Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024

Η «φύλαξη» και η «καθαριότητα» αγκάθι όχι μόνο για τα νοσοκομεία, αλλά και για τον ΕΟΔΥ Το θέμα αυτό ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ τώρα ενέσκηψαν αντίστοιχες αντιδράσεις και από τους εργαζόμενους στον ΕΟΔΥ.





Φωτογραφία αρχείου

 


Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 


Από τη μία πλευρά είναι η κυβέρνηση που παραχωρεί σε ιδιώτες με οργανωμένα συνεργεία, τη φύλαξη και την καθαριότητα, με το επιχείρημα ότι έτσι εξοικονομεί πόρους. Και από την άλλη πλευρά, είναι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές που ζητούν να μονιμοποιηθούν απλά οι εκτελούντες επί σειρά ετών τα χρέη αυτά με συμβάσεις. Το θέμα αυτό ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ τώρα ενέσκηψαν αντίστοιχες αντιδράσεις και από τους εργαζόμενους στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Μάλιστα, χθες (12/06), την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΔΥ «για την αποχώρηση από τον οργανισμό χρόνια απασχολούμενων εργαζόμενων στη φύλαξη και στην καθαριότητα, συμβασιούχων από το πρόγραμμα PHILOS και όσων προσλήφθηκαν κατά την πανδημία. Ο Σύλλογος ακόμη καταγγέλλει ότι δεν επιτρέπεται η κινητικότητα των υπαλλήλων και δεν έχει αρχίσει ακόμη το πρόγραμμα με τις ΚΟΜΥ».


Ο Σύλλογος ρίχνει την ευθύνη στα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, κατηγορώντας τα ότι «προτιμούν αντί των συμβασιούχων, τους εργολάβους. Ωστόσο, το κόστος των εργολάβων είναι μεγαλύτερο για το Δημόσιο, όπως υποστηρίζει.

Και δεν σταματούν εδώ… Πυρά εξαπολύει ο Σύλλογος στα Υπουργεία Υγείας και Μετανάστευσης & Ασύλου «για την αποχώρηση συμβασιούχων από το Πρόγραμμα PHILOS, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη πείρα στη διαχείριση ευάλωτου πληθυσμού στις προσφυγικές δομές προσφέροντας υπηρεσίες σε αντίξοες συνθήκες».


Επίσης, στη λίστα των αποχωρήσεων εντάσσονται συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν στην έναρξη της πανδημίας για να καλύψουν ανάγκες την περίοδο αυτή. Τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, οι συμβάσεις αυτές δεν ανανεώνονται, αλλά την ίδια στιγμή ο Σύλλογος διαμαρτύρεται ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών «δεν άρουν την απαγόρευση συμμετοχής του προσωπικού των φορέων υγείας στην κινητικότητα και μας κρατάνε ομήρους από την άνοιξη του 2020».

Ποιος έχει δίκιο είναι πολύ εύκολο να φανεί εάν δοθούν στη δημοσιότητα τα ποσά που δαπανώνται με τους συμβασιούχους (ή τα ποσά που θα λάμβαναν ως μόνιμα εργαζόμενοι οι ίδιοι) και να συγκριθούν με τα ποσά που έχουν προβλεφθεί για τους «εργολάβους». Παράλληλα, όμως, πρέπει να περιγραφούν με σαφήνεια και οι υπηρεσίες που παρέχει η κάθε πλευρά ώστε να είναι ξεκάθαρη η σχέση δαπάνης-οφέλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου