νόμο.

Η υπόσχεση του Μακρόν, σε πρόσφατη επιστολή του προς τον γαλλικό λαό, να κυβερνήσει διαφορετικά, δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους ψηφοφόρους.



Ο Μπριστιέλ δήλωσε ότι το αίσθημα απόρριψης του Μακρόν είχε συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και φαινόταν σε πρώην ψηφοφόρους του από την κεντροαριστερά.

«Αυτό το αίσθημα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την προσωπικότητά του και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί πολιτική, ιδίως στη δεύτερη θητεία του.Αφορά τις αλλαγές στις συντάξεις, τον μεταναστευτικό νόμο, αλλά και αυτό που θεωρείται έλλειψη προθυμίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ακόμη και στον φεμινισμό, όπως η υποστήριξή του στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ».

Ο Μακρόν αντιμετώπισε την οργή των φεμινιστριών και της αριστεράς πέρυσι, όταν περιέγραψε τον ηθοποιό Ντεπαρντιέ - ο οποίος βρίσκεται υπό επίσημη έρευνα για βιασμό και αντιμετώπιζε τότε νέο έλεγχο για σεξιστικά σχόλια - ως στόχο ενός «ανθρωποκυνηγητού».

Ο πολιτικός επιστήμονας Jérôme Jaffré δήλωσε στη Le Figaro ότι υπάρχει «ενστικτώδης εχθρότητα» προς τον Μακρόν μεταξύ των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης.



Ο πρόεδρος ήλπιζε ότι η προεκλογική εκστρατεία τριών εβδομάδων θα τον βοηθούσε να ανακτήσει την υποστήριξη που έχασε στις ευρωεκλογές- αντίθετα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή μειώθηκε περαιτέρω.

Το κατά πόσον η αριστερή συμμαχία μπορεί να σημειώσει ισχυρά κέρδη στο κοινοβούλιο θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου