Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2024

Ο μετεκλογικός «πόλεμος» της Κεντροαριστεράς: Βολές ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς Κομβικός στόχος ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου, το οποίο θα αποτελέσει και την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.




EUROKINISSI

 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήθελε πως μετά το βράδυ των ευρωεκλογών θα ανοίξει στο τραπέζι η συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε. Επάνω στην «τσόχα» αυτή την στιγμή βρίσκονται οι «μάρκες» του κάθε παίκτη. Το «αναιμικό» 14,92% του ΣΥΡΙΖΑ. Το «άχρωμο» 12,79% του ΠΑΣΟΚ. Το «απόκοσμο» 2,45% της Νέας Αριστεράς. Απέναντι στο «φαλιμέντο» του 28,31% της ΝΔ. Και έφτανε ένα δημοσίευμα, της «Απογευματινής», που έκανε λόγο για μια επικείμενη κοινοβουλευτική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς, έτσι ώστε να «αποκαθηλωθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να πάρει «φωτιά» η «μπάνκα» στο παιχνίδι της Κεντροαριστεράς.

Από την… «Ντάπια» της Κουμουνδούρου έπεσε η πρώτη «κανονιά». Με το μήνυμα «ήρθα για να μείνω, για να κάνουμε μαζί την προοδευτική παράταξη και πάλι πλειοψηφία στον τόπο» ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε το στίγμα για την μετεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Κομβικός στόχος ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου, το οποίο θα αποτελέσει και την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, όπως υποστηρίζουν από τα ενδότερα της Κουμουνδούρου.


Σαν πρώιμη… Αρμάτα ήρθε η δεύτερη «κανονιά». Ο Κασσελάκης έκανε λόγο για «Ιουλιανά», «αποστάτες», χαρακτήρισε ως «απονομιμοποιημένο μόρφωμα» την Νέα Αριστερά και απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια για σύγκλιση με τη Νέα Αριστερά, απαντώντας έτσι με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο και στην ανάλογη πρόταση Τεμπονέρα- Κοτσακά, όπως διατυπώθηκε το πρωί της Δευτέρας. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεταν μάλιστα ότι η οργισμένη αντίδραση Κασσελακη αφορά πρώτα από όλα τα δηλητηριώδη σχόλια που εκτοξεύτηκαν εις βάρος του από στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Την ίδια στιγμή με όλα αυτά έγινε γνωστό πως αύριο Πέμπτη, στις 17:30 το απόγευμα, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος προγραμματίζεται, εκτός απροόπτου, να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου με στόχο την συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και να εκκινήσουν οι διαδικασίες του οδικού χάρτη για το Καταστατικό Συνέδριο που έχει προαναγγείλει για τον ερχόμενο Οκτώβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σφοδρά «πυρά» σε ΣΥΡΙΖΑ

Στις «ομοβροντίες» Κασσελάκη απάντησαν με σφοδρά «πυρά» από την Νέα Αριστερά. «Ο κ. Κασσελακης φανερώνει τον εσωτερικό του κόσμο όταν κάνει λόγο για “μορφώματα”. Έχει μετατρέψει ένα πολιτικό κόμμα σε μόρφωμα αντιγράφοντας τον ίνδαλμα του: Τον Ντόναλντ Τραμπ» σχολίασαν. «Και υπό το βάρος της αποτυχίας του, αναζητεί τώρα τους επόμενους υπονομευτές. Αυτό το αντιλαμβάνονται κάθε μέρα οι αριστεροί πολίτες - εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Για να τελειώνουμε. Ο κ. Κασσελακης δεν έχει κατανοήσει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει ή να συμπράξει μαζί του. Γιατί είναι η άλλη όψη του κυρίου Μητσοτάκη» πρόσθεσαν. Ενώ σε υστερόγραφο η Νέα Αριστερά σημείωσε: «Αν θέλει ο κ. Κασσελακης να βρει ποιοι αποκαλούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ “μαγαζί" ας τους αναζητήσει στο περιβάλλον του. Όχι στη Νέα Αριστερά».
Διαψεύσεις από ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Τα περί «συνεργασιών», πάντως, διέψευσαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Αριστερά. «Τα σενάρια, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι ανεδαφικά. Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο προσκήνιο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες. Αυτή την ώρα προτεραιότητα είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η συζήτηση για την κεντροαριστερά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε να εκφυλιστεί» σημειώναν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.


«Όσοι επιχειρούν να εμπλέξουν τη Νέα Αριστερά και τα στελέχη της στους δικούς τους τακτικισμούς και σε σενάρια σύγχυσης της κοινής γνώμης, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τους στόχους και τις επιδιώξεις της Νέας Αριστεράς, θα αποτύχουν» ανέφεραν πηγές της Νέας Αριστεράς, προσθέτοντας ότι «η κρίση του πολιτικού συστήματος και πολύ περισσότερο της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τακτικισμούς και διαρροές» αλλά και πως «τα σενάρια περί παρασκηνιακών συζητήσεων και ακύρωσης της αυτόνομης πορείας της Νέας Αριστεράς που αντιμετωπίσαμε και προεκλογικά, είναι παντελώς αβάσιμα. Έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα ότι για εμάς η Αριστερά δεν είναι σημαία ευκαιρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου